het stoute prinsesje

Het stoute prinsesje

BoekenBoeken

Het stoute prinsesje is een sprookje dat zijn oorsprong heeft in attractiepark De Efteling. Het sprookje, dat ook wel bekend staat als De Papegaai, is al onderdeel van het sprookjesbos sinds de opening van het park in 1952.

Het sprookje Het stoute prinsesje

het stoute prinsesje

Het sprookje Het stoute prinsesje gaat over een prinsesje datop handen werd gedragen. Elke dag vertelde haar moeder, de koningin, hoe mooi en lief ze was. Keurig vertelde ze na dat ze altijd de lieveling zou blijven. Tot haar vader op een dag, na een lange zeereis, terugkwam met een papegaai. De zeeman van wie hij hem had gekregen had verteld dat je de papegaai kon laten praten. Echter wat de koning ook tegen de papegaai zei, er gebeurde niets. In plaats daarvan had het prinsesje bedacht dat het leuk was als zij alles wat tegen haar werd gezegd zou nazeggen. In het begin was dat grappig, maar al snel niet meer. Maar wat de koning en koningin ook zeiden om haar te laten stoppen, ze bleef het nazeggen.

Het stoute prinsesje verandert in een papegaai

het stoute prinsesje

De volgende dag loopt het prinsesje door de paleistuin en ziet daar de tuinman aan het werk. Ze loopt naar hem toe en imiteert hem in zijn werk. Als hij tegen haar begint te praten zegt ze ook alles na wat de tuinman zegt. De tuinman vindt het maar raar, maar besluit het te negeren. Dan komt het prinsesje een oud vrouwtje tegen. Ook haar imiteert ze en doet haar stem na. Het oude vrouwtje, dat eigenlijk een heks is, vindt het niet grappig en zwaait met haar stok. Na het uitspreken van een toverspreuk verandert het stoute prinsesje opeens in een papegaai. “Als je dan zo nodig alles na moet zeggen dan kun je net zo goed een papegaai zijn”, roept de heks haar na. Verbaasd zijn de koning en koningin als zij opeens een papegaai hun kasteel in zien vliegen die wel praat.

Het stoute prinsesje is vermist

Het prinsesje komt niet thuis en binnen een paar dagen weet het hele land dat het prinsesje is vermist. Overal wordt gezocht, maar uiteraard wordt ze niet gevonden. Zelfs niet als de koning een hoge beloning uitlooft. Dan staat op een dag de koningin in de troonzaal te huilen bij een portret van haar dochter. De papegaai zit naast haar. “Dag mijn prinsesje, mijn dochtertje klein. Voor eeuwig zul je mijn lieveling zijn.” Daarop papegaaide de papegaai de koningin, maar niet helemaal correct: “Dag koningin, mijn moedertje fijn. Voor eeuwig zal ik jouw lieveling zijn.” Op dat moment werd de betovering verbroken en had het prinsesje afgeleerd nog ooit iemand na te praten. En ze leefden nog lang en gelukkig.

De moraal van Het stoute prinsesje

Het sprookje van Het stoute prinsesje leert ons dat het niet leuk is om constant andere mensen te irriteren door ze na te praten. Als je deze moraal doortrekt naar de hedendaagse tijd dan kun je zeggen dat dit sprookje mensen leert om hun eigen mening te hebben en daarvoor uit te komen.

1 gedachte over “Het stoute prinsesje”

  1. Wie anderen constant gaat na-apen of nazeggen is gewoon zichzelf niet meer en zal zichzelf ooit hierdoor in de grootste problemen belanden, gelijk naar het ondeugende prinsesje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven