Sprookjes van vroeger

Sprookjes van vroeger waren aan de ene kant een vorm van vermaak met veel fantasie. Aan de andere kant was het een manier om vooral kinderen te leren wat goede manieren waren. Sprookjes van vroeger gingen vaak over heksen, tovenaars, feeën, elfjes en kinderen. De kinderen maakten de meest bizarre avonturen mee, en in de versies die vroeger verteld werden liepen lang niet altijd goed af.

Echte sprookjes van vroeger

sprookjes van vroeger - bekende sprookjesschrijversSprookjes werden vroeger verteld door ouders aan kinderen, maar ook rondom het haardvuur. Op deze manier werden de sprookjes verspreid. Er waren namelijk nog maar weinig mensen die konden lezen. Een van de eerste sprookjesschrijvers was Giambattista Basille. Deze italiaanse schrijver uit de 16e eeuw verzamelde 50 sprookjes van vroeger. Zijn bekendste sprookje is Belle en het Beest. Toen werd dit echter De dochters van de koopman genoemd. Ook kwamen in zijn verzameling Rapunzel en Tafeltje Dekje (Het sprookje van de reus) voor. Een andere sprookjes schrijver van vroeger was Jean de la Fontaine. Hij schreef vele fabels. Hierin nemen dieren eigenschappen van mensen over. Zijn bekendste fabels zijn De raaf en de vos en De haas en de schildpad.

Bekende sprookjesschrijvers

Bekende sprookjesschrijvers - sprookjes van vroegerDe eerste sprookjesschrijvers zijn nog niet zo bekend. Hun opvolgers steeds meer. Wellicht dat de naam Charles Perrault je nog niet zoveel zegt, maar waarschijnlijk wel als je hoort dat hij de schrijver achter de Sprookjes van moeder de Gans is. In dit boek komen sprookjes voor zoals Roodkapje, Klein Duimpje, Assepoester en De Gelaarsde kat. Andere bekende opschrijvers van sprookjes zijn de gebroeders Grimm. Zij trokken in de negentiende eeuw door Duitsland om sprookjes en sagen te verzamelen. In totaal kwamen zij tot 200 sprookjes. Hieronder Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Rapunzel en Repeltsteeltje. Ook meer dan bekend is Hans Christiaan Andersen. Anders dan de andere sprookjesschrijvers, die hun sprookjes schreven vanuit de verhalen van anderen, bedacht Hans Christiaan Andersen zijn sprookjes helemaal zelf. Bekende sprookjes van deze sprookjesschrijver zijn Het lelijke eendje (waarvan gezegd wordt dat het autobiografisch is), De prinses op de erwt, De rode schoentjes en De kleine zeemeermin.

Nederlandse sprookjes van vroeger

In Nederland zijn nooit heel fanatiek sprookjes geschreven en verzameld. Er zijn twee min of meer bekende Nederlandse Sprookjesschrijvers. Beiden komen uit Groningen. Dit zijn Nicolaus Westendorp en Gerrit Arends. Deze destijds 11-jarige jongen schreef de verhalen op die zijn huisnaaister hem vertelde.

Sprookjes uit Duizend en een nacht

Niet alleen in Europa werden sprookjes verteld. Ook in de Arabische wereld gingen mooie verhalen rond. De bekendste daarvan zijn de sprookjes uit Duizend en een nacht. Deze sprookjes werden verteld door Sheherezade, een van de vele vrouwen van een sultan. Deze verhalen zijn opgetekend door de Engelsman Richard Burton. De bekendste van deze verhalen zijn Ali Baba en de veertig rovers, Aladin en de wonderlamp en Sinbad de Zeeman.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *