Dag van het sprookje (sinds 1999)

dag van het sprookje

Sprookjes zijn een onmisbaar deel van de menselijke cultuur. Deze tijdloze verhalen nemen ons mee naar betoverende werelden vol magie, avontuur en moraal. Om de waardering voor deze verhalen te vieren, wordt over de hele wereld “De Dag van het Sprookje” gevierd. Dit artikel neemt je mee op een reis door de oorsprong, initiatiefnemers, evenementen en activiteiten voor kinderen op deze betoverende dag.

Oorsprong van De Dag van het Sprookje

De Efteling bedacht de dag van het sprookje om aandacht te geven aan de opening van 3 nieuwe attracties op dezelfde dag. In dat jaar was ook het thema Schatkamer van de sprookjes. Daarna werd er jaarlijks niet heel veel aandacht aan besteed. Tot in 2007, inderdaad 7-7-7. toen werd er weer veel aandacht aan de feestdag besteed met festiviteiten voor de bezoekers van het pretpark. In de jaren daarna was er steeds wel aandacht maar minimaal. Een berichtje op social media of een persberichtje, maar sindsdien is het niet meer zo groot geweest. Op de eftepediapagina vind je een overzicht van alle activiteiten die zijn geweest rondom de Dag van het Sprookje.

Het magische getal 7 in sprookjes

Het feit dat De Dag van het Sprookje op 7 juli wordt gevierd, draagt inderdaad een symbolische betekenis met zich mee vanwege het magische getal 7, dat vaak een speciale rol speelt in sprookjes en folklore. Het getal 7 wordt vaak geassocieerd met mystiek, magie en symboliek in verschillende culturen, en het komt vaak voor in sprookjes vanwege de diepere betekenis die eraan wordt toegeschreven. Hier zijn enkele manieren waarop het getal 7 in sprookjes een rol speelt:

 1. Zeven Dwergen: Een van de bekendste voorbeelden is de aanwezigheid van de zeven dwergen in het sprookje van Sneeuwwitje. Deze dwergen spelen een cruciale rol in het verhaal en illustreren de betekenis van het getal 7 in sprookjes.
 2. Zevenmijlslaarzen: Zevenmijlslaarzen zijn een magisch element in sprookjes, waardoor de drager enorme stappen kan zetten in één pas. Dit benadrukt het thema van reizen en avontuur in sprookjes.
 3. De Zevende Zoon: In sommige sprookjes is de zevende zoon van een zevende zoon vaak de hoofdpersoon en wordt aan hem bijzondere krachten toegeschreven.
 4. De Zeven Magere Jaren en Zeven Vette Jaren: Deze sprookjesachtige uitdrukking wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar periodes van schaarste gevolgd door overvloed.
 5. De Zeven Geitjes: In dit sprookje moeten zeven geitjes zich beschermen tegen een listige wolf, wat het idee van bescherming en familie benadrukt.

Het getal 7 heeft een diepgaande symbolische betekenis in de menselijke cultuur en heeft over de hele wereld een speciale plaats in sprookjes en folklore. Het viert de magie en het mysterie van sprookjes en herinnert ons eraan dat deze verhalen meer zijn dan alleen entertainment; ze dragen vaak diepere lessen en symboliek met zich mee. De keuze om De Dag van het Sprookje op 7 juli te vieren, benadrukt dit belangrijke element in de wereld van sprookjes en draagt bij aan de betoverende sfeer van de viering.

 Vier de dag van het sprookje

Evenementen op De Dag van het Sprookje

Op De Dag van het Sprookje worden een breed scala aan evenementen georganiseerd om de liefde voor sprookjes te vieren. Deze evenementen variëren van voorstellingen en tentoonstellingen tot workshops en lezingen. Enkele van de meest populaire evenementen zijn:

 1. Sprookjesvoorstellingen: Theaters en culturele centra organiseren speciale voorstellingen van bekende sprookjes, waarbij kinderen en volwassenen zich kunnen laten betoveren door de magie van live-optredens.
 2. Sprookjeswandelingen: In sommige steden worden sprookjeswandelingen georganiseerd, waarbij deelnemers door betoverende locaties worden geleid en onderweg spannende verhalen horen.
 3. Sprookjesvertellingen: Bibliotheken en scholen nodigen vaak professionele vertellers uit om sprookjes voor te lezen aan kinderen en jongeren.
 4. Workshops en Ambachtelijke Activiteiten: Kinderen kunnen deelnemen aan creatieve workshops waar ze hun eigen sprookjes kunnen schrijven, illustreren of zelfs kostuums kunnen maken.
 5. Sprookjestentoonstellingen: Musea en culturele instellingen presenteren vaak tentoonstellingen met sprookjes als thema, inclusief originele manuscripten, illustraties en artefacten.
 6. Sprookjesfilms: Bioscopen en openluchtlocaties vertonen klassieke en hedendaagse sprookjesfilms, waaronder animatie en live-action.

Een medewerker van De Efteling leest voor op de Dag van het sprookje.

Wat te Doen met Kinderen op De Dag van het Sprookje

De Dag van het Sprookje is bij uitstek geschikt om kinderen onder te dompelen in de wonderlijke wereld van sprookjes. Hier zijn enkele activiteiten die je met je kinderen kunt ondernemen:

 1. Lees Sprookjes: Begin de dag met het voorlezen van klassieke sprookjes zoals “Doornroosje,” “Sneeuwwitje,” of “Hans en Grietje.”
 2. Sprookjesknutsels: Organiseer een knutselmiddag waar kinderen hun favoriete sprookjesfiguren kunnen tekenen, schilderen of boetseren.
 3. Sprookjesverkleedpartijtje: Laat de kinderen zich verkleden als sprookjesfiguren en houd een modeshow of verkleedwedstrijd.
 4. Sprookjestheater: Speel zelf sprookjes na met kleine theatervoorstellingen of marionettenshows.
 5. Bezoek een Sprookjestuin of Park: Als er een sprookjestuin of -park in de buurt is, is De Dag van het Sprookje een ideaal moment om deze te verkennen.
 6. Sprookjesfilmavond: Sluit de dag af met een sprookjesfilmavond met popcorn en knusse dekens.

De Rol van De Efteling

De Efteling, gelegen in Kaatsheuvel, Nederland, staat vooral bekend om zijn sprookjesachtige elementen en attracties, waardoor het een natuurlijke partner is voor een evenement dat sprookjes en verhalen viert. De Efteling heeft sinds het begin een sleutelrol gespeeld in het ondersteunen en bevorderen van De Dag van het Sprookje. Hier is een overzicht van de rol van De Efteling bij De Dag van het Sprookje:

 1. Sprookjesachtige Attracties: De Efteling heeft tal van attracties die gebaseerd zijn op bekende sprookjes, zoals “Sprookjesbos” en “Droomvlucht.” Deze attracties bieden bezoekers de kans om zich onder te dompelen in de wereld van sprookjes en magie.
 2. Speciale Evenementen: De Efteling organiseert speciale evenementen en activiteiten ter ere van De Dag van het Sprookje. Dit kan voorstellingen, workshops, vertellingen en interactieve ervaringen omvatten die sprookjes tot leven brengen.
 3. Educatieve Component: De Efteling heeft educatieve programma’s ontwikkeld die gericht zijn op scholen en leerkrachten om kinderen te leren over sprookjes, verhalen en de kunst van verbeelding.
 4. Samenwerking met Andere Sprookjesinitiatieven: De Efteling werkt vaak samen met andere organisaties en evenementen die De Dag van het Sprookje vieren. Dit kan inhouden dat ze expertise en middelen delen om sprookjesliefhebbers en bezoekers een betoverende ervaring te bieden.
 5. Bewustwording en Ondersteuning van Sprookjescultuur: De Efteling draagt bij aan het in stand houden van de sprookjescultuur en zet zich in voor het doorgeven van deze tradities en waarden aan jongere generaties.

De Efteling vervult dus een belangrijke rol bij het vieren en bevorderen van De Dag van het Sprookje, en de keuze om de dag op 7 juli, de verjaardag van het park, te vieren, benadrukt de nauwe verbondenheid tussen De Efteling en de viering van sprookjes en verhalen. Het park biedt een unieke gelegenheid om sprookjes tot leven te brengen en de magische wereld van verhalen te verkennen, wat perfect aansluit bij het doel van deze speciale dag. Door hun betrokkenheid bij evenementen en activiteiten op De Dag van het Sprookje dragen ze bij aan het koesteren van sprookjes en het bevorderen van verbeelding, zowel in Nederland als daarbuiten.

Conclusie

De Dag van het Sprookje is een betoverende viering van sprookjes en de magie die ze in ons leven brengen. Het is een dag die gewijd is aan het koesteren van de verbeelding, het stimuleren van creativiteit en het delen van tijdloze verhalen met jong en oud. Of je nu sprookjes voorleest, deelneemt aan evenementen of creatieve activiteiten onderneemt, deze dag nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de betoverende wereld van sprookjes.

Scroll naar boven