heks sprookjes heksenIn veel sprookjes komt een heks voor. Denk maar eens aan Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Hans en Grietje, Rapunzel en Doornroosje. En dit zijn alleen nog maar de bekende sprookjes. In de meeste sprookjes staat de tovenaarster voor het kwaad. Ze betovert de hoofdpersoon en de betovering kan alleen op een speciale manier ongedaan worden gemaakt. In dit artikel meer inzicht in de rol van de heks in sprookjes en waarom het zo leuk is dat ze er zijn.

De heks wordt niet altijd heks genoemd

Heksen staan symbool voor de slechte vrouwen in sprookjes. Ze worden echter niet altijd heks genoemd. In Doornroosje gaat het bijvoorbeeld om een van de 13 wijze vrouwen, waarvan de vrouw die niet uitgenodigd wordt zich ontpopt als heks en de betovering uitspreekt. Het kan ook een stiefmoeder zijn zoals bij Sneeuwwitje of in enige mate bij het sprookje van Assepoester.

Heksen maken het spannend

heksenHeksen worden in sprookjes neergezet als lelijke oude vrouwen die jaloers zijn op de hoofdrolspeler. Door zich anders voor te doen dan ze zijn misleiden ze de hoofdrolspeler In Sneeuwwitje is de boze stiefmoeder jaloers op de mooie Sneeuwwitje en verandert zichzelf in een heks om haar te kunnen doden. In Hans en Grietje doet ze zich voor als lief oud dametje als gastvrije vrouw die de kinderen die verdwaald zijn in het bos onderdak te bieden. Natuurlijk gaan de hoofdrolspelers hierin mee en raken hierdoor in de problemen.

Natuurlijk komt het altijd weer goed

Een van de kenmerken van de hedendaagse vertelling van sprookjes is dat het eigenlijk altijd goed afloopt met de hoofdpersoon en slecht met de heks. Sneeuwwitje wordt wakker gekust door de prins en de heks in Hans en Grietje verdwijnt in de oven, waarna Hans en Grietje met alle kostbaarheden van de heks kunnen ontsnappen. Helaas loopt het niet in alle gevallen goed af. Zo verkiest Ariel ervoor om haar prins niet met de dolk te steken en zo haar stem terug te krijgen. Gelukkig heeft Disney voor de film wel een happy end gekozen.

Snel naar alle sprookjes!

Geef een reactie