De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

De kleine zeemeermin is een sprookje bedacht en geschreven door Hans Christiaan Andersen. Het gaat over een kleine zeemeermin die droomt van het worden van een mens. Het verhaal beschrijft de overgang van water naar aarde naar lucht. In Kopenhagen is een standbeeld te vinden van De kleine zeemeermin.

Het sprookje De kleine zeemeermin

de kleine zeemeerminEr was eens een kleine zeemeermin. Ze woonde met haar 4 zussen en vader onder het oppervlakte van de zee. Haar moeder was overleden. Al van jongs af aan droomde zij ervan om boven het oppervlak van het water te komen en de mensenwereld te zien. Dit mocht echter pas vanaf dat ze 15 jaar was.

Toen de kleine zeemeermin eenmaal 15 was mocht ze boven water kijken. Ze zag een groot schip voorbij komen met daarop feestende mensen. Ze vierden de verjaardag van de prins. Op een moment viel de prins van het schip af en dreigde te verdrinken. De kleine zeemeermin redde de prins en liet hem bewusteloos achter op het strand. Ze was inmiddels hopeloos verliefd.

De zeeheks heeft de oplossing

De weken daarna wilde de kleine zeemeermin steeds weer naar boven. Ze wilde naar haar prins. Ze wilde benen hebben. Ze zou zelfs haar leven geven om 1 dag een echte prinses te kunnen zijn. Op een avond bedacht de zeemeermin een plan. Via het raam glipte ze naar buiten en ging naar de zeeheks. De zeeheks wilde de zeemeermin helpen, maar dat was niet gratis. Het koste haar haar stem. Dat had de kleine zeemeermin er wel voor over. Maar zei de heks, als de prins met een ander dan jou trouwt zul je als schuim in de zee oplossen. Met het drankje zwom de kleine zeemeermin naar de oppervlakte en op een rots dronk ze het op. Haar staart splijte uiteen en ze kreeg 2 mooie lange benen. Dit deed echter zoveel pijn dat ze bewusteloos raakte. Toen ze wakker werd keek ze recht in de ogen van de prins. Ze werden verliefd en deden veel leuke dingen.

De kleine zeemeermin staat voor een onmogelijke keuze

ariel de kleine zeemeerminToch was de pret maar van korte duur. De prins moest trouwen met een prinses en dat werd de prinses uit het buurland. Een groot schip werd versierd en het werd een groot feest. Maar niet voor de kleine zeemeermin. Zij was heel verdrietig en dacht terug aan de vloek van de zeeheks. Op dat moment kwamen de zussen van de kleine zeemeermin bij de boot. Ze hadden de zeeheks gesmeekt de kleine zeemeermin te sparen. Dat kon, maar dan moest ze voor zonsopgang met een dolk de prins in het hart steken. Dat kon de zeemeermin echter niet over haar hart verkrijgen en ze smeet de dolk weg. De opspattende golven namen toen de kleine zeemeermin mee en ze verdween in de zee. Er wordt gezegd dat de rode gloed die je af en toe boven het water van haar mooie rode haar afkomstig is.

De moraal van de kleine zeemeermin

Over de moraal van de kleine zeemeermin is niet zoveel bekend. Het is dan ook geen sprookje uit de overlevering, maar zelf bedacht door Hans Christian Andersen. Sommigen zeggen dat je zonder woorden niets bent, want de kleine zeemeermin weet het hart van de prins toch niet te veroveren doordat ze niet kan praten. Anderen zeggen dat het gaat om het krijgen van een ziel. Een ziel heeft alleen een mens en dat is het ultieme doel van de kleine zeemeermin. In de huidige vertellingen van dit sprookje eindigt het als de kleine zeemeermin dood is. In de originele versie gaat het verhaal namelijk nog even door. De zeemeermin kan alsnog een ziel krijgen als ze 300 jaar lang elke dag een goede daad doet of een vrolijk kindje ontmoet. Dat past goed als moraal bij dit verhaal.

Vorig sprookje
klein duimpje tom thumb
Moeder de Gans

Klein duimpje en de reus

volgend sprookje
Repelsteeltje Efteling
Gebroeders Grimm

Repelsteeltje

Reacties

  • yden
  • 29 april 2019
  Beantwoorden

  verhaal klopt nie nie de juiste de kleine zeemeermin gaat nie dood wa zittn junder te klote

  • Chrissey
  • 12 mei 2020
  Beantwoorden

  Je kan niet echt goed schrijven, maar ik snap wat je bedoeld

  • Ellen
  • 12 juli 2020
  Beantwoorden

  ‘bedoeld’ moet met een t.

  • Jules Vismale
  • 19 juli 2020
  Beantwoorden

  Dat te bedenken dat zeemeerminnen in veel verhalen, zoals in Peter Pan, wel heel mooi zijn maar nogal ijdel en jaloers overkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *