Je bekijkt nu Doornroosje

Doornroosje

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.4]

Het sprookje van Doornroosje is ook wel bekend onder de naam De schone slaapster. Dit komt doordat het sprookje in verschillende versies is uitgebracht. De versie door de gebroeders Grimm is de meest bekende en heeft de naam Doornroosje meegekregen. Geniet hier van het verhaal!

Het sprookje van Doornroosje

doornroosje sprookje

In de bekendste versie van dit sprookje hebben de koning en koningin een heel sterke kinderwens. Op een dag komt een kikker bij de koningin en vertelt haar dat haar wens zal uitkomen. En inderdaad niet veel later wordt een schitterend prinsesje geboren. Om de geboorte te vieren wordt een groot feest gegeven en daar worden ook de feeën van het land uitgenodigd. Alleen daar gaat het mis. De koning heeft maar 12 gouden bordjes en er zijn 13 feeën. Er wordt besloten 1 fee niet uit te nodigen.

De vloek van de dertiende fee

Het wordt een groot feest en alle feeën spreken hun wensen uit. De een wenst dat ze mooi zal zijn, een ander dat ze bescheiden zal blijven. Zo komen de feeën allemaal aan de beurt. Als de elfde fee haar wens heeft uitgesproken verschijnt plots toch de woedende dertiende fee. Zonder verder iets te zeggen verheft ze haar stem en spreekt een vloek uit over het prinsesje. Als ze 15 is zal ze zich prikken aan een spinnewiel en overlijden. De laatste fee kan deze vloek niet meer ongedaan maken, maar kan de vloek wel verzachten. Doornroosje zal niet sterven, maar zal 100 jaar slapen.

De koning laat alle spinnewielen verbranden

Het prinsesje groeit op en alle wensen komen uit. Als de vijftiende verjaardag nadert besluit de koning het zekere voor het onzekere te nemen en laat alle spinnewielen in het land verbranden. Zo kan de vloek uit uitgevoerd worden. Op haar vijftiende verjaardag doolt het prinsesje echter door het kasteel en komt terecht in een oude afgesloten toren. Ze opent een van de kamers met een verroeste sleutel en in die kamer ziet ze een oud vrouwtje dat garen aan het spinnen is. Ze vraagt of ze ook eens mag en op dat moment prikt ze zich. Ze valt in een diepe slaap, net als de rest van de mensen in het kasteel. Jaren verstrijken en het kasteel wordt omringd door doornstruiken.

De prins kust Doornroosje wakker

Honderd jaar later is er een prins die het verhaal van Doornroosje heeft gehoord besluit zijn kans te wagen en gaat naar het kasteel. Voor hem openen de inmiddels tot boven het kasteel aanwezige doornstruiken. Hij vindt Doornroosje in de torenkamer en kust haar wakker. Op dat moment ontwaakt iedereen in het kasteel. Doornroosje en de prins trouwen en leven nog lang en gelukkig.

Kijk naar dit sprookje

Onderstaande video van Youtube vertelt het verhaal van Doornroosje. Kijk en geniet samen met je kinderen van dit leuke sprookje.

Alle vragen over Doornroosje beantwoord

Wie schreef het sprookje Doornroosje?

Er zijn meerdere sprookjesschrijvers die dit sprookje op papier hebben gezet. Allen hadden een iets aangepaste versie. De bekendste versie van dit verhaal zijn de gebroeders Grimm.

Is er ook een musical van Doornroosje?

Van dit leuke sprookje zijn ook meerdere musicals gemaakt. Zo hebben niemand minder dan K3 al eens op de planken gestaan om dit verhaal te vertellen. Op dit moment (2019) toert Van Hoorne door het land met deze musical. In de hoofdrol van deze musical zie je Sita terug, ooit bekend van Starmaker en de band K-otic.

Wat is de moraal van Doornroosje?

Over de moraal van het sprookje Doornroosje zijn de kenners het niet helemaal eens. Sommigen zeggen dat Liefde alles overwint, ook tijd. Anderen zeggen dat het erom gaat dat een ongeluk in een klein hoekje (van het kasteel) zit. Los van dit alles is het een heel mooi sprookje.

Is Doornroosje ook een concertzaal?

Ja het Nijmeegse poppodium is vernoemd naar dit mooie sprookje. Ben je op zoek naar wat lekkere muziek ga er dan eens langs!

Waar komt de naam Doornroosje vandaan?

Het meisje slaapt als een roos en het kasteel waarin zij woont is omringd door doornstruiken. Daarmee kreeg het slapende prinsesje de naam Doornroosje.

Meer sprookjes

Photo Credit: BasBoerman via Compfight cc
© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, via Wikimedia Commons

Erik

De leukste sprookjes is een website vol met de leukste sprookjes. Lees de verhalen en laat je verbazen door de leuke weetjes.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jules Vismale

    Deze oudste versie van Doornroosje is bij niet erg populair omdat alles in dit sprookje alles iets te snel gaat en de desbetreffende prinses hier niet echt in leeft. Ze wordt geboren, krijgt zegeningen en een vloek over zich heen, wordt supersnel jong volwassen, prikt zich aan een spinnenwiel waarbij ze 100 jaar slaapt, niet verouderd en daarna wakker gekust door een prins waarmee ze trouwt terwijl Doornroosje hem niet eens kent!

    1. Erik

      Dank je wel Jules. Mooie extra toevoegingen bij dit sprookje.

Geef een reactie