de visser en de djinn

De visser en de djinn

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 1 Gemiddeld: 4]

De visser en de djinn

de visser en de djinnHet sprookje De visser en de djinn is een van de sprookjes uit Duizend en een nacht. Het wordt verteld door Sherezade aan de koning om hem ervan te overtuigen haar niet te doden na weer een nacht met elkeer te hebben geslapen.

Het sprookje van De visser en de djinn

Een oude visser had een vrouw en drie dochters. Elke dag ging hij naar de haven om te vissen. Daarmee voorzag hij in hun onderhoud. De visser viste echter nooit meer dan 4 keer op een dag. Op een dag voelt hij iets zwaars in zijn net als hij deze ophaalt. Het blijkt een kadaver van een ezel te zijn. Daarna haalt hij nog een aardewerken kruik naar boven en scherven en glas. Teleurgesteld richt de visser zich tot zijn god en vraagt hem waarom hij hem zo slecht is gezind. Daarop gooit de visser voor de laatste keer die dag zijn net uit. Hij vist daarmee een koperen vaas uit de zee, met daarop het zegel van Soelaiman. Die vaas zou zeker 10 dinar opleveren op de markt. De dag van de visser was weer goed. Nieuwsgierig echter als de visser was maakte hij de vaas open.

De djinn komt vrij

Nadat de visser de vaas heeft geopend merkt hij dat er niets in zit. Behalve wat rook. Langzaam verandert de rook in een ifriet (een geestvormige djinn). Met een krachtige stem buldert de djinn dat hij de profeet zal gehoorzamen en volgens zijn wil zal leven. Juist daarvoor was hij door een koning honderden jaren geleden in de vaas opgesloten. Aan de persoon die hem vrij zou laten had hij gezworen deze te doden om wraak te nemen voor zijn gevangenschap. De visser schrok en wilde vluchten, maar, verstijfd als hij was, kwam hij niet weg. Maar ik heb u bevrijd, waarom wilt u mij dan doden sprak hij. Maar de djinn was niet van zijn besluit af te brengen. Hij wilde de visser nog wel een laatste wens gunnen.

De visser verzint een list

De visser vraagt daarop aan de djinn of het echt waar is dat hij in de vaas heeft gezeten. Zo’n grote djinn past daar toch nooit in. Om het te bewijzen gaat de djinn weer in rook op en verdwijnt weer in de vaas. Op dat moment stop de visser de dop weer op de vaas zodat de djinn opgesloten is. Woedend beveelt de djinn de vaas te openen, maar de visser laat zich niet overhalen. In plaats daarvan vertelt hij aan de djinn het verhaal van koning Joenaan en de geleerde Doebaan.

Meer sprookjes

Vorig sprookje
de prinses en de kikker
Gebroeders Grimm

De prinses en de kikker

volgend sprookje
rattenvanger van hamelen
Gebroeders Grimm

De rattenvanger van Hamelen

Reacties

    • Jules Vismale
    • 10 maart 2019
    Beantwoorden

    Wie goed met kwaad beloond als deze wordt gered zal daar toch weleens voor gestraft worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *