de visser en de djinn

De visser en de djinn

BoekenBoeken

De visser en de djinn

de visser en de djinn

Het sprookje De visser en de djinn is een van de sprookjes uit Duizend en een nacht. Het wordt verteld door Sherezade aan de koning om hem ervan te overtuigen haar niet te doden na weer een nacht met elkeer te hebben geslapen.

Het sprookje van De visser en de djinn

Een oude visser had een vrouw en drie dochters. Elke dag ging hij naar de haven om te vissen. Daarmee voorzag hij in hun onderhoud. De visser viste echter nooit meer dan 4 keer op een dag. Op een dag voelt hij iets zwaars in zijn net als hij deze ophaalt. Het blijkt een kadaver van een ezel te zijn. Daarna haalt hij nog een aardewerken kruik naar boven en scherven en glas. Teleurgesteld richt de visser zich tot zijn god en vraagt hem waarom hij hem zo slecht is gezind. Daarop gooit de visser voor de laatste keer die dag zijn net uit. Hij vist daarmee een koperen vaas uit de zee, met daarop het zegel van Soelaiman. Die vaas zou zeker 10 dinar opleveren op de markt. De dag van de visser was weer goed. Nieuwsgierig echter als de visser was maakte hij de vaas open.

De djinn komt vrij

Nadat de visser de vaas heeft geopend merkt hij dat er niets in zit. Behalve wat rook. Langzaam verandert de rook in een ifriet (een geestvormige djinn). Met een krachtige stem buldert de djinn dat hij de profeet zal gehoorzamen en volgens zijn wil zal leven. Juist daarvoor was hij door een koning honderden jaren geleden in de vaas opgesloten. Aan de persoon die hem vrij zou laten had hij gezworen deze te doden om wraak te nemen voor zijn gevangenschap. De visser schrok en wilde vluchten, maar, verstijfd als hij was, kwam hij niet weg. Maar ik heb u bevrijd, waarom wilt u mij dan doden sprak hij. Maar de djinn was niet van zijn besluit af te brengen. Hij wilde de visser nog wel een laatste wens gunnen.

De visser verzint een list

De visser vraagt daarop aan de djinn of het echt waar is dat hij in de vaas heeft gezeten. Zo’n grote djinn past daar toch nooit in. Om het te bewijzen gaat de djinn weer in rook op en verdwijnt weer in de vaas. Op dat moment stop de visser de dop weer op de vaas zodat de djinn opgesloten is. Woedend beveelt de djinn de vaas te openen, maar de visser laat zich niet overhalen. In plaats daarvan vertelt hij aan de djinn het verhaal van koning Joenaan en de geleerde Doebaan.

Meer sprookjes

De thema’s in het Sprookje van De visser en de Djinn

Het sprookje “De visser en de Djinn” uit de verhalencyclus Duizend-en-een nacht is een rijke bron van thema’s en motieven die de menselijke ervaring in al zijn facetten belichten. Dit artikel zal zich richten op de belangrijkste thema’s die in dit sprookje naar voren komen: overleven, wraak en vergelding, slimheid versus kracht, de kracht van beloften en het onverwachte.

Overleven

Het eerste en meest voor de hand liggende thema is dat van overleven. De visser, een eenvoudige man die worstelt om zijn gezin te onderhouden, staat symbool voor de universele strijd om te overleven in een vaak onverschillige en vijandige wereld. Elke dag werpt hij zijn netten uit in de zee, een onvoorspelbare en vaak gevaarlijke plek, in de hoop genoeg te vangen om zijn gezin te voeden. Dit thema wordt verder versterkt door de ontmoeting van de visser met de Djinn, een machtig en gevaarlijk wezen dat hem dreigt te doden.

Wraak en vergelding

Het thema van wraak en vergelding komt naar voren in het karakter van de Djinn. Opgesloten in een kruik door Suleiman voor zijn ongehoorzaamheid, zweert de Djinn wraak op degene die hem bevrijdt. Dit thema wordt verder uitgewerkt in het verhaal van de betoverde koning, die versteend is als straf voor zijn ontrouw.

Slimheid versus kracht

Slimheid versus kracht is een ander belangrijk thema in het sprookje. Ondanks zijn fysieke zwakte en schijnbare ondergeschiktheid aan de Djinn, slaagt de visser erin de Djinn te overmeesteren door zijn slimheid en vindingrijkheid. Hij gebruikt zijn verstand om de Djinn te overtuigen terug te keren naar de kruik, waardoor hij de bovenhand krijgt.

De kracht van Beloften

De kracht van beloften is een ander belangrijk thema. De Djinn, ondanks zijn woede en verlangen naar wraak, is gebonden door zijn belofte aan de visser. Dit toont de bindende kracht van beloften en de ernst van het breken ervan.

Het onverwachte

Ten slotte is het thema van het onverwachte prominent aanwezig in het sprookje. Van de ontdekking van de Djinn in de kruik tot de ontmoeting met de betoverde koning, het sprookje zit vol met onverwachte wendingen die de personages en de lezer voortdurend verrassen.

Sprookjes gerelateerd aan De visser en de Djinn

Het sprookje van de visser en de djinn is een verhaal uit de verhalencyclus Duizend-en-een nacht1. In dit verhaal wordt de djinn vrijgelaten door een oude visser. De djinn wilde aanvankelijk degene die hem zou bevrijden belonen, maar toen er niemand kwam, had hij gezworen dat hij degene die hem eruit zou halen, zou doden uit wraak voor zijn eeuwenlange opsluiting.

Er zijn een paar sprookjes die gerelateerd zijn aan dit verhaal:

  • Het verhaal van koning Joenaan en de geleerde Doebaan: Dit verhaal wordt door de visser verteld aan de djinn om hem te overtuigen hem niet te doden.
  • Het verhaal van de betoverde koning: Dit is het verhaal dat de jongeman, die vanaf zijn middel versteend is, aan de sultan vertelt.
  • De djinn van de zee: Dit is een Marokkaans sprookje over een arme visser die door een machtige djinn (goede geest) wordt geholpen met een wondertafeltje.

Deze sprookjes zijn allemaal op de een of andere manier verbonden door het centrale thema van de djinn en de visser. Ze bevatten vergelijkbare elementen van bedrog, listen en de interactie tussen mensen en bovennatuurlijke wezens.

1 gedachte over “De visser en de djinn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven