assepoester

Assepoester

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.5]

Assepoester is een sprookje over een meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzussen gedwongen werd alle nare klusjes op te knappen. Als door een wonder komt ze in aanraking met een prins en uiteindelijk trouwen ze. Wat een glazen muiltje al niet kan doen. Dit sprookje werd zowel verteld door Perrault in Sprookjes van moeder gans als door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und hausmarchen.

Het sprookje Assepoester

assepoesterDe moeder van een lief meisje is ernstig ziek. Vlak voor ze overlijdt vertelt ze haar dochter altijd goed te zijn voor een ander. Na het overlijden van de moeder trouwt de vader met een andere vrouw. Zij heeft al twee dochters. Beiden zo lelijk als de nacht en aartslui. Het meisje moet al het werk doen en slaapt naast de kachel in de as. Daarom wordt ze Assepoester genoemd.

De prins geeft een feest

Op een dag geeft de prins een groot feest omdat hij op zoek is naar een meisje om mee te trouwen. De twee stiefdochters gaan natuurlijk heen. Assepoester vraagt of ze ook mee mag. Dat mag pas als ze alle klusjes af heeft. Ze werkt zich een slag in de rondte, maar krijgt er steeds klusjes bij. Verdrietig blijft Assepoester dan ook achter. Op een moment komt er echter een goede fee (in de versie van Perrault is het de verschijning van haar overleden moeder) naar Assepoester die vraagt of ze ook naar het feest wil. De fee tovert een jurk, koets, paarden en lakeien. Maar zei de fee: Zorg dat je om 12 uur ‘s nachts weer weg bent want dan wordt de betovering verbroken.

Wie is toch dat mooie meisje op het feest?

Toen Assepoester op het feest kwam keek iedereen verbaasd op. Wie was toch dat mooie meisje? De prins danste de hele avond met Assepoester. Totdat de klok 12 uur sloeg. Assepoester herinnerde zich de opmerking van de fee en rende de trap op naar buiten. Onderweg op de trap verloor Assepoester haar glazen muiltje. En net op tijd kon ze in de koets springen om weg te komen.

Assepoester past het muiltje!

De volgende dag kwam de boodschapper van de prins naar het dorpsplein. Hij had een kussen bij zich met daarop een glazen muiltje. Hij riep dat de prins op zoek was naar het meisje dat deze schoen paste. Het was het meisje van zijn dromen en hij wilde met haar trouwen. Alle meisjes uit het dorp wilden graag met de prins trouwden en probeerden hun voeten in het schoentje te wurmen. Maar bij niemand paste deze. Op een gegeven moment vroeg Assepoester of ze het schoentje ook even mocht passen. Iedereen keek verbaasd op toen het schoentje paste. Op hetzelfde moment veranderde de oude jurk weer in een galajurk. De prins zei tegen Assepoester dat ze zijn vrouw zou worden en al snel trouwden ze. Samen woonden ze in het paleis en ze leefden nog lang en gelukkig.

De moraal van Assepoester

De moraal van het sprookje Assepoester is dat als je goed bent voor anderen je dit vanzelf een keer terug krijgt. Tegelijkertijd laat het sprookje ook zien dat valsheid wordt bestraft. Hoe het afloopt met de stiefzusters is nogal verschillend tussen de versies van Grimm en Perrault. In de versie van de gebroeders Grimm worden de stiefzussen de ogen uitgepikt door duiven als straf voor hun valsheid. In de versie van Perrault vergeeft Assepoester de zussen en huwt ze uit aan voorname heren van het hof.

Assepoester film en musical

Het verhaal van dit sprookje is al meerdere malen verfilmd en er zijn ook musicals van gemaakt. De bekendste film van Assepoester is die van Disney. Dit verhaal is weliswaar al gemaakt in 1951, maar nog steeds een van de meest bekeken versies. Uiteraard is deze gedigitaliseerd en op dvd beschikbaar. Ook zijn er al een aantal musicals van dit sprookje gemaakt. In 1999 gebeurde dit door Studio 100 en in 2007 door De Efteling. Natuurlijk is dit sprookje ook in de Efteling zelf terug te vinden. En dat niet alleen in het park, maar ook in de tekenfilmserie De Sprookjesboom.

Vorig sprookje
de wolf en de drie biggetjes
Gebroeders Grimm

De 3 biggetjes en de wolf

volgend sprookje
Pinocchio pinokkio
Andere Sprookjes

Pinokkio

Reacties

  • Jules Vismale
  • 12 juni 2016
  Beantwoorden

  Na Peter Pan is Cinderella (Assepoester) uit 1950 altijd mijn lievelingssprookje geweest. De heldin van het verhaal, al is ze meer romantisch dan avontuurlijk, wordt helaas vernederd door haar gemene stiefmoeder en -zusters maar dankzij de hulp van haar dierenvrienden en de goede peetmoeder, een oma-achtige fee, krijgt Assepoester toch datgene waar ze recht op heeft. Haar boze stiefmoeder gunt de mooie jongedame helaas geen geluk en zij kon Assepoester net zo goed laten ontvoeren door een omgekochte boef.
  Sommige bijfiguren, die aanvankelijk in het verhaal moesten voorkomen, waaronder een sprekende kraai en een opgefokte muziekleraar hadden het verhaal misschien iets mooier gemaakt maar werden helaas hieruit verwijderd.

   • Erik
   • 11 juli 2016
   Beantwoorden

   Ik wist niet dat er dieren uit het oorspronkelijke verhaal zijn verwijderd. Dank voor deze toevoeging Jules.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *