sneeuwwitje sprookje

Sneeuwwitje en de 7 dwergen

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 4 Gemiddeld: 3]

Sneeuwwitje, of Sneeuwwitje en de zeven dwergen is een sprookje dat de gebroeders Grimm opgenomen hebben in hun sprookjesboek Kinder- und Hausmarchen.

Het sprookje Sneeuwwitje en de zeven dwergen

SneeuwwitjeHet is de wens van de koningin om een dochtertje te krijgen met een huid zo wit als sneeuw, haren zo zwart als ebbenhout en lippen zo rood als bloed. Dit dochtertje krijgt ze en noemt haar Sneeuwwitje. De koningin sterft echter kort daarna en de koning hertrouwt. De stiefmoeder van Sneeuwwitje is heel ijdel en vraagt elke dag aan haar toverspiegel wie de mooiste van het land is. Zeven jaar lang geeft de spiegel aan dat zij dat is. Als sneeuwwitje echter zeven jaar oud is is zij inmiddels mooier dan de koningin en de spiegel zegt dan ook dat zij duizend maal mooier is dan de koningin.

De koningin wil dat sneeuwwitje sterft

De koningin beveelt daarop een jager haar mee te nemen naar het bos om haar te doden. Dat kan de jager niet over zijn hart verkrijgen en hij laat Sneeuwwitje ontsnappen. Hij neemt de lever en longen van een zwijn mee terug en vertelt dat het prinsesje dood is. Sneeuwwitje zwerft door het bos en komt bij een klein huisje. Dit is het huisje van de zeven dwergen. Ze eet en drinkt wat en valt in slaap. De dwergen komen daarna thuis en zien sneeuwwitje liggen. Omdat ze haar zo mooi vinden laten ze haar liggen. Ze mag bij de dwergen blijven wonen.

Overleeft het mooie prinsesje?

Sneeuwwitje appelInmiddels heeft de koningin aan haar toverspiegel weer gevraagd wie de mooiste van het land is. De toverspiegel vertelde dat dit nog steeds sneeuwwitje is en dat ze in het bos bij de zeven dwergen woont. Daarop vermomt de koningin zich en gaat naar het huisje toe. Verschillende keren probeert de heks Sneeuwwitje om te brengen. De derde keer, met een giftige appel lijkt het gelukt. De dwergen vinden haar en leggen haar in een glazen kist. De kist blijft in het bos tot een prins haar ziet en de kist mee wil nemen. Tijdens het dragen van de kist valt deze en het stukje appel schiet uit de keel van het mooie prinsesje. Ze wordt wakker en de prins vraagt haar om met hem te trouwen. Daarop wordt de boze stiefmoeder zo boos dat ze uit pure nijd het koninkrijk verlaat.

Oorspronkelijk einde van het sprookje van Sneeuwwitje

In de originele sprookjes loopt het voor de schurk vaak minder goed af. Zo ook bij dit sprookje. Het verhaal is namelijk niet afgelopen als de prins Sneeuwwitje ten huwelijk vraagt. Er komt een trouwerij. Op het bruiloftsfeest wordt de koningin ook uitgenodigd. Ze herkent Sneeuwwitje en daarop krijgt ze gloeiende ijzeren muiltjes aan. Ze moet daarop net zo langs dansen tot ze dood neervalt. Een gruwelijk einde, want nog meer de nadruk legt op de moraal van dit sprookje.

De moraal van sneeuwwitje en de 7 dwergen

De moraal van het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen is dat je niet zomaar aanwijzingen van vreemden moet opvolgen. Daarnaast zit in dit sprookje veel symboliek over goed en kwaad en over ego’s en het geweten. De spiegel heeft in dit verhaal een heel belangrijke rol. Deze speelt het valse geweten en streelt in eerste instantie het ego van de koningin. Als dit niet meer lukt komt jaloezie en het kwaad opzetten, maar uiteindelijk overwint het goede.

Leuke weetjes over Sneeuwwitje

 • Sneeuwwitje is een van de meest bekende sprookjes en is inspiratie geweest voor vele andere sprookjes. Denk bijvoorbeeld aan Goudlokje en de zeven beren, Doornroosje en De zeven raven.
 • In dit sprookje zit eigenlijk alles wat je in een sprookje verwacht. Goed en kwaad, een heks, dwergen, dieren en natuurlijk de prins die ervoor zorgt dat ze weer lang en gelukkig leven.

Sneeuwwitje de film

Het sprookje van sneeuwwitje is verschillende malen verfilmd. De bekendste hiervan is Snow White van Walt Disney. Het was de eerste tekenfilm die langer dan 1 uur duurde en de eerste in een lange reeks verfilmde sprookjes van Walt Disney. Het verfilmen van dit sprookje was een grote gok want het koste veel geld en het was maar de vraag of dit aan zou slaan. Gelukkig pakte het goed uit. In de film zitten een paar leuke geheimpjes, die ik graag met je deel.

Geheimen en easter eggs in de sneeuwwitje film

 • Voor de roze wangen van Sneeuwwitje werd echte make up gebruikt
 • Om de dieren zo echt mogelijk te kunnen tekenen werden echte dieren gehouden in de studio’s
 • Dopey zou eerst een kwebbelkont worden, maar omdat Walt Disney geen goede stem kon vinden besloten ze uiteindelijk dat hij helemaal niets zou zeggen
 • Sneeuwwitje was de eerste film met een soundtrack
 • De rol van de prins zou in de film groter zijn, maar omdat het lastig was hem te tekenen werd zijn rol beperkt tot ongeveer 2 minuten
 • Ondanks dat Sneeuwwitje heel braaf moest zijn werd Betty Boop als voorbeeld door de tekenaars gebruikt

Sneeuwwitje musical

Met het succes van dit sprookje kon het natuurlijk niet uitblijven dat er ook een musical van werd gemaakt. Studio 100 heeft dit in vier verschillende versies gedaan. Maar de meest recente musical van Sneeuwwitje kwam in 2015 uit bij Van Hoorne. In deze versie werden de hoofdrollen gespeeld door Maud Mulder en Geert Hoes.

Vorig sprookje
Hans en Grietje heks
Gebroeders Grimm

Hans en Grietje

volgend sprookje
Blauwbaard - moeder de gans
Moeder de Gans

Blauwbaard

Reacties

  • Jules Vismale
  • 20 juli 2016
  Beantwoorden

  De Disney-versie van Sneeuwwitje uit 1937 zorgde ervoor dat de zeven dwergen stukken komischer werden en een grotere rol kregen in het verhaal. Helaas zal de toverspiegel nooit snel aan de stiefmoeder van Sneeuwwitje, een ijdele tovenares, meedelen dat schoonheid niet in het uiterlijk zit maar in het hart en dat uiterlijke schoon vaak door de tand des tijds wordt aangetast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *