de wolf en de drie biggetjes

De 3 biggetjes en de wolf

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.3]

De drie biggetjes is een sprookje van vroeger. Het gaat over drie biggetjes die door hun moeder de wijde wereld in worden gestuurd en voor zichzelf moeten zorgen. Daarbij moeten ze oppassen voor de grote boze wolf. Het sprookje lijkt een beetje op Roodkapje en op De wolf en de zeven geitjes. En net als alle andere sprookjes loopt ook het de 3 biggetjes sprookje natuurlijk goed af. Dat maakt het wel zo leuk om dit verhaal te vertellen.

Het sprookje De wolf en de drie biggetjes

Op een dag zegt moeder varken tegen haar drie biggetjes dat het tijd wordt dat ze voor zichzelf gaan zorgen en hun eigen huisje moeten bouwen. vol goede moed en met een knapzak vol met eten gaan ze op pad. Ze bouwen hun huisjes aan de rand van het bos. Het eerste biggetje is nogal gemakzuchtig en bouwt even snel een huisje van wat takken en stro. Daarna gaat hij lekker zwemmen en spelen.

Hij wil graag dat de andere twee biggetjes ook komen spelen, maar die zijn nog bezig hun huisjes te maken. Het tweede biggetje maakt een huisje van hout. Het ziet er mooi uit, maar zou het stevig genoeg zijn om hem te beschermen tegen de wolf. Hij vindt het echter wel prima en gaat ook liever spelen. Het derde biggetje is het meest verstandig en maakt een huisje van steen, met stevige ramen en deuren.

Maar dan komt de wolf…

de wolf en de drie biggetjes

Pas als de eerste 2 biggetjes al lang gespeeld hebben is het derde biggetje klaar. Maar dan horen ze gebulder en zien ze de grote boze wolf aankomen. Snel vluchten ze naar hun huisjes. Als de wolf ook bij de huisjes is aangekomen staat hij eerst voor het huisje van het eerste biggetje. Met grote kracht blaast hij het huisje omver. Het biggetje kan nog niet ontsnappen en rent het huisje van zijn broertje binnen. Dit is het broertje met het houten huisje. Ze denken hier veilig te zijn. Maar als de wolf voor hun deur staat worden ze toch wat zenuwachtig. En terecht, want met een grote klap met zijn staart beukt de wolf het huisje omver.

De oudste van de 3 biggetjes is het slimste…

Geschrokken rennen de twee biggetjes naar hun slimste broer. In het stenen huisje schuilen ze voor de wolf. Met alle kracht die hij in zich heeft probeert de wolf om het huisje omver te gooien. Echter dit lukt niet. Hoe hij ook probeert, het huisje blijft stevig staan. De drie biggetjes zijn eindelijk veilig. Totdat de wolf bedenkt dat hij ook door de schoorsteen kan. Hij klimt op het dak en laat zich door de schoorsteen naar binnen vallen. Maar het slimste biggetje was daar ook op voorbereid.

Hij had een pan met kokend water onder de schoorsteen gehangen. De wolf viel erin en werd gekookt. De drie biggetjes hadden toen heerlijke soep. De twee luie biggetje waren zo geschrokken dat ze hun nieuwe huisjes heel erg stevig maakten, net als hun slimste broer. En van de wolf hadden ze geen last meer. En ze leefden nog lang en gelukkig.

De moraal van De wolf en de drie biggetjes

De moraal van het sprookje van De wolf en de drie biggetjes is dat luiheid wordt bestraft en ijver wordt beloond. Zorg ervoor dat je rekening houdt met alles en je niet laat verrassen.

Nog meer over de drie biggetjes

 • Het sprookje van de drie biggetjes is inspiratie geweest voor heel veel verhalen en filmpjes. Knir, knar en knor hebben zelfs hun eigen strip in de Donald Duck.
 • De wolf heeft in de strip in de Donald Duck ook een belangrijke rol. Leuk voor kinderen is de rol van Wolfje, het zoontje van Midas de Wolf. Hij is vriendjes met de biggetjes en redt ze keer op keer van de streken van zijn vader, de grote boze wolf. Al is Midas de Wolf zelf natuurlijk ook niet zo slim.
 • Leuk om te weten is dat de biggetjes Knir, Knar en Knor en Midas de Wolf hun naam pas kregen in een tekenfilm van Disney in 1933.
 • De 3 biggetjes deden ook mee in de Shrek-films.

K3 musical over de drie biggetjes

Ook is het verhaal van de drie biggetjes inspiratie geweest voor K3 om een musical te maken. Deze musical volgt niet het oorspronkelijke verhaal, maar begint als de wolf oud is en aan zijn drie zonen vertelt dat het hem nooit gelukt is de biggetjes te vangen en dat hij daarom constant werd uitgelachen. Hij vraagt hen wraak voor hem te nemen. Degene die de dochters van de biggetjes vangt krijgt de Wolvenhoorn. Natuurlijk worden de rollen van de dochters van de biggetjes gespeeld door de meisjes van K3.

Vorig sprookje
Repelsteeltje Efteling
Gebroeders Grimm

Repelsteeltje

volgend sprookje
assepoester
Gebroeders Grimm Moeder de Gans

Assepoester

Reacties

  • Jules Vismale
  • 21 juli 2017
  Beantwoorden

  Dit bekende sprookje over de drie biggetjes doet me denken aan de fabel van de krekel en de mier. De twee jongste biggetjes denken alleen maar aan muziek en pret maken (net als de krekel) terwijl het derde biggetje een stevig huis bouwt en zich op de toekomst richt is (net als de mier). De Big Bad Wolf ziet de biggetjes gewoon als voedselbron en toen ze in de Donald Duck namen kregen, de biggetjes Knir, Knar en Knor, en de wolf Midas, werden ze allemaal veel ongeloofwaardiger en saaier.

  • Martin Cuijpers
  • 7 september 2018
  Beantwoorden

  Als je van sprookjes voor volwassenen houdt……..
  Zie Roodkapje Voor Volwassenen in:
  http://www.vrouwengek.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *