rattenvanger van hamelen

De rattenvanger van Hamelen

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

De rattenvanger van Hamelen

rattenvanger van hamelenDe rattenvanger van Hamelen, of in het Engels De pied piper of Hamelin, is een sage of ook wel een volksverhaal van de gebroeders Grimm. Het verhaal gaat over de Duitse stad Hamelen, die geplaagd werd door een rattenplaag. Een man kon de stad redden van deze plaag, maar daar stond een prijs tegenover. Maar de stad wilde niet betalen…

Het sprookje van de Rattenvanger van Hamelen

De Duitse stad Hamelen werd op een dag overvallen door een ware rattenplaag. Deze brutale dieren aten al het eten op en zorgden voor vervuiling, ziektes en paniek bij de bevolking. Geen kat, hond, vergif of ander middel kon ervoor zorgen dat de dieren uitgeroeid werden. Tot opeens een rare snuiter in de stad opdook. Hij floot telkens hetzelfde deuntje op zijn fluit en zong daarbij: Wie leert ziet gewis wie of dit is: De rattenvanger. Hij beloofde de stad te redden van deze rattenplaag, en wel voor de nacht. Maar dat was natuurlijk niet gratis. Het koste 1 schelling per kop. De gemeenteraad vertrouwde het niet en vond de oplossing ook erg duur, net als de bevolking. Maar de burgemeester had een plan. En dus kreeg de rattenvanger van Hamelen de opdracht.

De rattenvanger van Hamelen aan het werk

Nadat de rattenvanger de opdracht had gekregen ging hij meteen aan het werk. Hij ging weer naar het kerkplein en ging met zijn rug naar de kerk staan. Hij pakte zijn fluit en begon te fluiten. De mooiste deuntjes kwamen uit de fluit. En de muziek werd steeds krachtiger en luider. En opeens kwamen uit alle hoeken van de stad de ratten aangelopen. Ze verzamelden op het kerkplein en luisterden naar de muziek. Toen het kerkplein vol was begon de rattenvanger van Hamelen te lopen. Hij liep naar de rivier en daar aangekomen wees hij de ratten naar het midden van de rivier waar een draaikolk het water naar beneden zoog. Zonder aarzelen sprongen de ratten de daaikolk in. Dat ging net zo lang door tot het middernacht werd. Als laatste kwam een oude witte rat. Hij vertelde de rattenvanger dat alle ratten er waren. Wel 999.999 ratten. Als laatste sprong hij ook zelf in de rivier om in het gat te verdwijnen.

De list van de burgemeester van Hamelen

De volgende dag ging de rattenvanger van Hamelen naar het stadhuis om zijn beloning op te halen. 1 miljoen ratten, dus 1 miljoen schelling. Maar toen kwam de burgemeester met zijn plan. Hij vroeg de rattenvanger om de koppen van de ratten. Hij zou 1 schelling per kop betalen. Die had de rattenvanger natuurlijk niet en deze werd boos. De burgemeester vond zichzelf geniaal en bood de rattenvanger ter toegemoedkoming een beloning aan van 50 daalders. Deze weigerde en beende weg. De hele stad was blij en opgelucht. De rattenplaag was over en de rattenvanger van Hamelen had er weinig aan overgehouden en om zijn dreigement dat ze hun schuld zouden betalen via hun kinderen deed hen ook niets.

De rattenvanger van Hamelen slaat terug

rattenvanger van hamelenBlij van opluchting gaan de mensen uit Hamelen de volgende dag naar de kerk. Bij thuiskomst slaat echter de schrik om het hart. Alle kinderen zijn weg. Buiten begonnen de mensen tegen elkaar te schreeuwen en te huilen. Tot 3 kinderen weer terugkwamen in het dorp. Door toeval waren zij niet verdwenen, maar konden ze wel vertellen wat er was gebeurd. Toen de ouders in de kerk zaten speelde de mooiste muziek in de stad. Aangetrokken tot deze mooie muziek gingen alle kinderen naar buiten en liepen achter de muziek aan. Het bleek muziek te zijn van de rattenvanger van Hamelen. In een lange stoet liepen de kinderen achter hem aan naar de Koppenberg. De berg opende zich en nadat het laatste kind in de berg was aangekomen sloot deze zich weer.

De ouders naar de Koppenberg

Woedend rennen de ouders naar de berg waar de kinderen in zouden zitten. Dagenlang zoeken ze naar een opening, maar kunnen deze niet vinden. Hevig verdrietig druipen zij af naar huis. Omdat ze denken dat de rattenvanger niet meer in de berg kan zitten laten ze nog jarenlang in verschillende landen zoeken naar de rattenvanger. Hij wordt echter nooit meer gevonden. Tot 150 jaar nadat het is gebeurd. Alle ouders en grootouders zijn dan al overleden en een groep kooplieden in Hamelen aankomt. Zij vertellen over een groep mensen in Transsylvanie in Roemenie die alleen maar Duits spreekt. Zij moeten afstemmelingen zijn van de ontvoerde kinderen uit Hamelen. En zo denken veel inwoners uit Hamelen nog steeds dat ze verwant zijn aan de Roemenen in Transsylvanie.

Tegenwoordig heeft de rattenvanger van Hamelen vaak een gelukkig einde

In het oorspronkelijke volksverhaal zien de ouders hun kinderen niet meer terug. In de verhalen die tegenwoordig worden verteld rondom het sprookje van de rattenvanger van Hamelen wordt vaak gekozen voor een gelukkig einde. Dan wordt vaak de rattenvanger alsnog betaald voor zijn diensten en brengt hij de kinderen weer naar huis.

De rattenvanger van Hamelen kijken

Kijk hier naar een leuk filmpje waarin het sprookje van de rattenvanger van Hamelen wordt verteld.

Weetjes over de rattenvanger van Hamelen

Wist jij dit al over het sprookje van de rattenvanger van Hamelen:

 • Het sprookje De rattenvanger van Hamelen is vaak gebruikt in liedjes van onder andere Queen, Led Zeppelin, Megadeath en de Duitse Dance act Dune.
 • Ook zijn er meerdere televisieprogramma’s rondom dit thema geweest, zoals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer, uit de jaren ’70 en de Amerikaanse series Once upon a time en Silicon Valley.
 • Het Suske en Wiske Album De flierende fluiter is gebaseerd op het sprookje van de rattenvanger van Hamelen.
 • Walt Disney heeft het verhaal verfilmd (1933).
 • Over het verhaal van de rattenvanger is al meerdere malen een musical gemaakt.

 

Vorig sprookje
de visser en de djinn
Duizend en een nacht

De visser en de djinn

volgend sprookje
Holle Bolle Gijs
Andere Sprookjes

Holle Bolle Gijs

Reacties

  • Jules Vismale
  • 29 januari 2017
  Beantwoorden

  Tegenwoordig zijn er veel ergere verleiders die kinderen tot zonden willen brengen en daar is deze rattenvanger van Hamelen nog niets bij. Dat er hier al genoeg ondankbare personen rondlopen die van een vreselijke plaag worden verlost en te gierig zijn om daar een dergelijke rattenvanger af te betalen wordt toch wel afgestraft en de ratten doen me haast aan groepen “moslims, asielzoekers en vluchtelingen” denken daar zij Europa blijkbaar willen kaalvreten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *