De rode schoentjes sprookje

De rode schoentjes

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 1 Gemiddeld: 2]

De rode schoentjes is een sprookje van Hans Christian Andersen. Het sprookje is een van zijn meest bekende sprookjes.

Het sprookje De rode schoentjes

De rode schoentjes sprookjeHet sprookje De rode schoentjes gaat over een meisje genaamd Karen. Het gezin waarin ze woont is erg arm. Haar vader is al overleden en haar moeder overlijdt snel daarna. Op de dat dat haar moeder begraven wordt krijgt ze van mevrouw Schoenmaker rode schoentjes. Karen heeft dan geen ouders meer en niemand om bij te wonen. Ze zwerft over straat en heeft het erg koud. Het enige waar ze nog gelukkig van wordt zijn haar rode schoentjes. Dan als door een wonder ontmoet Karen een oude, statige dame. Zij is ook alleen en besluit het meisje in huis te nemen. Het meisje krijgt mooie kleren en mooie schoenen. Tot haar verdriet worden haar rode schoentjes verbrand. Het meisje groeit op en wordt steeds ijdeler.

Met rode schoentjes naar de kerk

Als Karen oud genoeg is om opgenomen te worden door de kerk mag ze zelf haar kleren uitkiezen. Ze kiest daarbij rode schoentjes want die staan haar zo mooi. Het is echter tegen de wil van de statige dame. Het zijn namelijk dansschoentjes. De dame verbiedt het haar dan ook de schoentjes naar de kerk te dragen. Ze doet het toch en iedereen kijkt naar het ijdele meisje en spreekt er schande van. Zo ook een soldaat die bij de kerk zit. Hij tikt met zijn sabel tegen de schoentjes en zegt dat deze schoentjes niet geschikt zijn voor de kerk. Ze zouden moeten dansen, voor altijd. Als dit de statige dame ter ore en zij is heel verdrietig. Niet vanwege de schoentjes, maar omdat het meisje heeft gelogen. Als straf mag het meisje niet naar het grote dansfeest in het dorp. Daar is ze heel verdrietig van, maar accepteert haar straf.

Dan wordt de statige dame ziek

Dan wordt de dame ziek. Het gaat heel slecht met haar en Karen moet haar verzorgen. Elke 3 uur moet ze haar een drankje voeren. Dat doet Karen trouw; ook op de dag van het dansfeest. Als de dame ’s avonds haar drankje heeft gehad bedenkt Karen ze de dame haar toch niet mist, als ze 3 uur later maar weer thuis is. Stiekem doet ze haar dansschoentjes aan en gaat naar het feest. Daar heeft ze heel veel plezier en danst met alle leuke jongens. Ze vergeet de tijd. En dan, als ze even wil rusten merkt ze dat ze niet meer kan stoppen. De schoentjes hebben de controle over het meisje gekregen en ze stoppen niet meer met dansen. Het meisje danst de hele nacht, tot lang nadat het feest al is afgelopen. Ze kan niet stoppen. Wanhopig vraagt ze mensen haar te helpen, maar niemand helpt. Tot ze op het plein terugkomt en de soldaat weer ziet zitten. Ze roept naar hem haar te helpen, want ze moet terug naar de zieke dame.

De soldaat helpt Karen

De soldaat zegt tegen Karen dat dit de eerste keer is dat ze niet aan zichzelf denkt en besluit haar te helpen. Nogmaals tikt hij tegen de rode schoentjes en daarmee glippen ze uit. De schoentjes dansen verder, maar nu zonder Karen. Karen bedankt de soldaat en rent terug naar huis. Daar blijkt de dame weer een beetje opgeknapt en ze is blij dat Karen weer terug is. Karen zegt dat het haar spijt en de oude dame vergeeft haar. En ze leefden nog lang en gelukkig.

De rode schoentjes op Youtube

Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden waarin het verhaal wordt verteld van De rode schoentjes. Zo ook de versie hieronder. Kijk en geniet alvast van dit mooie sprookje!

De moraal van De rode schoentjes

Het sprookje van de rode schoentjes laat zien dat mooie kleren niet belangrijk zijn. Het gaat juist om hard werken, goed zijn voor een ander en toegewijd zijn aan God. Toch is het meisje niet helemaal slecht. De rode schoentjes zijn niet alleen mooi, maar zijn ook een herinnering aan de dag dat haar moeder overleed.

Vroeger eindigde dit sprookje minder leuk

Het oorspronkelijke sprookje moet angst inboezemen en stamt uit de tijd dat lijfstraffen heel gewoon waren. Daarin ziet ze een witte engel die haar vertelt dat ze moet dansen tot ze bleek ziet en haar vel is verdroogd. Zo danst Karen van deur tot deur totdat haar vel scheurt. Dan ziet ze dat de statige dame is overleden. Ze houdt dit dansen niet meer vol en danst naar de beul op de hei. Zij vraagt hem haar voeten af te hakken. Hij doet dit en de schoentjes dansen met haar voeten weg. De beul maakt houten voetjes voor het meisje en het meisje besluit zich te wijden tot het geloof. Na hard werken en inkeer dat mooie kleren niet belangrijk zijn komt de witte engel weer terug en laat haar ziel naar God vliegen. Daar vraagt niemand meer naar de rode schoentjes.

Leuke weetjes over het sprookje De Rode schoentjes

 • De rode schoentjes is al sinds 1953 te zien in De Efteling.
 • Dat Andersen een sprookje over schoenen schreef is niet verwonderlijk. Zijn vader was schoenmaker.

 

Vorig sprookje
Prinses op de erwt bed
Hans Christian Andersen

De prinses op de erwt

volgend sprookje
vrouw holle spinnewiel
Gebroeders Grimm

Vrouw Holle

Reacties

  • Jules Vismale
  • 16 november 2018
  Beantwoorden

  Ik houdt zelfs helemaal NIET van rood omdat dit een veel te opvallende kleur is!

  • Hans
  • 2 februari 2019
  Beantwoorden

  Sprookjes hoeven niet leuk te eindigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *