hans en grietje

Hans en Grietje

BoekenBoeken

Hans en Grietje is een sprookje dat in vele versies is geschreven. Het begin en einde lijkt zelfs wat op het sprookje van Klein Duimpje. De bekendste versie van Hans en Grietje is geschreven door de gebroeders Grimm. Zij hebben het sprookje wel een eigen draai meegegeven, zodat het verhaal sterker is geworden.

Het sprookje Hans en Grietje

Het sprookje Hans en Grietje vertelt het verhaal van een arme houthakker, stiefmoeder, Hans en Grietje. De zaken gaan slecht en het gezin heeft geen geld meer voor eten. Op voorstel van de stiefmoeder wordt het plan bedacht om Hans en Grietje in het bos achter te laten. Daar zouden ze makkelijker aan eten kunnen komen en uiteindelijk bij mensen terecht komen die genoeg geld hebben om hun eten te geven. Door de honger horen Hans en Grietje van het plan. Hans verzamelt daarom witte kiezels en tijdens de wandeling naar het bos laat hij steeds een kiezel vallen. Op deze manier weten ze ’s nachts de weg naar huis terug te vinden. Vader is blij, maar stiefmoeder niet.

Hans en Grietje strooien steentjes om de weg naar huis te vinden

Hans strooit broodkruimels

Na een paar maanden is het geld voor eten weer op en weet de stiefmoeder de houthakker weer over te halen zijn kinderen in het bos achter te laten. Ook deze keer hoort Hans dit en wil hij kiezels verzamelen. De stiefmoeder heeft dat echter door en houdt de deur op slot. Daarop besluit Hans broodkruimels te strooien. Als ze echter die nacht terug naar huis willen blijkt het brood opgegeten door vogels. Ze kunnen dus niet naar huis terug. Na drie dagen zwerven komen ze, met de hulp van een vogeltje, een huisje tegen gemaakt van allemaal lekkere dingen. Hans en Grietje eten er lekker van en worden zelfs binnengelokt en krijgen melk en pannekoeken. Het huisje blijkt van de heks. Zij sluit Hans op om hem vet te mesten en op te eten. Grietje wordt haar slaaf en moet alle huishoudelijke klusjes doen.

Grietje fopt de heks

De heks heeft echter zeer slecht ogen. Ze ziet dus bijna niets. Daardoor kan Hans elke keer als hij zijn vinger moet laten voelen of hij al vet is een botje voelen. Op een gegeven moment is de Heks het zat en wil ze Hans en Grietje toch opeten. Grietje heeft haar echter door en als de oven heet is (om zogenaamd brood te eten) vraagt Grietje de heks voor te doen hoe de oven werkt. Als de heks voor de oven staat duwt ze de heks erin. Dan vinden ze in het huis goud en parels en nemen die mee naar huis. Na een paar dagen zwerven komen ze weer bij hun huis. Vader is ontzettend blij. Stiefmoeder is inmiddels overleden en ze leven nog lang en gelukkig.

Hans en Grietje film kijken

Via Youtube kun je verschillende verfilmingen als luisterboek van dit sprookje bekijken en luisteren. Een van de leukste hiervan heb ik hieronder voor je neergezet, zodat je alvast lekker in de stemming kunt komen.

De moraal achter Hans en Grietje

Het belangrijkste moraal achter Hans en Grietje is dat je nooit zomaar vreemde mensen moet vertrouwen. Ingegeven door de honger en al het lekkers gaan zij zonder na te denken zomaar het huisje van de heks in, met hele nare gevolgen. Het blijft wel opvallend dat een vader zomaar zijn kinderen in het bos achterlaat op verzoek van zijn nieuwe vrouw. Het verhaal toont ook de kracht van vriendschap en loyaliteit, aangezien Hans en Grietje elkaar steunen en samenwerken om te overleven.

De karakters uit het sprookje

Hans en Grietje

Hans en Grietje zijn twee klassieke sprookjesfiguren. Ze zijn voorbeelden van de goede kinderen die worden gestraft door de slechte stiefmoeder. Ze zijn echter ook intelligente en vindingrijke kinderen die uiteindelijk slagen om te overleven en te overwinnen.

Hans is een sterke en onafhankelijke jongen. Hij is niet bang om op te staan voor zichzelf en zijn zusje. Hij is ook een slim kind dat snel oplossingen vindt voor problemen.

Grietje is een lief en zorgzaam meisje. Ze is altijd bereid om haar broertje te helpen. Ze is ook een gevoelig kind dat snel bang wordt.

De houthakker

De houthakker is een sympathiek personage. Hij is een hardwerkende man die voor zijn gezin zorgt. Hij wordt gedwongen om zijn kinderen achter te laten in het bos door zijn gemene stiefmoeder.

De houthakker is een slachtoffer van zijn omstandigheden. Hij is niet in staat om zijn kinderen te beschermen tegen hun stiefmoeder.

De stiefmoeder

De stiefmoeder is de slechterik van het verhaal. Ze is een gemene en wrede vrouw die Hans en Grietje wil kwijt. Ze is een voorbeeld van het kwaad dat kan bestaan in de wereld.

De stiefmoeder is een product van haar omgeving. Ze is opgegroeid in armoede en heeft nooit liefde of aandacht ontvangen. Dit heeft haar gemaakt tot een bitter en misgunstig persoon.

De heks

Grietje gooit de heks in de oven

De heks is een andere slechterik van het verhaal. Ze is een gemene en gevaarlijke vrouw die Hans en Grietje wil opeten. Ze is een voorbeeld van het kwaad dat kan verborgen zijn in mooie dingen.

De heks is een product van haar eigen obsessie met schoonheid. Ze is zo geobsedeerd door haar uiterlijk dat ze bereid is kinderen te eten om jong te blijven.

Waar speelt dit sprookje zich af


Het sprookje Hans en Grietje speelt zich af in een aantal verschillende scenario’s. Het verhaal begint in het huis van de houthakker en zijn familie, die in armoede leven. De stiefmoeder is jaloers op Hans en Grietje en wil ze kwijt. Ze achterlaat de kinderen in het bos in de hoop dat ze zullen verdwijnen.

Het tweede scenario is het bos, waar Hans en Grietje verdwalen. Ze zijn bang en weten niet wat ze moeten doen. Ze vinden het huisje van de heks, dat is gemaakt van snoep. Ze zijn zo verleid door het snoep dat ze naar binnen gaan.

Het derde scenario is het huisje van de heks. De heks is een gemene vrouw die Hans en Grietje wil opeten. Ze lokt de kinderen in haar huis en houdt ze gevangen. Hans en Grietje zijn gedwongen om voor haar te werken en haar eten te bereiden.

Het vierde scenario is het vuur. De heks wil Hans opeten, maar Grietje is slim genoeg om haar te misleiden. Ze duwt de heks in het vuur en redt Hans. Het vijfde en laatste scenario is het huis van de houthakker. Hans en Grietje worden herenigd met hun ouders. Ze zijn gelukkig dat ze weer thuis zijn.

De verschillende scenario’s in het sprookje Hans en Grietje vertegenwoordigen verschillende aspecten van het leven. Het huis van de houthakker en zijn familie vertegenwoordigt de normale wereld, waar Hans en Grietje veilig en geliefd zijn. Het bos vertegenwoordigt de wereld van de gevaar en de uitdagingen. Het huisje van de heks vertegenwoordigt de wereld van het kwaad en de verleiding. Het vuur vertegenwoordigt de kracht van goed over kwaad. En het huis van de houthakker vertegenwoordigt de wereld van de liefde en het geluk.

De scenario’s in het sprookje Hans en Grietje zijn belangrijk omdat ze de kinderen helpen om te groeien en te leren. Ze leren om te overleven in moeilijke situaties en om het kwaad te overwinnen.

Overeenkomsten en verschillen tussen Hans en Grietje en andere sprookjes

Het sprookje Hans en Grietje heeft veel overeenkomsten met andere sprookjes. Zo zijn er vaak de volgende elementen aanwezig:

  • Goed versus kwaad: In sprookjes is er vaak een duidelijke tegenstelling tussen goed en kwaad. In Hans en Grietje vertegenwoordigen Hans en Grietje het goede, terwijl de stiefmoeder en de heks het kwaad vertegenwoordigen. Dit is ook een belangrijk element in andere sprookjes, zoals Assepoester, Sneeuwwitje en Doornroosje.
  • De kracht van liefde en familie: In sprookjes is de kracht van liefde en familie vaak een belangrijk thema. In Hans en Grietje worden Hans en Grietje uiteindelijk herenigd met hun ouders, wat de kracht van liefde en familie laat zien. Dit is ook een belangrijk thema in andere sprookjes, zoals Doornroosje, De drie mannetjes in het bos en De gelaarsde kat.
  • Het overwinnen van moeilijkheden: In sprookjes moeten de hoofdpersonages vaak moeilijkheden overwinnen. In Hans en Grietje moeten Hans en Grietje overleven in het bos en in het huisje van de heks. Uiteindelijk slagen ze erin om deze moeilijkheden te overwinnen. Dit is ook een belangrijk element in andere sprookjes, zoals De wolf en de zeven geitjes, De drie biggetjes en De prinses op de erwt.

Verschillen

Hans en Grietje voor het snoephuisje

Er zijn ook enkele verschillen tussen Hans en Grietje en andere sprookjes. Zo is het sprookje Hans en Grietje een van de weinige sprookjes waarin kinderen in het bos worden achtergelaten door hun ouders. Dit is een relatief realistisch element in het sprookje, aangezien het in die tijd niet ongebruikelijk was dat kinderen in de natuur werden achtergelaten. Een ander verschil is dat het sprookje Hans en Grietje een relatief donker sprookje is. Er zijn enkele gewelddadige elementen in het verhaal, zoals de heks die Hans in de oven wil stoppen. Dit maakt het sprookje Hans en Grietje een van de meer angstaanjagende sprookjes.

  • Assepoester: Assepoester is een ander sprookje waarin een jonge vrouw wordt achtergelaten door haar stiefmoeder. Ze wordt uiteindelijk gered door een prins, wat een parallel is met Hans en Grietje die worden gered door hun vader.
  • Sneeuwwitje: Sneeuwwitje is een ander sprookje waarin een jonge vrouw wordt achtergelaten door haar stiefmoeder. Ze wordt uiteindelijk gered door zeven dwergen, wat een parallel is met Hans en Grietje die worden gered door de houthakker.
  • Doornroosje: Doornroosje is een ander sprookje waarin een jonge vrouw wordt achtergelaten door haar ouders. Ze wordt uiteindelijk gered door een prins, wat een parallel is met Hans en Grietje die worden gered door hun vader.
  • De wolf en de zeven geitjes: De wolf en de zeven geitjes is een sprookje waarin zeven geitjes worden achtergelaten door hun moeder. Ze worden uiteindelijk gered door hun moeder, wat een parallel is met Hans en Grietje die worden gered door hun vader.
  • De drie biggetjes: De drie biggetjes is een sprookje waarin drie biggetjes hun huis bouwen. Ze worden uiteindelijk gered door hun slimme biggetje, wat een parallel is met Hans en Grietje die worden gered door Grietje.
  • De prinses op de erwt: De prinses op de erwt is een sprookje waarin een prinses wordt getest om te zien of ze echt is. Ze slaagt de test, wat een parallel is met Hans en Grietje die uiteindelijk hun ouders overtuigen dat ze hun echte kinderen zijn.

Deze sprookjes laten zien dat Hans en Grietje deel uitmaakt van een lange traditie van sprookjes. Ze bevatten veel van de klassieke elementen van sprookjes, maar hebben ook enkele unieke kenmerken die ze onderscheiden van andere sprookjes.

Leuke weetjes over het sprookje Hans en Grietje

Wie schreef het sprookje Hans en Grietje

Het sprookje Hans en Grietje heeft veel varianten. De bekendste versie is geschreven door de gebroeders Grimm. Het sprookje dateert uit het begin van de negentiende eeuw.

Waar komt het kruimelpad op websites vandaan?

De oorsprong van het kruimelpad op websites zijn de broodkruimels die Hans strooide om zo de weg naar huis weer terug te vinden. Via het kruimelpad weet je altijd waar op een website je bent.

Is het sprookje van Hans en Grietje verfilmd?

Ja, er zijn verschillende films en theatervoorstellingen van dit sprookje gemaakt. Er is zelfs ook een opera gemaakt.

Komt er ook een wolf voor in dit sprookje?

In het originele verhaal van Hans en Grietje komt geen wolf. Er zijn echter sprookjes die erg veel lijken op dit verhaal. In een aantal daarvan is de heks vervangen door de wolf. De wolf is sowieso een veel voorkomend dier in sprookjes. Lees bijvoorbeeld het sprookje van Roodkapje, Peter en de wolf of De drie biggetjes en de wolf.

Hoe heet dit sprookje in Duitsland?

In Duitsland is dit sprookje bekend onder de naam Hansel en Gretel.

Wat is de bekendste zin uit het sprookje Hans en Grietje?

De zin die iedereen kent uit het sprookje Hans en Grietje is uiteraard: Knibbel, knabbel knuistje. Wie knabbelt er aan mijn huisje. Deze zin sprak de heks toen ze hoorde dat er iemand at van haar snoephuisje.

3 Dingen die je nog niet wist over het sprookje Hans en Grietje

  1. In het oorspronkelijke verhaal worden Hans en Grietje niet door hun vader en stiefmoeder achtergelaten, maar door hun ouders.
  2. In sommige versies van het verhaal wordt geschreven over een oud vrouwtje dat in een huisje woont in plaats van een heks in een snoephuisje.
  3. In sommige versies van het verhaal worden Hans en Grietje gered door een tovenaar of door een engel.

2 gedachten over “Hans en Grietje”

  1. Als ik het sprookje van Hans en Grietje voor een deel mocht herschrijven dan zou ik de beide kinderen door de stiefmoeder laten verkopen aan de heks (waarbij de eerste niet veel plezier aan het judasloon zal beleven) hoewel de laatste, die nogal ver- en bijziend is, nauwelijks kan toveren maar zichzelf wel hiermee aardig heeft verrijkt en over de fysieke kracht van een veertigjarige vrouw beschikt. Alleen zou Grietje haar, in plaats van in een oven, in een ketel met toverdrank kunnen gooien dat als een soort van verdwijnmiddel werkt.
    Het peperkoekhuisje doet me bovendien sterk denken aan Luilekkerland uit Pinokkio, waarin stoute kinderen aanvankelijk ook “gratis” mogen snoepen, eten en pret maken, met als verschil dat de desbetreffende kinderen wel Luilekkerland weer uitgaan maar dan als ezels! Door de heersende toverkracht in dat toverland veranderden zij daar ook in en toen kwamen de ondeugende jongens er, net als Hans en Grietje, door schade en schande achter dat er altijd wel een addertje onder het gras zit met “gratis” verwennen en niets is wat het lijkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven