Sinbad de Zeeman

Sinbad de zeeman

BoekenBoeken

Sinbad de zeeman is een van de sprookjes uit Duizend en een nacht. Het is eigenlijk een raamvertelling rondom 6 verhalen over dit sprookjesfiguur. De verhalen staan bol van overdrijving en grootspraak. Het is daarmee te vergelijken met de verhalen van de Baron van Munchhausen.

Het sprookje van Sinbad de zeeman

Het sprookje van Sinbad de zeeman gaat over een rijke koopman genaamd Sinbad die besluit om op reis te gaan. Tijdens zijn reizen ondergaat hij allerlei avonturen en ontdekt hij verborgen schatten en verborgen gevaren. Sinbad is een ervaren zeeman en een slimme zakenman, maar zijn reizen zijn vaak vol gevaren zoals monsters, piraten en andere gevaren op zee.

De eerste twee reizen van Sinbad

Tijdens zijn eerste reis, Sinbad vaart naar een eiland waar hij wordt gevangen genomen door een monster dat op het eiland leeft. Gelukkig weet hij te ontsnappen met de hulp van een vriendelijke inwoner van het eiland. Tijdens zijn tweede reis, vaart Sinbad naar een eiland waar hij wordt overvallen door piraten. Hij weet te ontsnappen door slim te onderhandelen met de piraten en hen te overtuigen om hem te laten gaan.

Sinbad ontdekt een verborgen schat

Op zijn derde reis, Sinbad vaart naar een eiland waar hij een verborgen schat ontdekt. De schat bestaat uit goud en juwelen en helpt hem om nog rijker te worden. Tijdens zijn vierde reis, Sinbad vaart naar een eiland waar hij een prachtige prinses ontmoet. Hij valt voor haar en besluit om te blijven en met haar te trouwen.

De laatste reizen van Sinbad de Zeeman

Tijdens zijn vijfde reis, Sinbad vaart naar een eiland waar hij wordt gevangen genomen door een groep kannibalen. Hij weet te ontsnappen door slim te onderhandelen met de kannibalen en hen te overtuigen om hem te laten gaan. Op zijn zesde en laatste reis, Sinbad vaart naar huis waar hij zijn fortuin en avonturen met zijn vrienden en familie deelt.

Sinbad de Zeeman op Youtube

Van Sinbad de Zeeman zijn meerdere films en series gemaakt. Kijk hieronder naar de tekenfilmserie Sinbad de Zeeman. Deze is in het Nederlands op televisie geweest en nu nog via Youtube te zien.

De moraal van het sprookje Sinbad de Zeeman

Sinbad de zeeman is een beroemd sprookje dat gaat over een rijke koopman die op reis gaat, avonturen beleeft en verborgen schatten ontdekt. Het verhaal leert kinderen over moed, slimheid en vastberadenheid, en hoe belangrijk het is om te blijven hopen en strijden, zelfs als de weg vol met gevaren is. Het sprookje van Sinbad de zeeman is een klassieke vertelling die generaties lang is overgeleverd en nog steeds wordt verteld aan kinderen over de hele wereld.

Wist je dit al over Sinbad de Zeeman?

 • Sinbad de zeeman is een beroemd personage uit de Arabische folklore.
 • Het verhaal van Sinbad de zeeman is waarschijnlijk ontstaan in de 8e of 9e eeuw in Baghdad, de hoofdstand van Irak.
 • De verhalen van Sinbad de zeeman zijn opgenomen in de “Arabische Nachtverhalen” (ook wel bekend als “One Thousand and One Nights”) een verzameling van verhalen uit de Arabische wereld.
 • De verhalen van Sinbad de zeeman gaan over zijn zes (of soms zeven) reizen, waarvan elke reis een ander avontuur bevat.
 • De verhalen van Sinbad de zeeman zijn vaak vol met fantasievolle elementen, zoals monsters, magie en verborgen schatten.
 • Sinbad de zeeman wordt vaak beschreven als een slimme en moedige held, die zich staande houdt tegenover gevaren zoals piraten en monsters.
 • Sinbad de zeeman is een inspiratiebron voor veel films, boeken en toneelstukken.
 • Sinbad de zeeman is vaak geassocieerd met de Arabische cultuur, maar de verhalen zijn ook populair in andere delen van de wereld, zoals Europa en Azië.
 • Sinbad de zeeman is een populaire figuur in de animatie-industrie, met verschillende televisieseries en films die zijn gebaseerd op zijn verhalen.

1 gedachte over “Sinbad de zeeman”

 1. Ik heb ooit eens een tekenfilm gezien die ging over Sinbad de Zeeman (1975) waarin het opgenoemde personage nog maar een jongen was die ongeveer dezelfde avonturen beleefde als in 1001 nacht.
  Zo was er bijvoorbeeld een aflevering die ging over ‘Het verdwenen kasteel’ waarin Alba, een boosaardige tovenaar, de magische lamp wilde bemachtigen hoewel hijzelf op een houten paard door de lucht vloog. Hij had ooit een oosterse prinses, Sheila, veranderd in een beo (een zwarte vogel) en kreeg ooit te horen dat zijn even slechte broer Din met behulp van de geest uit de lamp het complete paleis van prinses Sheherazade en haar kinderjuffrouw had laten wegvoeren.
  Sinbad wou hen toen gaan redden met behulp van de geest uit de ring maar deze bezat alleen niet de macht om het paleis terug te halen. Nadat Sinbad alsnog in het paleis aankwam probeerde Alba, via een list, zijn broer Din de toverlamp af te troggelen maar toen kwam Sinbad tussenbeide met een toverspiegel.
  Hierna schoten zowel Alba als Din twee toverstralen, een groene en een rode, op Sinbad af maar deze stuurde hij, met behulp van de toverspiegel, naar hen terug waardoor de twee tovenaars in een rode en groene vuurstorm veranderden! Ze begonnen hierna het complete paleis ter verwoesten en sloeg Sinbad met, Sheila, Sheherazade en haar kinderjuffrouw meteen op de vlucht. De twee broers verdwenen daarop als vuurstormen in de hemel waarna het paleis instortte!
  En de originele Sinbad liet zich ooit verleiden door de Sjeik van de Zee, zogenaamd een hulpbehoevende oude man, die in werkelijkheid een mannenhater, een slavendrijver en een moordenaar was daar hij sterke mannen vroeg hem op hun schouders te dragen maar nooit meer van hen afging! Hij bleef op hen rijden tot ze van uitputting stierven of wurgde hen bij teveel verzet! Sinbad wist echter de Sjeik met zelfgemaakte wijn zodanig te bewerken dat deze hierna dronken en bewusteloos neerviel en hij uiteindelijk door Sinbad werd gedood!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven