Holle Bolle Gijs

Holle Bolle Gijs

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]

holle bolle gijsHolle Bolle Gijs is het meest bekend als papierbak in sprookjespark De Efteling. Wat veel mensen niet weten is dat ook achter deze bekende sprookjesfiguur een sprookje zit. Dit verhaal is gebaseerd op het kinderliedje Holle Bolle Gijs.

Het sprookje Holle Bolle Gijs

Heel lang geleden leefde er een koning die een koninkrijk had waar veel ontevreden onderdanen woonden. De timmerlieden waren ontevreden omdat ze geen werk hadden. De meeste mensen waren namelijk al voorzien van tafels en stoelen en kasten. Ook waren de vissers ontevreden omdat hun boten lek waren, zodat ze geen vis konden vangen. Een derde probleem was dat er ontzettend veel papier op straat lag, waardoor de mensen het vies vonden om op straat te lopen. Elke week vergaderde de koning hierover met zijn ministers.

Laat de timmerlieden de boten repareren

Het eerste probleem was eigenlijk simpel te verhelpen. De timmerlieden werden ingezet om de boten van de vissers te repareren. Zo konden de timmerlieden zich nuttig maken en konden de vissers de zee weer op om de mensen van vis te voorzien. Tevreden met hun oplossing zaten de koning en zijn ministers te wachten op de lunch. Maar toen kwam de kok binnen. “Majesteit er is een probleem”. Holle Bolle Gijs, de keukenhulp, heeft zo’n honger. Hij eet alles op en is niet te stoppen. Hij heeft ook uw lunch opgegeten. De koning schrikt en richt zich tot zijn ministers. De eetlust van Holle Bolle Gijs is een probleem aan het worden. We moeten hier iets aan doen. Buiten de stad woont een magiër. Hij kan drankjes maken voor alle problemen. Ga naar hem toe en vraag om een drankje om de eetlust van Holle Bolle Gijs te temperen. Zo gezegd zo gedaan. De magiër brouwde een drankje zo vies dat de eetlust van Gijs hiermee wel moest vergaan.

Holle Bolle Gijs houdt honger… in papier

De ministers gaven het drankje aan de kok en hij ging ermee naar Gijs. Holle Bolle Gijs dronk het drankje op. Dat was geen moment te vroeg, want hij was inmiddels ook ontslagen uit de keuken. Hij had namelijk ook het avondeten van de koning opgegeten. Nadat hij het drankje op had bleek echter dat Gijs nog steeds honger had. Alleen had hij geen honger meer in eten, maar in papier… Met dit goede nieuws gingen de kok en Gijs naar de koning. Ze hadden namelijk 2 vliegen in 1 klap geslagen. Met zijn honger naar papier bleef hij van het eten af en kon al het  afval van de straat opeten. En zo werd Holle Bolle Gijs benoemd tot Hof Papierverslinder. Hij kreeg zijn eigen wagen en ging daarmee langs de deuren van de mensen om papier op te halen. Papier Hier, Papier Hier, riep hij. En zo werd het lang steeds schoner en kon Gijs eindelijk weer slapen. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Het kinderliedje Holle Bolle Gijs

Het sprookje van Holle Bolle Gijs is gebaseerd op een kinderliedje. Hieronder vind je de tekst. Deze en meer kinderliedjes vind je op kinderliedjesvanvroeger.

Heb je wel gehoord van die Holle Bolle Wagen
Waar die Holle Bolle Gijs op zat
Die kon slokken, grote brokken
Een koe en een kalf
En een heel paard half
Een os en een stier
En zeven tonnen bier
Een schuit vol schapen
En nog kon Holle Bolle Gijs
Van de honger niet slapen

Vorig sprookje
rattenvanger van hamelen
Gebroeders Grimm

De rattenvanger van Hamelen

volgend sprookje
duimelijntje
Hans Christian Andersen

Duimelijntje

Reacties

    • Jules Vismale
    • 29 januari 2017
    Beantwoorden

    Holle Bolle Gijs doet me in de Efteling bijna denken aan Heuvelbuik, één van de zes dienaren, die blijkbaar een nog grotere eetlust bezat! als zulke figuren werkelijk bestonden dan zouden ze iedereen totaal arm eten en nergens meer inpassen en niettemin bestaan er twee dieren waarvan er één een echt dier is en de ander een fictief mensdier die allebei eveneens een ontembare eetlust hebben!
    Het eerste dier is namelijk een bosspitsmuis die elke dag meer dan 90% aan zijn eigen lichaamsgewicht moet consumeren en altijd honger heeft. Vergeleken bij de mens zou deze dan per dag ongeveer 280 hamburgers moeten consumeren aan één stuk door! Het tweede dier is Gijs Gans, een Disney-figuur, die elke dag luiert en eet en dan vooral taarten en het zou me haast niet verbazen dat Holle Bolle Gijs is vernoemd naar deze vraatzuchtige gans die nog erger is dan zijn dierlijke soortgenoten al eten dezen alleen maar gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *