de prinses en de kikker

De prinses en de kikker

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 2 Gemiddeld: 3]

de prinses en de kikkerDe prinses en de kikker, of ook wel de kikkerkoning of de ijzeren Hendrik, is een sprookje dat de gebroeders Grimm opnamen in hun sprookjesboek. Ze vonden dit zelfs zo’n belangrijk sprookje dat het als eerste werd opgenomen. Het vertelt het verhaal van een prins die in een kikker is veranderd en alleen door gekust te worden door een prinses weer prins wordt.

Het sprookje De prinses en de kikker

In dit sprookje heeft de koning twee bijzonder mooie dochters. Echter, het oudste prinsesje is nogal verveeld en egoistisch. Vaak als ze zich verveeld pakt ze haar gouden bal en gaat bij de vijver spelen. Op een dag gaat het mis en valt de bal in het water. De bal zinkt en het prinsesje is ontroostbaar. Een kikker hoort haar huilen en komt naar haar toe. De kikker biedt aan haar te helpen, maar wel tegen een beloning. Het meisje belooft de kikker wat hij maar wil, haar gouden, parels en juwelen. Maar de kikker wil die niet. Hij wil alleen haar vriendschap. Het prinsesje stemt toe en de kikker duikt het water in om de bal te halen. Wel vindt de prinses het raar dat de kikker kan praten.

De prinses breekt haar belofte

Dan komt de kikker weer naar boven en gooit de gouden bal op het grasveld bij de vijver. Het prinsesje pakt de bal en rent ermee naar het kasteel terug. De kikker roept nog dat ze moet wachten, want hij rent niet zo hard. Maar ze luistert niet. Daarna vergeet ze de kikker. Totdat de kikker de volgende dag aanklopt bij het paleis. Het prinsesje schrikt als ze de kikker ziet en gooit snel de deur dicht. Als de koning ziet hoe erg het prinsesje geschrokken is vraagt hij hoe dat kan. Dan vertelt het prinsesje over de kikker en de gouden bal. De koning zegt daarop tegen de prinses dat als zij de kikker wat heeft beloofd zij dit ook moet nakomen.

De prinses en de kikker eten samen

Daarop laat de prinses de kikker binnen en samen eten ze van haar gouden bordje. Walgend van de slijmerige kikker zit ze naast hem. Na het eten gebiedt de kikker aan de prinses om hem naar haar bed te tillen zodat ze samen kunnen gaan slapen. Huilend zegt de prinses dat ze dit niet wil, maar de koning is onverbiddelijk. De kikker heeft je geholpen en jij hebt hem toegezegd vrienden te worden. Dan moet je je er ook aan houden. Schoorvoetend nam ze de kikker en nam hem mee naar haar kamer. Voor het slapengaan wilde de kikker nog een kusje. Met dichtgeknepen ogen gaf ze hem daarop een klein kusje. Toen ze haar ogen daarn open deed schrok ze. In plaats van de walgelijke kikken stond daar opeens een knappe prins. De prins was door een gemene heks betoverd en alleen een prinses kon de betovering verbreken.

Snel daarop trouwden ze en ze leefden nog lang en gelukkig…

Het oorspronkelijke einde van het sprookje De prinses en de kikker

In het oorspronkelijke verhaal geeft de prinses de kikker geen kusje, maar in plaats daarvan smijt ze de kikker tegen de muur. Ze vindt hem zo smerig dat ze hem niet wil kussen. Ook daarop verandert de kikker in een prins en worden ze verliefd. De volgende dag haalt de prins zijn prinses op met zijn koets. De koetsier heet ijzeren Hendrik. Tijdens de rit horen ze drie harde knallen. Die staan voor de 3 ijzeren riemen die om het hart van de koetsier. Deze zaten daar zodat het hart van de koetsier niet zou breken omdat de prins ongelukkig was. Nu hij weer gelukkig is breken ze.

De moraal van De prinses en de kikker

Het sprookje De prinses en de kikker is een sprookje met veel moralen. Natuurlijk gaat het om belofte maakt schuld. Het prinsesje heeft iets beloofd en moet dat ook nakomen. Daarnaast is de moraal van de kikker en de prins dat je verder moet kijken dan het uiterlijk. De kikker is weliswaar niet zo mooi en hij is heel glibberig. Toch kan hij dan een goede vriend worden. En natuurlijk gaat het erover dat het goede altijd overwint. De gemene heks kan de prins wel in een kikker betoveren, maar dat zorgt er uiteindelijk wel voor dat de prins en prinses elkaar vinden en gelukkig worden.

 

Vorig sprookje
Zwaan kleef aan
Gebroeders Grimm

Zwaan kleef aan of De gouden gans

volgend sprookje
de visser en de djinn
Duizend en een nacht

De visser en de djinn

Reacties

    • Jules Vismale
    • 1 januari 2019
    Beantwoorden

    Dit sprookje van De prinses en de kikker lijkt enigszins op Belle en het Beest ofschoon in het oorspronkelijke verhaal de slechterik juist uit beeld bleef, iets wat trouwens vaak voorkomt bij betoverde mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *