De sprookjes van de gebroeders Grimm

De Gebroeders Grimm zijn de bekendste verzamelaars van sprookjes ter wereld. Samen hebben zij meer dan 200 sprookjes en legendes verzameld en bijeengebracht in hun verzamelwerk Kinder- und Hausmarchen. Onder deze 200 sprookjes vele bekende verhalen, zoals Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoester en Repelsteeltje.

Sprookjes van de Gebroeders Grimm op De Leukste Sprookjes

Op deze website vind je een aantal van de leukste sprookjes door de Gebroeders Grimm terug. Hieronder de lijst. Klik op het sprookje van jouw keuze om deze direct te lezen. Mis je nog een sprookje laat dit dan vooral weten!

De Gebroeders Grimm

Gebroeders GrimmDe Gebroeders Grimm waren Jacob en Wilhelm Grimm. Jacob was taalkundige en samen met zijn broer had hij een obsessie met volksverhalen. Dat bracht ze op het idee om een serie sprookjes uit te brengen. In het begin van de 19de eeuw brachten zij de eerste versie van hun verzamelwerk met sprookjes uit. Lang ging het verhaal dat zij deze sprookjes verzamelden door heel Duitsland door te reizen. In het echt werden de meeste sprookjes aan hen toegezonden door vrouwen uit hogere kringen. Aan aantal van de sprookjes die de Gebroeders Grimm toegestuurd werden zijn nog door hen bewerkt.

En ze leefden nog lang en gelukkig. Niet dus.

Sprookjes eindigen tegenwoordig vaak positief. De prins en prinses trouwen vaak en iedereen is blij. Dat was vroeger wel anders. Toen hadden de sprookjes een duidelijke opvoedkundige werking, waarbij lijfstraffen heel gewoon waren. Dit geldt zeker voor de sprookjes zoals de Gebroeders Grimm deze opschreven. Vaak eindigden deze gruwelijk. De koningin in Sneeuwwitje kreeg gloeiendhete muiltjes aan en moest daarop blijven dansen, de zusters in Assepoester sneden stukken van hun voet af om maar in het muiltje te passen en Repelsteeltje die zichzelf in tweeën scheurt als ontdekt wordt hoe hij echt heet.

Thema’s van de sprookjes van Grimm

In de sprookjes van Grimm zit altijd een opvoedkundig aspect. Sprookjes boezemden angst in en de moraal van de sprookjes moest je goed onthouden. Thema’s die vaak voorkomen zijn een wolf, de prins die een prinses wakker kust en een heks.

Overlap met andere sprookjesverzamelaars

gebroeders grimm sneeuwwitjeDe Gebroeders Grimm waren niet de enige verzamelaars van sprookjes. Daarom is er bij een aantal sprookjes overlap met andere verzamelaars zoals Charles Perrault. Ook zie je dat sommige sprookjes lokaal door zijn verteld en dus in meerdere versies voorkomen. Zo Hebben Charles Perrault en de Gebroeders Grimm bijvoorbeeld beiden een versie opgenomen van Assepoester en Roodkapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *