ali baba en de veertig rovers

Ali Baba en de veertig rovers

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend en een nacht. Net als Aladin en de wonderlamp is dit sprookje later aan de verzameling sprookjes toegevoegd. Het verhaal gaat over de arme Ali Baba. Hij ontdekt per toeval een grot met rijkdommen. Maar deze behoren toe aan een groep van veertig rovers. Door slimme trucs weet hij de rovers van zich af te houden en wordt hij rijk. Het sprookje Ali Baba en de veertig rovers is twee keer verfilmd en natuurlijk is de grootste webwinkel ter wereld vernoemd naar deze schattenjager.

Het sprookje Ali Baba en de veertig rovers

ali baba en de veertig rovers
CC BY-NC by zilverbat.

Ali Baba en zijn broer Kassim wonen in het oude Perzië. Kassim is welgesteld en woont op stand. Ali Baba is arm en moet elk dubbeltje omdraaien om rond te komen. Op een dag als Ali Baba aan het houthakken is net buiten de stad ziet hij een grote stofwolk aankomen. Om zijn leven te redden klimt hij in de boom waarin hij net aan het hakken was. De stofwolk daalt neer net naast de boom waarin Ali Baba zit. Hij telt 40 knappe mannen op een paar met daarbij een hoofdman in de mooiste kleren. Als hij de hoofdman “Sesam open u” hoort zeggen gaat de rots waar hij voor staat open. De mannen lopen naar binnen. Ali Baba wacht af tot de mannen weer terugkomen en weg zijn gegaan. Dan doet hij hetzelfde. Hij roept sesam open u en ook dan gaat de grot open. In plaats van een smerig rovershol ziet hij een keurige grot met daarin zakken vol geld, zilver en goud.

Hij laadt de zakken van zijn ezels vol met goud en sluit de grot netjes af. Thuis laat hij de schat aan zijn vrouw zien en vertelt het verhaal van de grot. Om te wegen hoeveel goud ze hebben lenen ze een weegschaal bij de vrouw van de broer van Ali Baba. Zij vertrouwt het niet, want waarvoor zou de arme Ali Baba opeens een weegschaal nodig hebben. Daarom smeert ze wat vet aan de onderkant van de weegschaal. Als de vrouw van Ali Baba de weegschaal terugbrengt ziet de vrouw van broer Kassim dat er een goudstuk in de weegschaal zit. Ze vertelt dit aan Kassim, die op zijn beurt Ali Baba confronteert met het goudstuk. Ali Baba vertelt daarop het verhaal aan zijn broer en ze besluiten de schat te delen. De broer wil de schat echter helemaal voor zichzelf en gaat stiekem al eerder terug naar de grot. Daar laadt hij zijn zakken vol met kostbaarheden en wil de grot verlaten. Maar dan is hij de toverspreuk vergeten. Vermoeid valt hij in slaap, maar dan komen de rovers. Ze vinden Kassim en doden hem door hem in vier stukken te snijden.

Ondertussen is Kassim al een paar dagen niet thuisgekomen. Ali Baba vertrouwt het niet en besluit naar de grot te gaan. Als de rovers weg zijn gaat hij naar binnen en vindt zijn broer. Hij neemt hem mee naar huis en laat hem opbaren in huis. Om geen argwaan te wekken besluiten ze te doen alsof de broer ziek was en is overleden. Ze kopen de lokale kleermaker om om het lijk weer aan elkaar te naaien, zodat het lichaam netjes begraven kan worden. Ondertussen hebben de rovers gemerkt dat het lijk weg was. Nu weten ze dat er nog iemand van de grot weet. Via een sluwe truc ontfutselen ze de kleermaker de verblijfplaats van de persoon die in vier stukken was gesneden. Dat moet de plek zijn waar ook de andere persoon woont die van de schat weet.

Verkleed als koopman gaat de rovershoofdman met zijn rovers naar de stad en vraagt bij Ali Baba te mogen overnachten. De rovershoofdman heeft 20 ezels bij zich met olie. Maar stiekem zitten in de lederen tassen geen olie, maar de rovers. Ali Baba ziet geen argwaan en staat dit toe. De slavin van Ali Baba heeft de truc echter door en doodt ’s avonds de rovers 1 voor 1 door hete olie over hen heen te gooien. De rovershoofdman verslaat zij ook door tijdens een sensuele dans hem met een dolk in de borst te steken. Dan pas ziet Ali Baba wat er aan de hand was. Door de heldhaftige slavin wordt Ali Baba gered en als bedankje mag de slavin trouwen met de zoon van Ali Baba. Doordat zij als enige de locatie van de grot kennen zal het nageslacht van Ali Baba altijd in rijkdom leven. En ze leven nog lang en gelukkig.

Dit is een samenvatting van het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers. In het echt is het verhaal veel gedetailleerder en speelt vooral de slavin van Ali Baba een veel belangrijkere rol. Zo redt zij Ali Baba vele malen van de rovers. Zij is daarmee de held van dit verhaal en Ali Baba eigenlijk maar een sulletje.

De moraal van Ali Baba en de veertig rovers

De moraal van het sprookje van Ali Baba is natuurlijk dat alleen door goed te zijn je eeuwige rijkdom zult hebben. Met zowel de rovers als met de hebzuchtige broer van Ali Baba loopt het verkeerd af.

 

Vorig sprookje
duimelijntje
Hans Christian Andersen

Duimelijntje

volgend sprookje
aladdin en de wonderlamp
Duizend en een nacht

Aladin en de wonderlamp

Reacties

    • Jules Vismale
    • 29 januari 2017
    Beantwoorden

    Ali Baba zou je bijna kunnen omschrijven als een soort arme rover daar hij steelt van 40 rovers die goud, zilver, juwelen, kunstschatten etc. hebben gestolen van anderen en deze vast ook van hun levens hebben beroofd. De hebberige broer Kassim gaat in de grot door zijn eigen hebzucht ten onder maar zijn slimme dienstmeisje Morgana (zij gaat voor Ali Baba werken en vindt hem natuurlijk veel aardiger) weet vrijwel in haar dooie eentje alle 40 rovers uit te schakelen als deze haar nieuwe meester willen ombrengen! Dat bewijst dat een vrouw in dit soort verhalen soms haar mannetje beter staat dan hebberige broers en de huidige moslim-extremisten hadden dit verhaal uit Duizend-en-een-nacht (1001 nachten) vast afschuwelijk gevonden!
    Het woord sesam (“Sesam, open u!”) heeft betrekking op een soort kruid dat blijkbaar als een soort wondermiddel wordt gezien in het Midden -Oosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *