Peter en de wolf

Peter en de Wolf

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 3 Gemiddeld: 3.7]

Peter en de Wolf

Peter en de wolfPeter en de Wolf is een sprookje op muziek. Dit houdt in dat er een verteller is die het verhaal vertelt. Verder wordt er in het sprookje niet gepraat. Alle interactie tussen de spelers gaat via instrumenten. Het sprookje is bedacht en op muziek gezet door Rus Sergey Prokofjev. Hij wilde daarbij wel dat het sprookje toegankelijk was voor kinderen. Daarom moest de muziek goed te “verstaan” zijn. Het sprookje Peter en de wolf is inmiddels een klassieker. Hier lees je het verhaal en kun je de voorstelling kijken.

Het sprookje Peter en de wolf

Het sprookje Peter en de wolf gaat over een jongen met de naam Peter. Hij woont bij zijn grootvader vlakbij een bos. In het bos wonen wolven en daarom wil grootvader niet dat Peter buiten het hek komt. De buitenwereld trekt Peter echter heel erg en hij besluit op een dag toch de tuin uit te gaan. Daar ontmoet hij een vogeltje in een boom. In de tuin woonde ook een eend. Doordat Peter vergat het tuinhekje achter hem te sluiten loopt ook deze eend de tuin uit. Als de eend en het vogeltje elkaar ontmoeten ontstaat al snel gekibbel. De eend vind het raar dat het vogeltje niet kan zwemmen en het vogeltje vindt het raar dat de eend niet kan vliegen. Lang kunnen ze echter niet kibbelen, want dan komt de kat eraan. Peter waarschuwt ze beiden net op tijd. Het vogeltje vliegt snel de boom in en de eend zwemt naar het midden van de vijver. De kat loopt rondjes om de vijver om de eend te kunnen vangen.

Grootvader ziet Peter buiten de tuin

Dan komt de grootvader eraan. Hij wil niet dat Peter buiten de tuin is. Peter is echter een stoere jongen en hij zegt niet bang te zijn voor de wolf. Grootvader is echter de baas en tilt Peter weer terug de tuin in. Net voordat de wolf komt natuurlijk. Ook de kat is bang voor de wolf en ook hij vlucht de boom in. Met het vogeltje speelt hij dan kat en muis in de boom. De eend raakt echter in paniek en vlucht uit de vijver terug naar de tuin. Maar net te laat… De wolf eet hem in 1 hap op.

Peter vangt de wolf

Peter en de wolf eendPeter schrikt op van de herrie en wil weten wat er aan de hand is. Met een touw klimt hij uit de tuin de boom in. Hij besluit een plan te verzinnen om de wolf te vangen. Hij vraagt het vogeltje de wolf af te leiden. Het vogeltje vliegt snel heen en weer en de wol weet hem steeds niet te grijpen. Peter heeft intussen een lus in het touw gemaakt en deze om de staart van de wolf gedaan. Daarna hees hij het touw op en daar hing de wolf aan zijn staart in de boom. Hoe harder de wolf probeerde te ontsnappen hoe vaster hij kwam te zitten. Op dat moment komt een jager en hij wil de wolf doodschieten.

Eind goed al goed

Peter weet dit echter te voorkomen en de jager te overtuigen de wolf naar de dierentuin te brengen. Samen met grootvader, de kat en het vogeltje lopen ze in parade naar de dierentuin. Het vogeltje trots op de rol die hij gespeeld heeft in het vangen van de wolf en grootvader chagrijnig omdat het net net zo goed had kunnen zijn dat Peter de wolf niet had gevangen. En wat dan had kunnen gebeuren. En als je heel goed luistert hoor je ook de eend nog, want de wolf had haar levend opgegeten!

Bekijk het sprookje Peter en de wolf

Bekijk hieronder de video van het sprookje Peter en de wolf. Het sprookje is ingesproken door niemand anders dan Edwin Rutten. Kijk en luister naar dit prachtige sprookje.

Wist je dit over Peter en de wolf?

 • Peter en de wolf wordt door een eigen instrument gespeeld. Daarbij heeft elke speler zijn eigen motief.
 • Het sprookje is geschreven voor de fluit, hobo, klarinet (in A), fagot, 3 hoorns, trompet, trombone, pauk, triangel, tamboerijn, cymbaal, castagnetten, trommels en snaarinstrumenten.
 • Peter en de wolf is de uitvoering die de school waar Dolf en Timmie zitten in Dolfje Weerwolfje.
Vorig sprookje
paashaas en het gouden ei
Andere Sprookjes

De paashaas en het gouden ei

volgend sprookje
de trollenkoning
Andere Sprookjes

De trollenkoning

Reacties

  • Jules Vismale
  • 19 juli 2020
  Beantwoorden

  De Disney-tekenfilm (1946) over dit sprookje was overigens nogal saai om te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *