de trollenkoning

De trollenkoning

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4]

De Trollenkoning is een van de sprookjes die te zien is in De Efteling. Het is geschreven door Gerrie van Dongen en Ad Grooten.

Het sprookje De Trollenkoning

de trollenkoning prins wikkeIn het Trollenland van Koning Kobold wonen heel veel gemene trollen. Er woont echter ook 1 aardige trol. Hij woonde in een holle boom en was de beste waarzegger die er bestond. Op een dag loopt een klein prinsesje voorbij de boom. Het was prinses Adelheid. Ze was erg verdrietig. Ze wilde trouwen met prins Wikke, maar haar ouders vonden hem niet dapper genoeg. De aardige trol voorspelde echter dat prins Wikke dapper genoeg zou zijn om met haar te kunnen trouwen. Verguld van plezier liep het prinsesje door.

Prinses Adelheid wordt gevangen genomen

De aardige Trol heeft echter een naar voorgevoel. Hij stuurt daarom zijn uiltje achter de prinses aan. Al snel blijkt echter dat de prinses gevangen is genomen door de Trollenkoning. Prins Wikke gaat haar redden. Omdat de trollenkoning erg gemeen is stuurt de aardige trol ook een andere trol, Tore, met de prins mee. Samen gaan ze op pad. Om de prinses te kunnen bevrijden moeten ze naar een eiland dat alleen te bereiken is via de stapstenen.

De trollenkoning wordt verslagen

De aardige trol ziet echter in zijn glazen bol dat de twintigste stapsteen los zit. Die goede raad geeft hij prins Wikke en Tore mee. Ze stappen voorzichtig over de loszittende stapsteen heen en bevrijden de prinses. Bij de vlucht vanaf het eiland worden ze echter ontdekt door de Trollenkoning. Hij rent ze achterna. Onverschrokken springt prins Wikke echter op de rug van de Trollenkoning Kobold. Daarop raakt de koning uit zijn evenwicht en stapt precies op de twintigste stapsteen en valt in een diep gat.

Om zijn dapperheid kroont de aardige trol prins Wikke die avond tot koning en trouwt hij met de prinses. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Leuke weetjes over De Trollenkoning

 • Bovenstaand sprookje is het tweede sprookje om deze trol heen. In het eerste verhaal werd alleen ingegaan op de waarzeggerskwaliteiten van de trol
 • Het sprookje is uitgebracht in de uitgave van vergeten sprookjes van De Efteling
 • Het sprookje is gebaseerd op een trol die in 1988 werd toegevoegd aan het Sprookjesbos. Oorspronkelijk is de trol neergezet als sprookjesfiguur die in veel sprookjes voorkomt. Later is er pas een sprookje omheen geschreven.
Vorig sprookje
Peter en de wolf
Andere Sprookjes

Peter en de Wolf

volgend sprookje
de chinese nachtegaal
Hans Christian Andersen

De Chinese nachtegaal

Reacties

  • Jules Vismale
  • 10 mei 2020
  Beantwoorden

  Hier is de filosofie van het verhaal dat een prinses liever wil trouwen met iemand die blijkbaar dapper en stoer is dan met iemand die mooi is maar daarnaast door een lelijke kerel wordt ontvoerd die van binnen net zo lelijk is als van buiten!
  De trollenkoning blijkt bovendien nog eens ware tiran te wezen die door de stoere prins wordt bepaald om zijn prinses terug te krijgen, iets wat trouwens in ‘Belle en het Beest’ (1991) in omgekeerde richting ging daar een mooie en goedaardig beest (?) door een knappe en stoere, maar ook verderfelijke, jager werdt belaagd omdat deze in het Beest een rivaal zag om Belle en in diens uiterlijk zijn eigen verdorven innerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *