de chinese nachtegaal

De Chinese nachtegaal

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 3 Gemiddeld: 3.3]

De Chinese nachtegaal is een sprookje van Hans Christiaan Andersen. Het gaat over een Chinese keizer die een porseleinen kasteel heeft en een immense tuin met de mooiste bloemen. In de tuin woont ook een nachtegaal met een betoverende stem. Maar dan krijgt de keizer een mechanische nachtegaal…

Het sprookje De Chinese nachtegaal

Heel lang geleden leefde er een Chinese keizer. Hij woonde in een porseleinen kasteel en had een tuin zo groot dat niemand eigenlijk precies wist hoe groot ze was. In de tuin stonden de mooiste bloemen en iedereen die door China reisde wilde per se de tuin zien. En niet alleen de tuin. In de tuin woonde ook een nachtegaal. Deze nachtegaal had de mooiste stem die iemand ooit gehoord had. Elke toerist die in China kwam en de tuin bezocht dat, maar de keizer wist van niets. Sterker nog, slechts weinig mensen in China wist dit. Totdat de keizer een aantal reisverslagen van bezoeken aan zijn land kreeg toegestuurd van de Japanse keizer. De Chinese keizer gaf direct opdracht de nachtegaal te zoeken. Hij wilde hem horen zingen. De hofmaarschalk ging direct aan de slag, maar niemand had ooit van de Chinese nachtegaal gehoord. Totdat een van de bediendes in de keuken kon vertellen dat zij de nachtegaal altijd hoorde zingen als zij eten naar haar arme moeder bracht.

De mooiste stem van de wereld

Na een paar uur lopen kwamen de hofmaarschalk en het meisje bij de plek waar de Chinese nachtegaal altijd zong. En inderdaad ook de hofmaarschalk vond dat de nachtegaal heel mooi kon zingen en vroeg de nachtegaal te komen zingen voor de keizer. Uiteraard stemde de nachtegaal toe. Met zijn fluwelen stem bracht de nachtegaal die avond de keizer in vervoering. De keizer vroeg de Chinese nachtegaal daarop wat hij wilde hebben om in ruil daarvoor elke avond voor de keizer te zingen. Maar de nachtegaal wilde niets hebben. Hij vond het zien van tranen in de ogen van de keizer het grootste geschenk dat hij kon krijgen. Daarop werd de nachtegaal benoemd tot Gouden Nachtkastjeszanger en kreeg een mooie grote kooi en het lekkerste eten. Elke avond zong de chinese nachtegaal daarop voor de keizer. Tot de keizer een cadeau kreeg van de Japanse keizer.

De Chinese nachtegaal vliegt uit

de chinese nachtegaalHet cadeau was een muziekdoosje dat net zulke mooie muziek maakte als de Chinese Nachtegaal. Maar dat muziekdoosje kon je opwinden en zo vaak afdraaien als je maar wilde. Vanaf dat moment vond de Chinese keizer de echte nachtegaal minder leuk. Hij speelde alleen maar het nieuwe muziekdoosje. De nachtegaal besloot daarop weg te gaan naar zijn oude vertrouwde plekje. Dat ging lang goed tot op een dag het muziekdoosje het begaf. Alle horlogemakers van het land werden opgeroepen het doosje te maken, maar niemand lukte het. Daarop werd de keizer ziek van ongeluk. Niemand wist wat er aan de hand was, totdat het dienstmeisje bedacht dat de keizer de Chinese nachtegaal wellicht miste.

De Chinese nachtegaal redt het leven van de keizer

Daarop gaat de hofmaarschalk weer op pad. Hij gaat op zoek naar de nachtegaal om hem te vragen weer voor de keizer te zingen. Gelukkig wil de Chinese nachtegaal nog steeds graag voor de keizer zingen. Bij het horen van de eerste klanken van de nachtegaal knapt de keizer direct op. De keizer beseft daarop dat niets boven de echte nachtegaal gaat en vraagt hem weer in het paleis te komen wonen. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Vorig sprookje
de trollenkoning
Andere Sprookjes

De trollenkoning

volgend sprookje
het stoute prinsesje
Andere Sprookjes

Het stoute prinsesje

Reacties

    • Jules Vismale
    • 10 maart 2019
    Beantwoorden

    De filosofie van het verhaal is dat de Chinese nachtegaal, die zo mooi kan zingen, vrijheid verkiest boven een leven in een gouden kooi en dat hij verstoten wordt door de keizer voor een kunstvogel die zelf geen eigen wil heeft. Dat zelfs Magere Hein onder de betovering van het gezang komt zou een wonder zijn daar deze geen nekel onderscheid maakt tussen jong of oud en arm of rijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *