Doornroosje slaapt

Doornroosje

Het sprookje van Doornroosje is ook wel bekend onder de naam De schone slaapster. Dit komt doordat het sprookje in verschillende versies is uitgebracht. De versie door de gebroeders Grimm is de meest bekende en heeft de naam Doornroosje meegekregen. Geniet hier van het verhaal!

Het sprookje van Doornroosje

doornroosje sprookjeIn de bekendste versie van dit sprookje hebben de koning en koningin een heel sterke kinderwens. Deze komt uit, maar bij de doop gaat het mis. Er zijn maar 12 gouden bordjes en er zijn 13 feeën. Een wordt daarom niet uitgenodigd. Plots verschijnt zij toch en spreekt een vloek uit over de prinses. Als ze 15 is zal ze zich prikken aan een spinnewiel en overlijden. Een van de andere feeën verzacht de vloek van overlijden naar 100 jaar slapen. Ondanks dat de koning alle spinnewielen in het land laat verbranden vindt Doornroosje als ze 15 is toch een spinnewiel. En wel in het kasteel zelf. Ze prikt zich en valt in diepe slaap, net als de rest van het kasteel. Honderd jaar later is er een prins die het verhaal van Doornroosje heeft gehoord besluit zijn kans te wagen en gaat naar het kasteel. Voor hem opent de inmiddels tot boven het kasteel aanwezige begroeiing. Hij vindt Doornroosje in de torenkamer en kust haar wakker. Op dat moment ontwaakt iedereen in het kasteel. Doornroosje en de prins trouwen en leven nog lang en gelukkig.

Kijk naar het sprookje Doornroosje

Onderstaande video van Youtube vertelt het verhaal van Doornroosje. Kijk en geniet samen met je kinderen van dit leuke sprookje.

De moraal van dit verhaal

Over de moraal van het sprookje Doornroosje zijn de kenners het niet helemaal eens. Sommigen zeggen dat Liefde alles overwint, ook tijd. Anderen zeggen dat het erom gaat dat een ongeluk in een klein hoekje (van het kasteel) zit. Los van dit alles is het een heel mooi sprookje.

Doornroosje – De musical

Van dit leuke sprookje zijn ook meerdere musicals gemaakt. Zo hebben niemand minder dan K3 al eens op de planken gestaan om dit verhaal te vertellen. Op dit moment (2019) toert Van Hoorne door het land met deze musical. In de hoofdrol van deze musical zie je Sita terug, ooit bekend van Starmaker en de band K-otic.

Meer sprookjes

Photo Credit: BasBoerman via Compfight cc
© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, via Wikimedia Commons

Vorig sprookje
Klaas Vaak
Hans Christian Andersen

Klaas Vaak

volgend sprookje
Roodkapje
Gebroeders Grimm

Roodkapje

Reacties

  • Jules Vismale
  • 10 juli 2016
  Beantwoorden

  Deze oudste versie van Doornroosje is bij niet erg populair omdat alles in dit sprookje alles iets te snel gaat en de desbetreffende prinses hier niet echt in leeft. Ze wordt geboren, krijgt zegeningen en een vloek over zich heen, wordt supersnel jong volwassen, prikt zich aan een spinnenwiel waarbij ze 100 jaar slaapt, niet verouderd en daarna wakker gekust door een prins waarmee ze trouwt terwijl Doornroosje hem niet eens kent!

   • Erik
   • 11 juli 2016
   Beantwoorden

   Dank je wel Jules. Mooie extra toevoegingen bij dit sprookje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *