Goudlokje en de drie beren

Goudlokje en de drie beren

BoekenBoeken

Goudlokje, of Goudlokje en de drie beren, is een van oorsprong Engels sprookje. In eerste instantie was de schrijver onbekend, maar later werd het geclaimd door de Britse auteur en dichter Robert Southey.

Het sprookje van Goudlokje en de drie beren

Het sprookje van Goudlokje en de 3 beren gaat over een jonge meisje genaamd Goudlokje die alleen woont in een huisje in het bos. Op een dag besluit ze om een wandeling te maken en stuit op het huis van de 3 beren. Zonder toestemming gaat ze naar binnen en begint te snuffelen in hun spullen. Ze eet de pap van de papa beer, drinkt uit de melk van de mama beer en gaat zitten in de stoel van de baby beer. De beren, die thuiskomen, zijn boos omdat Goudlokje hun spullen heeft gebruikt. Goudlokje wordt bang en rent weg.

Goudlokje biedt haar excuses aan

Later, als de beren niet thuis zijn, gaat Goudlokje terug naar het huis om haar excuses aan te bieden en de schade te vergoeden. Vanaf dat moment wordt ze vrienden met de beren en gaat vaak bij hen op bezoek. De papa beer is een grote, stevige beer met een grote baard, de mama beer is een lieve en zorgzame beer en de baby beer is een kleine, speelse beer. Goudlokje maakt de beren aan het lachen en is altijd bereid om te helpen. Ze leert hen hoe om te koken en te naaien, en zij leert hen hoe om te wandelen en te spelen.

Goudlokje en de drie beren blijven vrienden

Op een dag besluit Goudlokje om terug te keren naar haar eigen huis, en de beren zijn verdrietig om haar vertrek. Maar ze beloven elkaar dat ze elkaar vaak zullen bezoeken en dat ze altijd vrienden zullen blijven.

Bekijk het sprookje van Goudlokje en de drie beren

Bekijk hier een korte versie van het sprookje van Goudlokje. Andere versies vind je ook op Youtube.

De moraal van het sprookje van Goudlokje

De moraal van het sprookje van Goudlokje is dat men respect moet hebben voor andermans eigendommen en dat men verontschuldigingen moet aanbieden als men iets fout doet. Het leert ook over vriendschap en hoe men vrienden kan maken, ondanks verschillen in grootte, kracht of leeftijd. Het toont aan dat het niet alleen gaat om uiterlijke schoonheid, maar ook om innerlijke waarden zoals hulpvaardigheid en vriendelijkheid. Daarnaast leert het kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en om oprecht spijt te tonen als ze iets verkeerd hebben gedaan.

Goudlokje en de drie beren door Kathleen Amant

Kathleen Amant heeft een eigen versie van het sprookje Goudlokje en de drie beren geschreven. In haar versie is Goudlokje een meisje dat op zoek is naar haar weg in de wereld. Ze komt het huis van de beren tegen en leert van hen over vriendschap en liefde.

Amant heeft ook een aantal educatieve werkbladen bedacht om bij het sprookje te gebruiken. De werkbladen zijn bedoeld om kinderen te helpen om het verhaal te begrijpen en om hun creativiteit te ontwikkelen.

Een van de werkbladen is een kleurplaat van het huis van de beren. Het werkblad helpt kinderen om de verschillende kamers van het huis te leren kennen. Een ander werkblad is een woordzoeker met woorden uit het verhaal. Het werkblad helpt kinderen om hun woordenschat te vergroten.

Amant’s versie van het sprookje Goudlokje en de drie beren is een leuke en leerzame manier om kinderen kennis te laten maken met het klassieke sprookje. De werkbladen zijn een leuke manier om kinderen te helpen om het verhaal te begrijpen en om hun creativiteit te ontwikkelen.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van educatieve componenten in de versie van Kathleen Amant:

 • Het verhaal benadrukt de waarde van vriendschap en liefde. Goudlokje leert van de beren dat het belangrijk is om anderen te helpen en om liefde te geven.
 • Het verhaal bevat een aantal leerzame lessen over de wereld. Goudlokje leert bijvoorbeeld dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn en dat je niet zomaar in het huis van vreemden mag gaan.
 • De werkbladen helpen kinderen om het verhaal te begrijpen en om hun creativiteit te ontwikkelen. De werkbladen zijn een leuke en interactieve manier voor kinderen om het verhaal te leren kennen.

Kathleen Amant is een succesvol kinderboekenschrijfster en heeft nog veel meer kinderboeken geschreven.

Kinderliedje Goudlokje

Er is ook een kinderliedje gemaakt van het verhaal van Goudlokje. Dit kinderliedje is gemaakt op de melodie van het kinderliedje van Roodkapje. De tekst staat hieronder:

Goudlokje waar ga je heen?
Zo alleen, zo alleen
Goudlokje waar ga je heen?
Zo alleen

‘K ga naar het huis van de drie beren
Naar het huis, naar het huis
‘K ga naar het huis van de drie beren
Naar het huis

In het huis daar staan drie stoeltjes,
1 2 3, 1 2 3,
In het huis daar staan drie stoeltjes,
1 2 3

Op de tafel staat er pap,
haphaphap, haphaphap
Op de tafel staat er pap,
haphaphap

Goudlokje, ga je slapen?
In het bed, in het bed
Goudlokje, ga je slapen?
In het bed

De drie beren komen thuis,
ai ai ai, ai ai ai
De drie beren komen thuis,
ai ai ai

Goudlokje ga maar lopen,
Vlug vlug vlug, vlug vlug vlug
Goudlokje ga maar lopen,
Vlug vlug vlug

Wist je dit over het sprookje?

 • Het verhaal heeft vele variaties en is vertaald in veel talen over de hele wereld.
 • De beren in het verhaal worden vaak gezien als symbool voor de autoriteit, en Goudlokje’s ongehoorzaamheid en verontschuldigingen symboliseren een les in gehoorzaamheid en verantwoordelijkheid.
 • In sommige versies van het verhaal is Goudlokje een dief die inbreekt in het huis van de beren en hun eten steelt.
 • In andere versies van het verhaal is Goudlokje een jong meisje dat verdwaalt in het bos en bij toeval het huis van de beren tegenkomt.
 • In verschillende culturen wordt Goudlokje vaak geassocieerd met de godin van de natuur of een fee, en haar gouden haren worden beschouwd als een symbool van haar goddelijkheid.
 • Het sprookje van Goudlokje is een inspiratiebron voor veel films, boeken en toneelstukken.
 • Een bekende verfilming is de Disney-film “Goldilocks and the Three Bears” uit 1961.
 • Het verhaal is vaak gebruikt als een manier om kinderen te leren over respect voor andermans eigendommen, verontschuldigingen aanbieden als ze iets fout doen, en verantwoordelijkheid nemen voor hun acties.

1 gedachte over “Goudlokje en de drie beren”

 1. Jules Vismale

  Goudhaartje is eigenlijk een meisje dat niet erg netjes is opgevoed en in het huis van de drie beren erachter komt dat sommige spullen, en pap, te groot of te klein zijn of juist te heet of te koud. Eigenlijk had de jongedame voor haar onbeleefde gedrag wel straf gehad moeten hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven