aladdin en de wonderlamp

Aladin en de wonderlamp

BoekenBoeken

Aladin en de wonderlamp is een sprookje uit Duizend en een nacht. Alhoewel het verhaal in de oudste versies van deze verzameling verhalen niet voorkwam wordt het toch tot deze verzameling gerekend. Het sprookje Aladin en de wonderlamp is ook uitgebracht als Disney film. Hiervoor is het verhaal wel op bepaalde punten aangepast.

Het sprookje Aladin en de wonderlamp

Aladin is de zoon van een kleermaker. Deze kleermaker is overleden en Aladin overleeft door als zwerver overal te stelen. Op een gegeven moment komt er een tovenaar in het dorp waar Aladin woont. Hij claimt zijn oom te zijn en neemt hem mee op reis. In de woestijn laat hij hem afdalen in een grot met slechts 1 opdracht. Haal de lamp op en raak onderweg niets aan. Overweldigd door alle rijkdom die Aladin ziet neemt hij naast de lamp ook zakken vol goud en edelstenen mee. De tovenaar raakt hier zo boos over dat hij de toegang tot de grot sluit en Aladin zit opgesloten.

De magische ring

Gelukkig heeft Aladin een magische ring van de tovenaar gekregen. Deze mocht hij gebruiken als hij in nood zat. Hij draait aan de ring en een geest verschijnt. Deze geest mag een wens vervullen. Aladdin wenst dat hij weer thuis was. Thuis toont hij de schatten aan zijn moeder en ook de lamp. Op een dag maakt moeder schoon en poetst zij ook de lamp. Het blijkt een wonderlamp. Er verschijnt namelijk een Djinn (of ook wel een geest). Deze vervult wensen. Hij helpt hen steeds weer uit de zorgen.

Aladin wordt verliefd op de prinses van de Sultan

Dan, op een dag, ziet Aladin de prinses van de Sultan. Hij wordt op slag verliefd en vraagt de Sultan om de hand van zijn dochter. De Sultan zegt toe als hij kan aantonen dat hij rijk is. Hij moet zeven schalen met diamanten brengen en een paleis bouwen om samen in te wonen. Met een paar keer wrijven op de wonderlamp lukt dat. Maar dan komt opeens de tovenaar weer in beeld. Hij weet Aladdin de wonderlamp af te nemen en laat het paleis met daarin de prinses naar Afrika verplaatsen. Aladin kan de geest in de wonderlamp niet meer oproepen.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Gelukkig heeft hij nog wel de ring. Aladin draait aan de ring en vraagt de geest het paleis en de prinses terug te toveren. Dat kan de geest niet. Wel kan hij Aladin naar het paleis toveren. Dat gebeurt en daar aangekomen weet Aladin de tovenaar te verslaan en laat de geest uit de wonderlamp het paleis en de prinses weer terugbrengen. Hij trouwt met de prinses en ze leefden nog lang en gelukkig.

Meer sprookjes

De moraal van het sprookje Aladdin

De moraal van het verhaal van Aladdin is dat wensen en rijkdom niet alles zijn, en dat het vinden van echte liefde en geluk belangrijker is. Aladdin had alles wat hij zich kon wensen dankzij de wensen die hij met de geest uit de lamp kon vervullen, maar ondanks zijn rijkdom bleef hij ongelukkig totdat hij de prinses ontmoette en echte liefde vond. Dit laat zien dat waar geluk en tevredenheid slechts door innerlijke rijkdom en verbinding met anderen kan worden bereikt.

De film Aladdin

Het verhaal in de film Aladin en de wonderlamp wijkt iets af van het origineel. In plaats van een tovenaar wordt de slechterik gespeeld door de Grootvizier van de Sultan. Een ander verschil is dat Aladdin in de film in de grot raakt afgesloten omdat zijn aapje per ongeluk aan een diamantje komt en alleen door per ongeluk op de lamp te wrijven door de geest de grot kan verlaten. Een ander belangrijk verschil is dat Aladdin op het eind niet als rijke prins, maar als de zwerver die hij was met de prinses mag trouwen. Een absoluut feelgood verhaal met een happy end. Op Youtube vind je ook veel leuke versies van Aladin. Bekijk er een van hieronder.

10 dingen die je nog niet wist over Aladdin

4 gedachten over “Aladin en de wonderlamp”

  1. Jammer genoeg zijn veel mensen namelijk GEEN tovergeesten uit een wonderlamp of een fles die meer dan drie wensen vervullen voor hebberige en ondankbare klaplopers zoals Aladin of de geduldige tovervis uit het sprookje van visser Timpe Tee! Wie namelijk constant eisend vraagt wordt tenslotte gewoon overgeslagen!

  2. Martijn Griffioen

    Jammer, Geesje en Jules, zulke bittere opmerkingen gaan wel heel erg voorbij aan de insteek van deze leuke website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven