lelijke eendje

Het lelijke eendje

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4]

Het lelijke eendje is een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Net als het eendje in dit sprookje heeft Andersen ook een slechte jeugd gehad en is uiteindelijk succesvol geworden. Het eendje als zwaan en Andersen als schrijver met aanzien. Het wordt dan ook gezegd dat dit sprookje een verkapte autobiografie van Andersen zelf is.

Het sprookje van het lelijke eendje

het lelijke eendje sprookjeEen eend heeft een nestje eieren. Een van de eieren wil maar niet uitkomen. Op het moment dat het toch uitkomt blijkt het eendje heel erg lelijk te zijn. Toch blijft moeder eend van het eendje houden. Gedurende het leven van het eendje loopt het steeds tegen afwijzing en onbegrip aan. Het eendje begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen en denkt niet dat het ooit nog goed zal komen. Toch zijn er mensen die het goed met het eendje voor hebben, zoals de boer die het lelijke eendje redt als het in de winter vast komt te zitten in het ijs.

Een aantal jaren gaan voorbij en dan komt het eendje opeens een groep hele mooie witte vogels tegen. Het zijn zwanen en ze zijn op trektocht naar het zuiden. Het eendje kan niet vliegen en blijft achter. Nadat de winter voorbij is ziet het eendje nog 3 zwanen en zwemt naar ze toe. Ervan uitgaand dat ze weer wordt afgewezen buigt het lelijke eendje haar hoofd. Dan ziet ze in het water haar spiegelbeeld. Het blijkt dat het eendje geen eendje is, maar een zwaan en dat ze er opeens uitziet als een echte zwaan. De zwaan wordt er verlegen van en kan nog niet trots zijn. Toch wordt gezegd dat deze zwaan de mooiste is die er ooit is geweest.

Kijk naar een filmpje van het lelijke eendje

De moraal van dit sprookje

De moraal van het lelijke eendje is dat je nooit alleen naar de buitenkant van iemand moet kijken. Juist door naar de binnenkant te kijken zie je hoe mooi iemand is.

Meer sprookjes

Photo Credit: eltpics via Compfight cc

Vorig sprookje
vrouw holle spinnewiel
Gebroeders Grimm

Vrouw Holle

volgend sprookje
Hans en Grietje heks
Gebroeders Grimm

Hans en Grietje

Reacties

    • Jules Vismale
    • 10 augustus 2019
    Beantwoorden

    Alleen lijkt het erop dat een vrouwelijke zwaan in dit sprookje haar ei in het nest van een eend heeft gelegd, gelijk naar een koekoek! Zwanen zijn in werkelijkheid zeer beschermend voor hun kroost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *