Hans en Grietje heks

Hans en Grietje

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]

Hans en Grietje is een sprookje dat in vele versies is geschreven. Het begin en einde lijkt zelfs wat op het sprookje van Klein Duimpje. De bekendste versie van Hans en Grietje is geschreven door de gebroeders Grimm. Zij hebben het sprookje wel een eigen draai meegegeven, zodat het verhaal sterker is geworden.

Het sprookje Hans en Grietje

Hans en Grietje

Het sprookje Hans en Grietje vertelt het verhaal van een arme houthakker, stiefmoeder, Hans en Grietje. De zaken gaan slecht en het gezin heeft geen geld meer voor eten. Op voorstel van de stiefmoeder wordt het plan bedacht om Hans en Grietje in het bos achter te laten. Daar zouden ze makkelijker aan eten kunnen komen en uiteindelijk bij mensen terecht komen die genoeg geld hebben om hun eten te geven. Door de honger horen Hans en Grietje van het plan. Hans verzamelt daarom witte kiezels en tijdens de wandeling naar het bos laat hij steeds een kiezel vallen. Op deze manier weten ze ’s nachts de weg naar huis terug te vinden. Vader is blij, maar stiefmoeder niet.

Hans strooit broodkruimels

Na een paar maanden is het geld voor eten weer op en weet de stiefmoeder de houthakker weer over te halen zijn kinderen in het bos achter te laten. Ook deze keer hoort Hans dit en wil hij kiezels verzamelen. De stiefmoeder heeft dat echter door en houdt de deur op slot. Daarop besluit Hans broodkruimels te strooien. Als ze echter die nacht terug naar huis willen blijkt het brood opgegeten door vogels. Ze kunnen dus niet naar huis terug. Na drie dagen zwerven komen ze, met de hulp van een vogeltje, een huisje tegen gemaakt van allemaal lekkere dingen. Hans en Grietje eten er lekker van en worden zelfs binnengelokt en krijgen melk en pannekoeken. Het huisje blijkt van de heks. Zij sluit Hans op om hem vet te mesten en op te eten. Grietje wordt haar slaaf en moet alle huishoudelijke klusjes doen.

Grietje fopt de heks

De heks heeft echter zeer slecht ogen. Ze ziet dus bijna niets. Daardoor kan Hans elke keer als hij zijn vinger moet laten voelen of hij al vet is een botje voelen. Op een gegeven moment is de Heks het zat en wil ze Hans en Grietje toch opeten. Grietje heeft haar echter door en als de oven heet is (om zogenaamd brood te eten) vraagt Grietje de heks voor te doen hoe de oven werkt. Als de heks voor de oven staat duwt ze de heks erin. Dan vinden ze in het huis goud en parels en nemen die mee naar huis. Na een paar dagen zwerven komen ze weer bij hun huis. Vader is ontzettend blij. Stiefmoeder is inmiddels overleden en ze leven nog lang en gelukkig.

Hans en Grietje film kijken

Via Youtube kun je verschillende verfilmingen als luisterboek van dit sprookje bekijken en luisteren. Een van de leukste hiervan heb ik hieronder voor je neergezet, zodat je alvast lekker in de stemming kunt komen.

De moraal achter Hans en Grietje

Het belangrijkste moraal achter Hans en Grietje is dat je nooit zomaar vreemde mensen moet vertrouwen. Ingegeven door de honger en al het lekkers gaan zij zonder na te denken zomaar het huisje van de heks in, met hele nare gevolgen. Het blijft wel opvallend dat een vader zomaar zijn kinderen in het bos achterlaat op verzoek van zijn nieuwe vrouw.

Leuke weetjes over het sprookje Hans en Grietje

Wie schreef het sprookje Hans en Grietje

Het sprookje Hans en Grietje heeft veel varianten. De bekendste versie is geschreven door de gebroeders Grimm. Het sprookje dateert uit het begin van de negentiende eeuw.

Waar komt het kruimelpad op websites vandaan?

De oorsprong van het kruimelpad op websites zijn de broodkruimels die Hans strooide om zo de weg naar huis weer terug te vinden. Via het kruimelpad weet je altijd waar op een website je bent.

Is het sprookje van Hans en Grietje verfilmd?

Ja, er zijn verschillende films en theatervoorstellingen van dit sprookje gemaakt. Er is zelfs ook een opera gemaakt.

Komt er ook een wolf voor in dit sprookje?

In het originele verhaal van Hans en Grietje komt geen wolf. Er zijn echter sprookjes die erg veel lijken op dit verhaal. In een aantal daarvan is de heks vervangen door de wolf.

Hoe heet dit sprookje in Duitsland?

In Duitsland is dit sprookje bekend onder de naam Hansel en Gretel.

Wat is de bekendste zin uit het sprookje Hans en Grietje?

De zin die iedereen kent uit het sprookje Hans en Grietje is uiteraard: Knibbel, knabbel knuistje. Wie knabbelt er aan mijn huisje. Deze zin sprak de heks toen ze hoorde dat er iemand at van haar snoephuisje.

Photo Credit: BasBoerman via Compfight cc
Photo Credit: Amanda Krueger via Compfight cc

Vorig sprookje
lelijke eendje
Hans Christian Andersen

Het lelijke eendje

volgend sprookje
sneeuwwitje sprookje
Gebroeders Grimm

Sneeuwwitje en de 7 dwergen

Reacties

  • Jules Vismale
  • 29 januari 2017
  Beantwoorden

  Als ik het sprookje van Hans en Grietje voor een deel mocht herschrijven dan zou ik de beide kinderen door de stiefmoeder laten verkopen aan de heks (waarbij de eerste niet veel plezier aan het judasloon zal beleven) hoewel de laatste, die nogal ver- en bijziend is, nauwelijks kan toveren maar zichzelf wel hiermee aardig heeft verrijkt en over de fysieke kracht van een veertigjarige vrouw beschikt. Alleen zou Grietje haar, in plaats van in een oven, in een ketel met toverdrank kunnen gooien dat als een soort van verdwijnmiddel werkt.
  Het peperkoekhuisje doet me bovendien sterk denken aan Luilekkerland uit Pinokkio, waarin stoute kinderen aanvankelijk ook “gratis” mogen snoepen, eten en pret maken, met als verschil dat de desbetreffende kinderen wel Luilekkerland weer uitgaan maar dan als ezels! Door de heersende toverkracht in dat toverland veranderden zij daar ook in en toen kwamen de ondeugende jongens er, net als Hans en Grietje, door schade en schande achter dat er altijd wel een addertje onder het gras zit met “gratis” verwennen en niets is wat het lijkt!

 1. Beantwoorden

  wow wat mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *