Sprookjes van Moeder de Gans

Sprookjes van moeder de gansDe Sprookjes van Moeder de Gans is een verzameling sprookjes door Charles Perrault. Charles Perrault was een ambtenaar in de zeventiende eeuw. Pas op latere leeftijd begon hij met schrijven. Hij schreef voornamelijk, voor die tijd, moderne literatuur. Sprookjes pasten eigenlijk niet zo goed in zijn stijl omdat deze teruggrepen op traditionele waarden. Daarom bracht hij deze uit op naam van zijn zestienjarige zoon. Toch werd hij het meest bekend met de sprookjes.

Sprookjes van Moeder de Gans in andere vorm

De sprookjes van Moeder de gans bevat veel sprookjes die ook later door onder andere de Gebroeders Grimm zijn uitgebracht. De versies van Charles Perrault wijken wel enigszins af van de latere uitgaven. Vaker lopen ze niet goed af. Bekende sprookjes die Perrault opnam zijn Roodkapje, Assepoester, Blauwbaard, De Gelaarsde kat en Klein duimpje.

En ze leefden nog lang en gelukkig… niet dus

Daar waar de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen hun sprookjes vaak goed af laten lopen had Perrault daar minder moeite mee. Roodkapje overleeft het verhaal namelijk niet. En Doornroosje te nauwernood. De moeder van de prins die haar wakker kust is namelijk een menseneter en zodra zij haar kans schoon ziet beveelt ze de kok Doornroosje op het menu te zetten. Gelukkig is de prins net op tijd terug om dat te verhinderen.

De Gelaarsde kat

De Gelaarsde kat is een van de sprookjes van Moeder de Gans. bekijk deze hieronder.

“Perrault1” by Gustave Doré – Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons

Reacties

  • Stoquart Ingrid
  • 10 december 2016
  Beantwoorden

  Dat is zeer interessant voor iedereen en, in het bijzonder, voor de kinderen, die op een culturele manier Nederlands wil leren kennen.
  Bedankt voor die publicatie!

   • Erik
   • 15 december 2016
   Beantwoorden

   Graag gedaan Ingrid! Leuk dat je langskwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *