vrouw holle spinnewiel

Vrouw Holle

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Vrouw Holle is een sprookje van de Gebroeders Grimm in hun serie sprookjes over de onderaardse wereld.

Het sprookje Vrouw Holle

Vrouw Holle
CC BY-NC-ND by John van Hulsen

In het sprookje van Vrouw Holle heeft een weduwe 2 dochters. De ene is knap en ijverig en de andere is lelijk en lui. De weduwe heeft een voorkeur voor de lelijke en laat de knappe dochter alle klusjes opknappen. Elke dag spint het meisje bij de put en op een dag komt er bloed aan de spoel. Als ze deze bij de put wil schoonmaken valt de spoel erin en duikt ze erachteraan om deze op te halen. Dan komt ze in een wonderland terecht. Ze komt langs broden die vragen om uit de oven te worden gehaald en appels die uit de boom willen worden gehaald. Ze doet dat en ziet dan een oud vrouwtje. Die vraagt haar te blijven en belooft dat ze het goed zal hebben. Het meisje wil liever niet naar huis en blijft. Als tegenprestatie moet zij elke dag het bed opschudden zodat het op aarde sneeuwt.

Luie meisjes krijgen pek in plaats van goud

Dan krijgt het meisje toch heimwee en vraagt naar huis te mogen. Vrouw Holle brengt het meisje naar de poort waar ze door gouden regen worden overspoeld. Als rijk meisje komt ze thuis. Als de moeder erachter komt hoe het meisje rijk is geworden wil ze dat ook voor haar andere dochter. Ze spint, prikt zich en duikt in de put. De eerste dag doet de lelijke dochter braaf de klusjes, maar al snel wordt het haar teveel. Ze komt niet meer vroeg uit haar bed. Weigert het brood uit de oven te halen of de appels van de boom. Het oude vrouwtje is heel teleurgesteld en zegt het lelijke meisje weer naar huis te gaan. Het lelijke meisje is blij, want ze verwacht nu dat ze ook met goud overspoeld thuis te komen. Echter nadat deze dochter door de poort is gegaan wordt ze niet overgoten met goud, maar met pek.

 

Vrouw Holle op Youtube

De moraal van Vrouw Holle

Het sprookje van Vrouw Holle gaat over wie goed doet goed ontmoet. Help je je medemens dan zul je daar wat voor terugkrijgen. Doe je niets dan zul je daarvoor gestraft worden.

Leuke weetjes over Vrouw Holle

 • Vrouw Holle komt vaak voor in volksvertelling uit Oost-Europa. Ze is de godin van leven en dood en de aarde. Daarbij heeft ze haar naam geleend aan de hel.
 • Er zijn ook leuke dingen aan Vrouw Holle. In sommige sprookjes is ze juist de beschermvrouw van de spinsters en weefsters of is ze de koningin van de kabouters.
 • In een andere vertelling zorgt Vrouw Holle er door het schudden van haar kussen voor dat het gaat sneeuwen.
 • Het sprookje van Vrouw Holle is ook bekend onder de namen Het vlijtige Liesje en het luie Liesje of Goud-Elsje en Pek-Elsje
Vorig sprookje
De rode schoentjes sprookje
Hans Christian Andersen

De rode schoentjes

volgend sprookje
lelijke eendje
Hans Christian Andersen

Het lelijke eendje

Reacties

  • Jules Vismale
  • 17 juli 2016
  Beantwoorden

  Vrouw Holle doet me enigzins denken aan een goedaardige heks die een mooi en ijverig meisje beloont met een regen van goud (de diepe put die toegang gaf tot de wereld van Vrouw Holle en de levende appels en broden waren natuurlijk bedoeld om ereachter te komen hoe men in werkelijk is) en haar lelijke en luie stiefzusje met een regen van pek!
  Het eerste meisje wordt inderdaad door haar stiefmoeder (dat is natuurlijk begrijpelijk in sprookjes!) als een soort Assepoester behandeld en het meisje had dit het valse mens misschien betaald kunnen zetten door de beddelakens bij het uitkloppen zo hard uit te voeren dat er hierdoor, in plaats van een korte sneeuwbui, een enorme sneeuwstorm zou uitbreken! Dan zou de stiefmoeder geweten hebben dat haar opvoeding van diens biologische dochter juist de slechtheid gewoon wordt overgedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *