Rapunzel

Rapunzel (Raponsje)

BoekenBoeken

Het sprookje van Rapunzel (of ook wel Raponsje) is geschreven door de Duitse schrijversgebroeders Jacob en Wilhelm Grimm, die bekend staan als de Gebroeders Grimm. Het verhaal van Rapunzel werd voor het eerst gepubliceerd in hun verzameling volksverhalen getiteld “Kinder- und Hausmärchen” (Kinder- en Huismythen), ook wel bekend als “Grimms’ sprookjes,” dat in 1812 werd uitgegeven. Rapunzel is een van de vele beroemde sprookjes die door de Gebroeders Grimm zijn verzameld en opgetekend. Het verhaal vertelt het bekende verhaal van een meisje met lang haar dat gevangen wordt gehouden in een toren en wordt gered door een prins.

Het Sprookje Rapunzel

Er waren eens een man en een vrouw die al lange tijd verlangden naar een kind, maar geen kinderen konden krijgen. Ze woonden echter naast een prachtige tuin die toebehoorde aan een slechte heks genaamd Gothel. In die tuin groeide de mooiste rapunzel, een soort sla. De vrouw kreeg steeds sterker de wens om rapunzel te eten, en ze smeekte haar man om wat voor haar te plukken. Maar omdat de tuin van Gothel verboden terrein was, was de man bang om in de problemen te komen.

Rapunzel uit de tuin van de heks

Op een dag zag de vrouw echter een prachtige portie rapunzel in de tuin van Gothel, en ze smeekte haar man zo hartstochtelijk om het voor haar te halen dat hij toegaf. Hij ging de tuin binnen en plukte een bos rapunzel voor zijn vrouw. Toen hij terugkeerde, ontdekte hij dat Gothel hem had gezien en woedend was. Gothel confronteerde de man en vertelde hem dat als hij zijn vrouw niet had verteld wat er in de tuin groeide, ze geen kind zou hebben. De man beloofde zijn ongeboren kind aan Gothel in ruil voor de rapunzel.

Toen het kind werd geboren, kwam Gothel en nam haar mee. Ze noemde het meisje Rapunzel en sloot haar op in een hoge toren zonder deuren of trappen. De toren had slechts één raam, en dat was helemaal bovenaan. Elke keer dat Gothel de toren wilde betreden, riep ze: “Rapunzel, Rapunzel, laat je haar zakken!” En Rapunzel zou haar lange, blonde haar uit het raam laten zakken, zodat Gothel het kon beklimmen en de toren kon betreden.

raponsje en de heks

Opgesloten in de toren zonder ingang

Jaren gingen voorbij, en Rapunzel groeide op in eenzaamheid. Ze leerde zingen en haar zang was zo mooi dat het in de oren van een jonge prins drong die toevallig in de buurt van de toren passeerde. Hij was betoverd door haar stem en besloot de toren te beklimmen om haar te ontmoeten. Hij leerde de magische woorden van Gothel en gebruikte ze om de toren binnen te gaan.

Rapunzel wordt verliefd op de prins

Rapunzel en de prins werden verliefd op elkaar, en ze besloten te trouwen. Rapunzel hielp de prins om de toren te beklimmen met behulp van haar lange haar. Maar toen ze ontdekte dat de prins haar had bezocht, werd Gothel woedend. Ze sneed Rapunzel’s lange haar af en verbande haar naar de wildernis. Toen de prins naar de toren kwam en ontdekte dat Rapunzel weg was, sprong hij in wanhoop uit het raam en werd blind door de doornstruiken beneden.

de prins valt in de doornstruiken

Rapunzel zwierf jarenlang rond in eenzaamheid, en uiteindelijk vond ze de prins, die nog steeds blind was. Haar tranen genazen zijn ogen, en ze werden herenigd. Ze keerden samen terug naar het koninkrijk van de prins, waar ze werden herenigd met zijn ouders. Uiteindelijk leefden ze nog lang en gelukkig.

De moraal het het sprookje van Rapunzel

Over het algemeen leert het sprookje van Rapunzel de lezers dat liefde, doorzettingsvermogen, vergeving en de kracht van de menselijke geest belangrijke middelen zijn om moeilijkheden te overwinnen. Het laat zien hoe negatieve eigenschappen zoals hebzucht en wrok uiteindelijk kunnen leiden tot destructieve gevolgen. Het verhaal biedt ook een boodschap van hoop en de mogelijkheid van een gelukkig einde, zelfs te midden van tegenspoed.

Rapunzel en de prins

Het sprookje van Rapunzel bevat verschillende morele lessen, waaronder:

  1. De gevolgen van ongehoorzaamheid: Een belangrijke moraal in het verhaal is dat ongehoorzaamheid en het overtreden van regels consequenties met zich meebrengen. Het begint met de man die de rapunzel steelt uit de tuin van Gothel, wat leidt tot de ontvoering van Rapunzel en haar opsluiting in de toren. Het verhaal benadrukt het belang van eerlijkheid en verantwoordelijkheid in het omgaan met de gevolgen van onze acties.
  2. Kracht van liefde en volharding: Ondanks de ontberingen en de afstand tussen Rapunzel en de prins, blijft hun liefde voor elkaar bestaan en uiteindelijk overwint het alle obstakels. Dit benadrukt de kracht van liefde en volharding, en hoe deze de moeilijkste uitdagingen kunnen overwinnen.
  3. Het gevaar van obsessie en hebzucht: Het verlangen van de vrouw naar de rapunzel in de tuin van Gothel leidt tot een gevaarlijke obsessie die uiteindelijk leidt tot de ontvoering van Rapunzel en de tragische gebeurtenissen die volgen. Dit benadrukt de negatieve gevolgen van hebzucht en obsessie.
  4. Het belang van vergeving: Aan het einde van het verhaal toont Rapunzel vergeving jegens Gothel. Haar liefde en mededogen brengen een einde aan de eeuwige strijd tussen hen. Dit benadrukt het belang van vergeving en het vermogen om wrok en haat los te laten.
  5. Zelfstandigheid en overlevingsvaardigheden: Na haar verbanning uit de toren leert Rapunzel zelfstandig te overleven in het wilde bos. Dit benadrukt het belang van het ontwikkelen van zelfstandigheid en overlevingsvaardigheden om met uitdagende situaties om te gaan.

Raponsje en andere sprookjes

Het sprookje van Rapunzel vertoont enkele overeenkomsten met andere sprookjes, zoals Assepoester en Sneeuwwitje, doordat het vaak draait om een jonge vrouw in een benarde situatie die wordt gered door de liefde. Net als Assepoester en Sneeuwwitje wordt Rapunzel ook beïnvloed door de aanwezigheid van een slechte figuur, in dit geval de heks Gothel. Deze sprookjes benadrukken het thema van goed versus kwaad en de uiteindelijke triomf van deugdzaamheid en liefde. Ze illustreren ook het idee van vasthoudendheid en de mogelijkheid van een gelukkig einde, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden, wat een veelvoorkomend thema is in klassieke sprookjes.

Veelgestelde vragen over Rapunzel

Is Rapunzel hetzelfde als Repelsteeltje

Rapunzel of Repelsteeltje

Als je kijkt naar sprookjes dan is het verhaal van Rapunzel volledig anders dan het verhaal van Repelsteeltje. Toch is er een interessante overeenkomt. Zowel Rapunzel als Repelsteeltje is de naam van dezelfde plant. Deze plant werd vroeger graag als groente gegeven.

Is het Rapunzel of Raponsje?

Beide namen zijn goed. De oorspronkelijke Duitse naam is Rapunzel. Dat is ook de naam waarmee het sprookje bekend is geworden als Disney film. De oorspronkelijke Nederlandse naam van het sprookje is Raponsje.

Heeft Rapunzel een huisdier?

In het oorspronkelijke sprookje heeft Rapunzel geen huisdier. In de versie die Disney van dit sprookje gemaakt heeft is dat wel zo. Dan heeft Rapunzel een kameleon met de naam Pascal. In sommige verhalen is Pascal geen kameleon maar een kikker.

Waar komt de naam Rapunzel vandaan

Rapunzel is de naam van het plantje dat de moeder van het meisje zo mooi vindt. De heks heeft het meisje naar die plant vernoemd.

Kun je Rapunzel eten?

De verse Rapunzel-blaadjes hebben een fijne en frisse smaak doet denken aan die van Veldsla. De hooguit 10 cm lange Rapunzel-wortels zijn wit, het vruchtvlees is knapperig en ze smaken zeer zoet, maar ook Walnoot-achtig. Beiden worden vers, dus rauw in salades verwerkt.

1 gedachte over “Rapunzel (Raponsje)”

  1. Rapunzel lijkt ook grotendeels op het verhaal van, ‘De klokkenluider van de Notre Dame’, waarin de hoofdfiguur Quasimodo ook te lijkt opgesloten in een toren maar meer in een kathedraal. In tegenstelling tot Rapunzel is Quasimodo een lelijk persoon die, net als zij naar vrijheid hunkert, en een vrij boze stiefvader heeft.
    Voor iemand als Rapunzel zou de betreffende toren een ware gevangenis zijn en als je daar jaren in hebt verbleven is het ook niet gemakkelijk om weer aan vrijheid te gaan wennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven