Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen was een Deense schrijver en dichter. Het meest bekend is hij van de sprookjes die hij schreef. Bekende sprookjes van Andersen zijn De kleine zeemeermin, De nieuwe kleren van de keizer, De prinses op de erwt en Het lelijke eendje.

Sprookjes van Andersen

Andersen De kleine zeemeerminOp De Leukste Sprookjes vind je een selectie van de sprookjes van Andersen terug. Klik op de titel van het sprookje om direct naar het verhaal te gaan. Vaak kun je dan ook een filmpje kijken waar het sprookje wordt verteld.Een overzicht van alle sprookjes en verhalen van Hans Christian Andersen vind je hier.

Autobiografisch sprookje

Hans Christian AndersenHans Christian Andersen, in zijn thuisland vaak H.C. Andersen genoemd, werd vroeg in de negentiende eeuw geboren in Odense in Denemarken. Het leven van Hans Christian Andersen ging niet over rozen. Ze hadden het niet breed en al vroeg verloor hij zijn vader. Andersen was altijd al creatief en wilde daarom graag acteur worden. Helaas werd hij niet toegelaten. Hij ging in plaats daarvan naar een school voor arme mensen, totdat hij van vrienden een beurs kreeg om naar een goede school te gaan. Daar werd hij echter veel gepest door zowel leerlingen als leraren. Er wordt dan ook vaak gezegd dat het sprookje Het lelijke eendje eigenlijk een autobiografisch sprookje is. Het lelijke eendje groeit op tot een prachtige zwaan. Zo zag Andersen zich ook nadat hij een succesvol schrijver was geworden.

Humor in de sprookjes van Andersen

Rode draad in de sprookjes van Andersen is zijn humor. In veel sprookjes gebruikt hij een dubbele bodem of verstopt hij humoristische elementen. Knap aan zijn manier van schrijven is dat deze humor vaak ook gesnapt wordt door kinderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het sprookje De kleren van de keizer. Hierin wordt gespeeld met de naïviteit en onzekerheid van de keizer die maar al te graag wil geloven dat hij de slimste persoon op aarde is.

En de sprookjes van Andersen lopen lang niet altijd goed af…

Net als bij de sprookjes van de gebroeders Grimm lopen ook de sprookjes van Andersen niet altijd goed af. Sterker nog. Vaak lopen ze zelfs af met het overlijden van de hoofdpersoon. Denk bijvoorbeeld aan het sprookje met De rode schoentjes of Het meisje met de zwavelstokjes. Zelfs De kleine zeemeermin overleeft het niet in het sprookje van Andersen. Gelukkig heeft Disney in de verfilming van dit sprookje wel gekozen voor een gelukkig einde.

De sprookjes van Andersen in De Efteling

In het sprookjesbos in de Efteling vind je een aantal van de bekendste sprookjes van Andersen terug. Je ziet daar bijvoorbeeld Het meisje met de zwavelstokjes, De Chinese nachtegaal, De nieuwe kleren van de keizer, De rode schoentjes en De kleine zeemeermin.

Jouw favoriete sprookje van Andersen

Wat is jouw favoriete sprookje van Andersen? Staat hij nog niet op de site, laat het dan weten. Dan voegen we deze natuurlijk toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *