Klaas Vaak

Klaas Vaak

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 2 Gemiddeld: 3]

Iedereen kent Klaas Vaak, ook wel het Zandmannetje genoemd. Dat is het kaboutertje dat zand in de ogen van kindjes komt strooien zodat ze lekker gaan slapen. Wat veel mensen echter niet weten is dat Klaas Vaak een sprookje is van Hans Christiaan Andersen.

Het sprookje van Klaas Vaak

Klaas Vaak ZandmannetjeIn het oorspronkelijke sprookje spuit Klaas Vaak melk in de ogen van de kinderen. Ze kunnen dan hun ogen niet meer open houden en zien hem zo niet. Hij vertelt dan aan de kindjes die lief zijn geweest elke avond een verhaal. Zo ook aan Hjalmar. Elke avond beleeft Hjalmar de mooiste dromen in de verhalen van het zandmannetje. Naarmate de week echter vordert komt er steeds meer moraal in het verhaal. Klaas Vaak benoemt ook wat niet goed is en op de laatste avond laat hij Hjalmar zelfs op afstand kennis maken met zijn broer. De broer van Klaas Vaak is de Dood. De dood komt slechts een keer langs en vraagt kinderen dan of ze een goed rapport hebben. Hebben ze dat niet dan neemt hij ze mee.

De moraal van Klaas Vaak

De moraal van dit sprookje is vooral lief te zijn en het goed te doen op school. Lieve kindjes verdienen verhaaltjes voor het slapen gaan en kinderen met een slecht rapport worden door de Dood meegenomen.

De sprookjesmusical Klaas Vaak

In de Efteling is van het sprookje van Klaas Vaak een musical gemaakt. Deze liet gelukkig alleen de leuke delen van het sprookje zien met veel mooie dromen. Het stuk met de Dood bleef achterwege. Dit is trouwens zo in de meeste hedendaagse versies van dit sprookje.

Meer sprookjes

Foto credit Klaas Vaak in Efteling: Door Eliedion (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Vorig sprookje
Blauwbaard - moeder de gans
Moeder de Gans

Blauwbaard

volgend sprookje
Doornroosje slaapt
Gebroeders Grimm

Doornroosje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *