Roodkapje

Roodkapje

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 5 Gemiddeld: 3.2]

Roodkapje is een van de meest bekende sprookjes. Het sprookje is ontstaan in het Midden-Oosten in de eerste eeuw na Christus. Daarna is Roodkapje in vele verschillende versies geschreven. De bekendste hiervan is door de gebroeders Grimm. In de negentiende eeuw verzamelden zij veel sprookjes en volksvertellingen en bundelden deze.

Het sprookje van Roodkapje

Roodkapje sprookjeRoodkapje vertelt het verhaal van een klein meisje dat door haar moeder met lekkers naar haar zieke oma wordt gestuurd. Onderweg raakt ze tijdens het plukken van bloemen (haar moeder had haar dit verboden) in gesprek met een wolf en vertelt hem dat ze naar haar oma gaat. De wolf heeft wel zin in een lekker hapje en besluit snel naar het huisje van oma toe te gaan. Daar eet hij oma op en verkleedt zich daarna als de oma. Zo wacht hij op Roodkapje. Als Roodkapje aankomt eet hij haar en haar lekkernijen ook op. Voldaan valt hij in het bed van oma in slaap. Dan komt de boswachter langs en ziet de wolf. Hij haalt oma en Roodkapje uit de buik en vervangt hen door stenen. De wolf wordt wakker en heeft dorst. Hij loopt naar de put en drinkt water. Door de stenen in zijn buik valt hij voorover en komt in de put terecht. Zo komt het weer goed en leven ze nog lang en gelukkig.

De moraal van het verhaal

Elk sprookje heeft een moraal. Voor het verhaal van Roodkapje bestaan verschillende moralen. De meest voor de hand liggende is dat je als kind moet luisteren naar wat je ouders zeggen. Als Roodkapje namelijk naar haar moeder had geluisterd en geen bloemen had geplukt had ze de wolf niet op het idee gebracht om hun allemaal op te eten.

Meer sprookjes

Een leuk kinderliedje

Ook is er van dit meisje met rood kapje een kinderliedje gemaakt. Dit liedje volgt het sprookje en ook daar komt de moraal weer naar voren. Maar daar maalt natuurlijk geen kind om. Het is vooral een erg leuk kinderliedje.

Zeg roodkapje waar ga je heen
Zo alleen, zo alleen
Zeg Roodkapje waar ga je heen
Zo alleen

Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos, in het bos
Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos

In het bos wonen de wilde dieren
In het bos, in het bos
In het bos wonen de wilde dieren
In het bos

Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang, ben niet bang
Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang

Pas maar op daar komt de wolf
Pas maar op, pas maar op
Pas maar op daar komt de wolf
Pas maar op…

Photo Credit: HSmade via Compfight cc
Photo Credit: marie-ll via Compfight cc

Vorig sprookje
Doornroosje slaapt
Gebroeders Grimm

Doornroosje

Reacties

  • Jules Vismale
  • 20 juli 2016
  Beantwoorden

  Roodkapje is bij mij nooit erg populair geweest daar dit sprookje de haat tegen de wolf eeuwenlang aanwakkerde! Als daarbij de wolf, verkleed als grootmoeder, de twee dames levend had verslonden had hij nog groter dan een nijlpaard geweest moeten zijn en een taaie oma zal de wolf erg zwaar op de maag hebben gelegen, gelijk aan zijn twee soortgenoten die drie biggetjes en zeven geitjes op een soortgelijke wijze wilden consumeren!

  • Katty
  • 11 april 2019
  Beantwoorden

  Ik ken een pittiger versie die Roodkapje niet als een kleuter voorstelt maar als een jonge meid van +-14-16 jaar. Deze versie vond Marita De Sterck in Frankrijk en de wolf is mogelijk een weerwolf, dus geen echte wolf. U kunt deze versie terugvinden in “beest in bed” of “bloei”. Voor erg jonge kinderen is deze versie niet echt geschikt, maar deze versie maakt wel van een meisje een vrouw. En er komen geen boswachters of jagers in voor, grootmoeder is en blijft dood en hoe de kleindochter =roodkapje aan meneer de wolf ontsnapt (en of het haar lukt) leest u zelf maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *