Blauwbaard - moeder de gans

Blauwbaard

BoekenBoeken
blauwbaard

Blauwbaard is een sprookje uit Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Het sprookje is geschreven in 1703 en gaat over een steenrijke maar zeer gewelddadige man, die een groot geheim met zich meedraagt. Dit gegeven is al veelvuldig gebruikt in andere verhalen.

Het sprookje van Blauwbaard

Blauwbaard is een zeer rijk maar ook gewelddadig man. Opvallend aan zijn verschijning is een grote blauwe baard. Als hij op zakenreis gaat geeft hij de sleutels van zijn immense kasteel aan zijn jonge vrouw. Zij mag in alle vertrekken komen, behalve 1 kleine kamer in de kelder. Lang kan zij zich aan deze instructie houden, maar op een gegeven moment wint de nieuwsgierigheid. Als ze het kamertje open doet ziet ze de lijken liggen van 6 jonge dames. Zij waren de vorige vrouwen van deze gruwelijke man. Op dat moment komt Blauwbaard echter terug en wil haar vermoorden. Op een slinkse manier weet zij echter uitstel te krijgen en waarschuwt haar broers. Zij zijn net op tijd op het kasteel om te voorkomen dat hun zus wordt vermoord en weten hem dood te steken. Daarna blijven zij op het landgoed wonen.

De moraal van Blauwbaard

In eerste instantie kun je het sprookje van Blauwbaard zien als het neerzetten van een seriemoordenaar. Daarnaast komt de vrouw er ook niet zomaar mee weg. Zij schendt namelijk de afspraak met haar man en moet daarvoor boeten. De afgesloten kamer staat daarbij voor de geheimen die elke man en vrouw in het huwelijk hebben en dat je die moet respecteren.

Blauwbaard in andere verhalen

De geheime kamer van Blauwbaard is inspiratie geweest voor vele verhalen. De bekendste daarvan zijn het Suske en Wiske album “De briesende bruid”, waarin tante Sidonia met Blauwbaard trouwt en het Disney verhaal Belle en het Beest. Het Beest heeft in dit verhaal ook 1 afgesloten kamer waar Belle niet mag komen.

Wist je dit al over dit sprookje?

  • Blauwbaard wordt vaak afgebeeld met een blauwe baard en een blauw pak, waar hij zijn bijnaam aan te danken heeft.
  • Dit verhaal is waarschijnlijk ontstaan in de 16e eeuw en is later bekend geworden door de versie van Charles Perrault.
  • Er zijn verschillende variaties van het verhaal, maar in de meeste versies wordt Blauwbaard uiteindelijk gestraft voor zijn slechte daden.

Meer sprookjes

Photo Credit: Denkbeeldhouwer via Compfight cc
Walter Crane01” door Walter CraneOnbekend. Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

2 gedachten over “Blauwbaard”

  1. Jules Vismale

    In het sprookje over Blauwbaard ging het over een steenrijke man met prachtige dure huizen die door zijn blauwe baard nogal afstotelijk overkwam maar toch vrouwen wist te verleiden daar hij al meerdere keren was getrouwd. Blauwbaard beminde deze (meestal rijke) dames vooral om hun geld en lokte hen door hun nieuwsgierigheid altijd naar hun ondergang toe (in een torenkamer waar de vermoorde vrouwen werden gemummificeerd) om hen hierna te vermoorden zodat Blauwbaard hun erfenissen in handen kreeg. Jammer genoeg boekte hij met zijn laatste vrouw en haar zuster Anna minder succes omdat hun twee broers kwamen opdagen, met enige vertraging, en zij hierna hun moordlustige zwager om zeep hielpen!
    En helaas hebben er ook echte “Blauwbaarden” bestaan zoals bijvoorbeeld de Engelse koning Hendrik VIII (1491-1547) en de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru (1869-1922) daar zij eveneens een aantal rijke echtgenotes of vrouwen vermoordden!

    1. Dit laat wel zien dat sprookjes vroeger niet altijd leuk waren, maar in sommige gevallen niet ver weg van de werkelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven