Sprookjesfiguren

sprookjesfiguren - roodkapjeSprookjesfiguren zijn vaak de helden van het sprookje. Ze overleven kwaad en met een mooie moraal eindigt het meestal in En ze leefden nog lang en gelukkig. Maar naast de helden zijn er ook sprookjesfiguren die heel belangrijk zijn voor het verhaal, maar veel minder aandacht krijgen. Lees hier meer over karakters in sprookjes.

Bekende sprookjesfiguren

De meest bekende sprookjesfiguren zijn natuurlijk Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoester, Pinokkio en Roodkapje. Zonder natuurlijk afbreuk te doen aan de vele karakters uit andere sprookjes. Maar denk je aan sprookjes dan zijn dit toch wel de figuren die als eerste worden genoemd. Hoe dat komt? Deze sprookjes worden het meest voorgelezen en spreken het meest tot de verbeelding in films. Welk meisje wil nu geen Doornroosje zijn of zo mooi als Sneeuwwitje? Roodkapje is natuurlijk heel spannend en er is ook een leuk kinderliedje over gemaakt.

Onbekende sprookjesfiguren

Naast bekende sprookjesfiguren zijn er ook veel personen in sprookjes die veel minder bekend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan Vrouw Holle, Duimelijntje en Sinbad de Zeeman. De sprookjes waarin zijn spelen worden minder vaak verteld en daardoor zijn de personages ook iets minder bekend. Dat wil niet zeggen dat de sprookjes minder leuk zijn. Kijk daarom voor deze sprookjes gewoon even bij het overzicht sprookjes op deze pagina.

Bijrollen in sprookjes

sprookjesfiguren sneeuwwitje koningin
CC BY-NC-ND by abear-andabow

Natuurlijk zijn er de hoofdpersonen in sprookjes. Maar zonder de bijrollen zou het sprookje veel minder aantrekkelijk zijn. Wat zouden we bijvoorbeeld moeten zonder de koningin in Sneeuwwitje? Of de wolf die in een aantal sprookjes terugkomt (bijvoorbeeld in Roodkapje, De wolf en de zeven geitjes en De drie biggetjes). Vaak loopt het met de bijrollen minder goed af. Dat geldt zeker voor de wolf en de koningin, maar ook eigenlijk voor de stiefzusters uit Assepoester. Een mooi sprookjesfiguur is de prins. Hij komt vaak voor in sprookjes (Zoals De kleine zeemeermin, Doornroosje, Assepoester, Sneeuwwitje) en zorgt er vaak voor dat het verhaal goed afloopt. Zo kust hij in menig sprookje de prinses wakker zodat het verhaal goed afloopt.

Wat is jouw favoriete sprookjesfiguur?

Heb jij een favoriet sprookje of zelfs een sprookjesfiguur? Ik ben benieuwd. Laat je me het weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *