Repelsteeltje

Repelsteeltje

BoekenBoeken

Repelsteeltje is een sprookje van de gebroeders Grimm. Het stamt uit de tijd dat mensen dachten dat de naam van een mythisch figuur gekoppeld was aan hun krachten.

Het sprookje Repelsteeltje

Repelsteeltje
CC BY-NC by Leen Kievit

Het verhaal van Repelsteeltje gaat over de dochter van een arme molenaar. Deze dochter was zo handig met het spinnewiel dat zij nog wel eens stro in goud kon veranderen. Op een dag kwam de koning naar het dorpsplein omdat hij op zoek was naar een leuk meisje om mee te trouwen. De molenaar zag zijn kans schoon en nam zijn dochter mee naar het plein. Toen de koning vroeg of zijn dochter nog iets speciaals kan flapte de molenaar er per ongeluk uit dat zij goud in stro kon veranderen met haar spinnewiel. Dat wilde de koning wel eens zien.

Stro in goud veranderen

De volgende dag ging de dochter van de molenaar naar het kasteel. Met knikkende knieën, want in het echt kon ze natuurlijk geen stro in goud veranderen. In het kasteel werd ze opgesloten in een torenkamertje met een baal stro en een spinnewiel. Pas als ze het stro in goud had veranderd mocht ze er weer uit. Het meisje begon heel hard te huilen. Toen kwam uit een hoekje opeens een geluidje. Een klein figuurtje kwam via een klein luikje binnen en vroeg wat er aan de had was. Het meisje vertelde Repelsteeltje dat ze van de koning stro in goud moest veranderen, maar dat ze dat helemaal niet kon. Het kleine figuurtje zei echter dat hij het wel kon en in ruil voor haar halsketting ging hij aan de slag. In de ochtend was al het stro in goud veranderd.

Het stro verandert in goud!

Toen de koning de volgende ochtend kwam kijken was hij verbaasd. Het was het meisje echt gelukt. Maar de koning was nog niet helemaal tevreden. Hij wilde dat het meisje nog een keer stro in goud veranderde voordat hij met haar ging trouwen. Alleen moest ze nu geen baal stro in goud veranderen, maar een hele balzaal vol stro. Toen de koning weg was kwam het mannetje weer terug. Hij wilde haar wel helpen, maar ze had geen sieraden meer om te geven. Toen bedacht Repelsteeltje dat hij haar wel wilde helpen in ruil voor het eerste koningskind. Het meisje dacht nog helemaal niet aan kinderen en ging akkoord. Het mannetje spinde als een razende het stro en aan het einde van de nacht lag er een hele berg goud. Nog net voordat hij weg ging riep Repelsteeltje dat hij over ongeveer een jaar het eerste koningskind zou ophalen.

En toen kwam Repelsteeltje het koningskindje halen

Een maand later trouwden de koning en het meisje. En binnen een jaar werd inderdaad het eerste kindje geboren. De koning en koningin waren zielsgelukkig. Tot op een dag Repelsteeltje weer voor de deur stond en het kindje mee kwam nemen. De koningin wilde uiteraard haar kind niet afstaan en vroeg hem iets anders te kiezen. Het mannetje hield echter vast aan de afspraak. Omdat de koningin heel erg hard begon te huilen besloot Repelsteeltje haar een kans te geven. Als je binnen drie dagen weet hoe ik heet mag je het kindje houden. Op de eerste dag riep ze allen namen die ze kende, maar de goede zat er niet tussen. Toen beval ze haar lakeien alle namen uit het koninkrijk te verzamelen, maar toen ze die opnoemde zat de goede naam er ook niet tussen.

Ik weet hoe het kleine mannetje heet!

repelsteeltje lakei
CC BY-NC-ND by randallvangurchom

De koningin was radeloos. Tot die volgende ochtend een van haar lakeien binnen kwam rennen. Ik weet hoe het mannetje heet. Hij heet Repelsteeltje. Ik ben hem stiekem gevolgd en toen hoorde ik hem zingen: Niemand weet, niemand weet dat ik Repelsteeltje heet. Repelsteeltje is zijn naam. Vlak daarna kwam het kleine rare mannetje binnen en vroeg de koningin hem te vertellen hoe hij heette. Heet je soms Jan? of Piet? Nee, nee, ik weet het. Je heet Repelsteeltje! Het mannetje werd razend. Hoe kon de koningin weten dat hij Repelsteeltje heette? Boos liep hij het kasteel uit en daarna heeft nooit meer iemand Repelsteeltje ooit gezien. En ze leefden nog lang en gelukkig.


Personages in het sprookje Repelsteeltje

Molenaarsdochter

De molenaarsdochter is de hoofdpersoon van het sprookje. Ze is een arme, maar slimme en vindingrijke jonge vrouw. Ze wordt gedwongen door haar hebzuchtige vader om haar eerste kind aan Repelsteeltje te geven. Uiteindelijk kan ze haar kind redden door de naam van Repelsteeltje te raden.

Repelsteeltje

Repelsteeltje is een klein mannetje dat goud kan spinnen. Hij is sluw en gemeen, maar ook bang voor zijn naam. Hij probeert de molenaarsdochter te misleiden door haar te laten geloven dat hij haar zal helpen. Uiteindelijk wordt hij echter verslagen door de molenaarsdochter.

Molenaar

De molenaar is de vader van de molenaarsdochter. Hij is een arrogante en hebzuchtige man. Hij denkt dat hij alles kan kopen, ook de liefde van zijn dochter. Uiteindelijk wordt hij echter gestraft voor zijn hebzucht.

Koning

De koning is de koning van het land. Hij is een rijke en machtige man, maar ook arrogant en verwend. Hij dwingt de molenaarsdochter om goud voor hem te spinnen. Uiteindelijk wordt hij echter vernederd door de molenaarsdochter.

Andere personages

In het sprookje Repelsteeltje komen nog een aantal andere personages voor, zoals de molenaarsvrouw, de hofdames en de koningin. Deze personages spelen echter een minder belangrijke rol in het verhaal.

Vergelijking met andere sprookjes

De personages in het sprookje Repelsteeltje komen ook voor in andere sprookjes. Zo is de molenaarsdochter vergelijkbaar met de prinses in andere sprookjes, zoals Assepoester en Sneeuwwitje. Repelsteeltje is vergelijkbaar met andere kwade wezens in sprookjes, zoals de heks in Hans en Grietje en de boze fee in Doornroosje. De koning is vergelijkbaar met andere arrogante en verwendde koningen in sprookjes, zoals de koning in Doornroosje en de koning in Sneeuwwitje.

Repelsteeltje op Youtube

Het sprookje van Repelsteeltje is ook op Youtube te vinden. Youtube is de ideale bron om sprookjes te leren. Zo ook voor het sprookje van Repelsteeltje. Het verhaal wordt hier verteld en je kunt er heerlijk naar luisteren en kijken. Zo wordt dit sprookje nog mooier.

De moraal van Repelsteeltje

De moraal van Repelsteeltje is dat je altijd eerlijk moet zijn. Doe je dat niet dan kan dit je heel erg in de problemen brengen. De molenaar dacht slim te zijn door te vertellen dat zijn dochter stro in goud kon veranderen, maar dat had haar zomaar haar leven kunnen kosten. Ook kan het sprookje worden gezien als een verhaal over de kracht van liefde. De molenaarsdochter is bereid alles te doen om haar kind te beschermen. Dit suggereert dat liefde de sterkste kracht is die er is.


Symboliek in het sprookje Repelsteeltje

Het sprookje Repelsteeltje bevat een aantal symbolen die een diepere betekenis kunnen hebben. De symbolen in het sprookje Repelsteeltje geven het verhaal een diepere betekenis. Ze laten zien dat hebzucht, hard werken en het kwaad uiteindelijk tot niets leiden.

Het goud

Het goud in het sprookje staat voor rijkdom en macht. De molenaar is hebzuchtig en wil graag rijk en machtig worden. Hij denkt dat hij dit kan bereiken door de molenaarsdochter te dwingen om goud te spinnen voor de koning. De molenaarsdochter is echter slimmer dan hem en kan hem uiteindelijk verslaan. Dit suggereert dat hebzucht uiteindelijk tot niets leidt.

Het spinnewiel

Het spinnewiel staat voor arbeid en hard werken. De molenaarsdochter moet hard werken om het stro in goud te spinnen. Dit is een symbool voor de harde strijd die mensen moeten voeren om te overleven.

De naam van Repelsteeltje

De naam Repelsteeltje is een samentrekking van de woorden “rimpel” en “steeltje”. Dit suggereert dat Repelsteeltje een klein en onaantrekkelijk mannetje is. De naam Repelsteeltje kan ook worden gezien als een symbool voor het kwaad.

Andere interpretaties

Naast de bovengenoemde symboliek, kunnen er nog andere interpretaties worden gegeven aan het sprookje Repelsteeltje. Zo kan het sprookje ook worden gezien als een verhaal over de kracht van taal. De molenaarsdochter kan haar kind redden door de naam van Repelsteeltje te raden. Dit suggereert dat woorden krachtig kunnen zijn en dat ze gebruikt kunnen worden om het kwaad te verslaan.

Leuke weetjes over Repelsteeltje

 • Het sprookje is oorspronkelijk bekend onder de naam Rumpelstilzchen of onder de Engelse naam Rumpelstiltskin.
 • Repelsteeltje is een mythisch figuur. Als iemand de naam van zo’n mythisch figuur uitsprak zou deze de macht over de figuur krijgen.
 • Hiernaar verwijst ook een van de bekendste zinnen uit dit sprookje: Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet!
 • Wil je het verhaal van Repelsteeltje in het echt zien, dan kun je hiervoor naar De Efteling. Daar is het sprookje levensecht uitgebeeld.
 • Repelsteeltje is een van de bekendste sprookjes ter wereld en wordt verteld in talloze versies en talen. Het is gebaseerd op een oud Frans sprookje dat dateert uit de 17e eeuw.
 • In het sprookje van Repelsteeltje is het personage Repelsteeltje een arme, kleine jongen die door zijn stiefmoeder en stiefzussen wordt mishandeld. Hij wordt gered door een fee die hem een paar magische schoenen geeft die hem helpen om te ontsnappen aan zijn ellendige leven.
 • In sommige versies van het sprookje is Repelsteeltje niet een arme jongen, maar een rijk prins die vervloekt is om als een dwerg te leven. Hij wordt pas weer tot zijn oorspronkelijke vorm terug veranderd nadat hij een prinses heeft gevonden die van hem houdt.
 • Het sprookje van Repelsteeltje is vaak verfilmd en verwerkt in andere media, zoals films, televisieseries en boeken. Een van de bekendste verfilmingen van het sprookje is de Disney-animatiefilm “Assepoester” uit 1950.

2 gedachten over “Repelsteeltje”

 1. Tegenwoordig gedraagt de EU-elite zich eveneens als de valse en hebzuchtige kabouter Repelsteeltje daar zij blijkbaar, symbolisch gezien, goud en stro spinnen voor de hebzuchtige koning en de arme molenaarsdochter symboliseert weer de EU-burgers die hun juwelen en eigen kinderen moeten afstaan aan degenen wiens ware naam ze niet eens kennen!
  Als Repelsteeltje bovendien inderdaad echt goud uit stro kon spinnen dan was er bij een grote overproductie het goud bovendien toch waardeloos geworden, iets wat trouwens al helemaal voor de gehate euro geldt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven