aladdin en de wonderlamp

Aladin en de wonderlamp

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 2 Gemiddeld: 3.5]

Aladin en de wonderlamp is een sprookje uit Duizend en een nacht. Alhoewel het verhaal in de oudste versies van deze verzameling verhalen niet voorkwam wordt het toch tot deze verzameling gerekend. Het sprookje Aladin en de wonderlamp is ook uitgebracht als Disney film. Hiervoor is het verhaal wel op bepaalde punten aangepast.

Het sprookje Aladin en de wonderlamp

Aladin en de wonderlampAladin is de zoon van een kleermaker. Deze kleermaker is overleden en Aladin overleeft door als zwerver overal te stelen. Op een gegeven moment komt er een tovenaar in het dorp waar Aladin woont. Hij claimt zijn oom te zijn en neemt hem mee op reis. In de woestijn laat hij hem afdalen in een grot met slechts 1 opdracht. Haal de lamp op en raak onderweg niets aan. Overweldigd door alle rijkdom die Aladin ziet neemt hij naast de lamp ook zakken vol goud en edelstenen mee. De tovenaar raakt hier zo boos over dat hij de toegang tot de grot sluit en Aladin zit opgesloten.

Gelukkig heeft Aladin een magische ring van de tovenaar gekregen. Deze mocht hij gebruiken als hij in nood zat. Hij draait aan de ring en een geest verschijnt. Deze geest mag een wens vervullen. Aladdin wenst dat hij weer thuis was. Thuis toont hij de schatten aan zijn moeder en ook de lamp. Op een dag maakt moeder schoon en poetst zij ook de lamp. Het blijkt een wonderlamp. Er verschijnt namelijk een Djinn (of ook wel een geest). Deze vervult wensen. Hij helpt hen steeds weer uit de zorgen.

Dan, op een dag, ziet Aladin de prinses van de Sultan. Hij wordt op slag verliefd en vraagt de Sultan om de hand van zijn dochter. De Sultan zegt toe als hij kan aantonen dat hij rijk is. Hij moet zeven schalen met diamanten brengen en een paleis bouwen om samen in te wonen. Met een paar keer wrijven op de wonderlamp lukt dat. Maar dan komt opeens de tovenaar weer in beeld. Hij weet Aladdin de wonderlamp af te nemen en laat het paleis met daarin de prinses naar Afrika verplaatsen. Aladin kan de geest in de wonderlamp niet meer oproepen.

Aladin en de wonderlampGelukkig heeft hij nog wel de ring. Aladin draait aan de ring en vraagt de geest het paleis en de prinses terug te toveren. Dat kan de geest niet. Wel kan hij Aladin naar het paleis toveren. Dat gebeurt en daar aangekomen weet Alladin de tovenaar te verslaan en laat de geest uit de wonderlamp het paleis en de prinses weer terugbrengen. Hij trouwt met de prinses en ze leefden nog lang en gelukkig.

De film Aladdin

Het verhaal in de film Aladin en de wonderlamp wijkt iets af van het origineel. In plaats van een tovenaar wordt de slechterik gespeeld door de Grootvizier van de Sultan. Een ander verschil is dat Aladdin in de film in de grot raakt afgesloten omdat zijn aapje per ongeluk aan een diamantje komt en alleen door per ongeluk op de lamp te wrijven door de geest de grot kan verlaten. Een ander belangrijk verschil is dat Aladdin op het eind niet als rijke prins, maar als de zwerver die hij was met de prinses mag trouwen. Een absoluut feelgood verhaal met een happy end.

Vorig sprookje
ali baba en de veertig rovers
Duizend en een nacht

Ali Baba en de veertig rovers

volgend sprookje
Belle en het beest
Andere Sprookjes

Belle en het beest

Reacties

  • Jules Vismale
  • 10 maart 2019
  Beantwoorden

  Jammer genoeg zijn veel mensen namelijk GEEN tovergeesten uit een wonderlamp of een fles die meer dan drie wensen vervullen voor hebberige en ondankbare klaplopers zoals Aladin of de geduldige tovervis uit het sprookje van visser Timpe Tee! Wie namelijk constant eisend vraagt wordt tenslotte gewoon overgeslagen!

   • Geesje
   • 24 april 2019
   Beantwoorden

   Jules Vis maler,

   En mensen die zwijgen lopen kans om niks te krijgen 🙂

  • Martijn Griffioen
  • 12 juli 2020
  Beantwoorden

  Jammer, Geesje en Jules, zulke bittere opmerkingen gaan wel heel erg voorbij aan de insteek van deze leuke website.

   • avatar aang
   • 21 september 2020
   Beantwoorden

   dat is waar, wel een leuk sprookje! Alleen een beetje anders dan de film.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *