chinese nachtegaal - het sprookje

De Chinese nachtegaal

BoekenBoeken

De Chinese nachtegaal is een sprookje van Hans Christiaan Andersen. Het gaat over een Chinese keizer die een porseleinen kasteel heeft en een immense tuin met de mooiste bloemen. In de tuin woont ook een nachtegaal met een betoverende stem. Maar dan krijgt de keizer een mechanische nachtegaal…

Het sprookje De Chinese nachtegaal

Heel lang geleden leefde er een Chinese keizer. Hij woonde in een porseleinen kasteel en had een tuin zo groot dat niemand eigenlijk precies wist hoe groot ze was. In de tuin stonden de mooiste bloemen en iedereen die door China reisde wilde per se de tuin zien. En niet alleen de tuin. In de tuin woonde ook een nachtegaal. Deze nachtegaal had de mooiste stem die iemand ooit gehoord had. Elke toerist die in China kwam en de tuin bezocht dat, maar de keizer wist van niets. Sterker nog, slechts weinig mensen in China wist dit. Totdat de keizer een aantal reisverslagen van bezoeken aan zijn land kreeg toegestuurd van de Japanse keizer. De Chinese keizer gaf direct opdracht de nachtegaal te zoeken. Hij wilde hem horen zingen. De hofmaarschalk ging direct aan de slag, maar niemand had ooit van de Chinese nachtegaal gehoord. Totdat een van de bediendes in de keuken kon vertellen dat zij de nachtegaal altijd hoorde zingen als zij eten naar haar arme moeder bracht.

de echte en mechanische chinese nachtegaal

De mooiste stem van de wereld

Na een paar uur lopen kwamen de hofmaarschalk en het meisje bij de plek waar de Chinese nachtegaal altijd zong. En inderdaad ook de hofmaarschalk vond dat de nachtegaal heel mooi kon zingen en vroeg de nachtegaal te komen zingen voor de keizer. Uiteraard stemde de nachtegaal toe. Met zijn fluwelen stem bracht de nachtegaal die avond de keizer in vervoering. De keizer vroeg de Chinese nachtegaal daarop wat hij wilde hebben om in ruil daarvoor elke avond voor de keizer te zingen. Maar de nachtegaal wilde niets hebben. Hij vond het zien van tranen in de ogen van de keizer het grootste geschenk dat hij kon krijgen. Daarop werd de nachtegaal benoemd tot Gouden Nachtkastjeszanger en kreeg een mooie grote kooi en het lekkerste eten. Elke avond zong de chinese nachtegaal daarop voor de keizer. Tot de keizer een cadeau kreeg van de Japanse keizer.

De Chinese nachtegaal vliegt uit

Het cadeau was een muziekdoosje dat net zulke mooie muziek maakte als de Chinese Nachtegaal. Maar dat muziekdoosje kon je opwinden en zo vaak afdraaien als je maar wilde. Vanaf dat moment vond de Chinese keizer de echte nachtegaal minder leuk. Hij speelde alleen maar het nieuwe muziekdoosje. De nachtegaal besloot daarop weg te gaan naar zijn oude vertrouwde plekje. Dat ging lang goed tot op een dag het muziekdoosje het begaf. Alle horlogemakers van het land werden opgeroepen het doosje te maken, maar niemand lukte het. Daarop werd de keizer ziek van ongeluk. Niemand wist wat er aan de hand was, totdat het dienstmeisje bedacht dat de keizer de Chinese nachtegaal wellicht miste.

De Chinese nachtegaal redt het leven van de keizer

de echte nachtegaal redt de keizer

Daarop gaat de hofmaarschalk weer op pad. Hij gaat op zoek naar de nachtegaal om hem te vragen weer voor de keizer te zingen. Gelukkig wil de Chinese nachtegaal nog steeds graag voor de keizer zingen. Bij het horen van de eerste klanken van de nachtegaal knapt de keizer direct op. De keizer beseft daarop dat niets boven de echte nachtegaal gaat en vraagt hem weer in het paleis te komen wonen. En ze leefden nog lang en gelukkig.

De moraal van het sprookje van de Chinese Nachtegaal

De moraal van het sprookje van de Chinese Nachtegaal is dat waardevolle dingen vaak in onverwachte verpakkingen voorkomen. In het sprookje gaat een prins op zoek naar de Chinese Nachtegaal, een prachtige vogel die een wonderbaarlijke zang heeft. Na veel zoeken vindt hij een eenvoudige, lelijke vogel in een kooi, die uiteindelijk de Chinese Nachtegaal blijkt te zijn. Dit toont aan dat schoonheid niet altijd van buitenaf komt, en dat sommige van de meest waardevolle dingen zich verstopt kunnen houden achter een gewoon uiterlijk.

Bekijk het verhaal van de Chinese Nachtegaal op Youtube

Er zijn heel veel leuke korte filmpjes van dit sprookje gemaakt. Je kunt deze gemakkelijk terugvinden op Youtube. Een van de leukste varianten van dit verhaal laat ik je hier graag alvast zien.

De thema’s van dit sprookje in andere sprookjes

De thema’s van de Chinese Nachtegaal komen in veel andere sprookjes terug. Een veelvoorkomend thema is dat van de waarde van echte schoonheid. In veel sprookjes wordt het contrast aangetoond tussen echte schoonheid, die van binnenuit komt, en kunstmatige schoonheid, die van buitenaf komt. In het sprookje Assepoester is Assepoester bijvoorbeeld een mooi meisje van binnenuit, terwijl haar stiefzussen mooi zijn van buitenaf, maar gemeen en egoïstisch. In het sprookje Sneeuwwitje is Sneeuwwitje een mooi meisje van binnenuit, terwijl haar stiefmoeder een mooie vrouw van buitenaf is, maar een gemene heks.

Een ander thema dat in de Chinese Nachtegaal terugkomt is dat van de waarde van natuur. In veel sprookjes wordt de natuur gepresenteerd als een bron van schoonheid en kracht. In het sprookje De kleine zeemeermin is de zee een magische en betoverende plek. In het sprookje De wolf en de zeven geitjes is het bos een veilige plek voor de geitjes om te spelen. In het sprookje De Chinese Nachtegaal is de echte Chinese Nachtegaal een symbool van de natuur.

Hier zijn enkele andere sprookjes waarin de thema’s van de Chinese Nachtegaal terugkomen:

  • De prinses op de erwt: De prinses is een echt persoon van binnenuit, terwijl de prinsessen die ze test niet echt zijn.
  • De gelaarsde kat: De kat is een slim en vindingrijk dier dat de prins helpt om een prinses te veroveren.
  • Repelsteeltje: Repelsteeltje is een klein, onaantrekkelijk mannetje dat een prinses helpt om haar droomprins te vinden.

Deze sprookjes laten zien dat de thema’s van de Chinese Nachtegaal universeel zijn en dat ze nog steeds relevant zijn voor mensen van alle leeftijden.

de mechanische nachtegaal wordt gerepareerd

Wist je dit over het sprookje?

  • Het sprookje van de Chinese Nachtegaal wordt vaak geassocieerd met de Chinese cultuur, hoewel het oorspronkelijk afkomstig is uit India.
  • De Chinese Nachtegaal is een symbool voor poëzie en muziek in de Chinese cultuur, en wordt vaak gezien als een metafoor voor de zoektocht naar schoonheid en waarheid.
  • In sommige versies van het sprookje wordt de Chinese Nachtegaal gevangen gehouden door een boze tovenaar of heerser, die de prins opdraagt om de vogel te vinden als een test van zijn waardigheid.
  • In andere versies van het sprookje, de prins ontdekt de Chinese Nachtegaal in een kooi bij een arm gezin, en besluit om haar te kopen en te bevrijden.
  • Het sprookje van de Chinese Nachtegaal is populair in Azië en wordt vaak aangepast voor toneelstukken, films en andere kunstvormen.

Het sprookje is ook vaak gebruikt als een metafoor voor de zoektocht naar het innerlijke zelf, of het ontdekken van een verborgen talent of gaven.

1 gedachte over “De Chinese nachtegaal”

  1. De filosofie van het verhaal is dat de Chinese nachtegaal, die zo mooi kan zingen, vrijheid verkiest boven een leven in een gouden kooi en dat hij verstoten wordt door de keizer voor een kunstvogel die zelf geen eigen wil heeft. Dat zelfs Magere Hein onder de betovering van het gezang komt zou een wonder zijn daar deze geen nekel onderscheid maakt tussen jong of oud en arm of rijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven