princess_iris_illustration_limousine_by_patricia_heijmen

Prinses Iris en Het Regenboogmuseum

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Prinses Iris en het regenboogmuseum is een sprookje van Simon Vierstra. Het is het eerste sprookje van deze schrijver en is in zowel het Nederlands als Engels uitgebracht.

Het sprookje Prinses Iris en het Regenboogmuseum

Prinses Iris en Het Regenboogmuseum
CC-BY-NC-SA Afbeelding door Patricia Heijmen

Op een dag verschijnt de mooiste regenboog die ooit heeft bestaan. En juist op die dag wordt prinses Iris geboren. Iris was de dochter van een arme koning en koningin. Hun kasteel werd museum genoemd omdat de spullen zo oud waren dat ze bijna uit elkaar vielen. Het meisje groeide op zonder vriendjes en vriendinnetjes en was daar zeer verdrietig over. Op haar vijfde verjaardag was het groot feest en werd ze in de roestige limousine rondgereden. De mensen waren echter niet blij, maar juist verdrietig omdat ze zagen dat het meisje verdrietig was.

Wie maakt prinses Iris vrolijk?

Het verhaal dat het prinsesje verdrietig was ging door het hele land. Op een dag stond er een man voor de deur van het kasteel. Hij wilde het prinsesje vrolijk maken, maar werd keer op keer weggestuurd. Hij bleef echter volhouden en vertelde iedereen die het maar wilde horen dat hij het prinsesje vrolijk ging maken. Op een dag ging de tuinman van de koning dood en zag de man zijn kans schoon. Hij vermomde zich en bood zich aan als tuinman. De man die prinses Iris vrolijk wilde maken kreeg de baan.

Een mooie tuin voor prinses Iris

In de jaren die volgden maakte hij de tuin zo mooi dat het prinsesje er graag rondliep en vrolijk werd. Ook de koning en koningin werden er vrolijk. In de tuin stonden bloemen in alle kleuren van de regenboog. Op die bloemen kwamen veel bijen af en de man verkocht de honing. Het geld daarvan verstopte hij onder de mooiste boom.

Wie trouwt met de prinses?

Op de achttiende verjaardag van de prinses werd een groot feest gegeven van het laatste geld van de koning en koningin. Op dat feest waren veel mannen die met de prinses wilden trouwen en haar gelukkig wilden maken. Maar de koning en koningin konden niet kiezen. De prinses werd hier opnieuw heel verdrietig door. Ze zou altijd alleen blijven. Die avond huilde de prinses in de tuin tot de volgende ochtend. Toen zij echter wakker werd zag ze de mooiste regenboog die ze ooit gezien had.

De tuinman redt het koningshuis

De kokkin was echter vlak na het feest gevlucht en had het laatste eten meegenomen. En aangezien er geen geld meer was konden ze geen eten meer kopen. Toen vertelde de tuinman over het geld dat hij al die jaren had verstopt. Dat was voor de koninklijke familie en het onderhoud aan het museum. Ook vertelde de tuinman dat hij de man was die lang geleden had gezegd dat hij de prinses gelukkig zou maken. Daarop trouwden prinses Iris en de tuinman en het kasteel werd omgedoopt in het Regenboogmuseum. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Prinses Iris en het Regenboogmuseum

Dit sprookje is onder CC-BY-NC-SA licentie uitgebracht. Het is te downloaden en te koop regenboogfeest.nl.

 

Vorig sprookje
nieuwe kleren van de keizer
Hans Christian Andersen

De nieuwe kleren van de keizer

volgend sprookje
Prinses op de erwt bed
Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *