nieuwe kleren van de keizer

De nieuwe kleren van de keizer

Laat zien hoe leuk je dit sprookje vindt
[Totaal: 1 Gemiddeld: 2]

De nieuwe kleren van de keizer is een sprookje van Hans Christian Andersen. Het vertelt het verhaal van een keizer die zo ijdel is dat hij kleren wil dragen van een stof die niemand heeft. Van dit sprookje is de uitdrukking “de kleren van de keizer” ontstaan voor een beslissing die geheel onbegrijpelijk is.

Het sprookje De nieuwe kleren van de keizer

De nieuwe kleren van de keizerDe keizer in het sprookje De nieuwe kleren van de keizer is een echte ijdeltuit en wil dat graag laten zien. Hij vraagt zijn kleermakers daarom steeds mooiere en duurdere gewaden te maken. Het probleem met de keizer is dat hij echter steeds eerder uitgekeken raakt op zijn kleding. Daarom bedenkt hij iets nieuws. Hij geeft zijn kleermakers opdracht om een gewaad te maken van een stof die niet bestaat.

Het lukt zijn eigen kleermakers niet zo’n stof te maken. Maar dan komen er een paar rondreizende kleermakers en die vertellen dat ze precies de stof hebben die de keizer zoekt. Zij hebben een stof die alleen mensen zien die heel slim zijn. In het echt bestaat die stof natuurlijk niet, maar de keizer wil het zo graag dat hij de kleermakers aan de gang laat gaan. Een aantal dagen laten ze zich opsluiten in een kamer in het paleis, zogenaamd aan het werk aan het gewaad. In het echt doen ze niets anders dan luieren, eten en drinken.

Dan is het gewaad klaar en de keizer gaat naar binnen voor ene pas-sessie. De kleermakers spelen ene prachtig toneelspel door te doen alsof de keizer het mooiste gewaad aan heeft. Bang om voor dom uitgemaakt te worden speelt de keizer het spel mee. Dit terwijl hij in het echt zijn gewaad niet ziet. Dit spel gaat zolang door totdat de keizer daadwerkelijk gelooft dat hij een mooi gewaad aan heeft.

Bang voor zijn woede-uitbarstingen prijst ook de hofhouding van de keizer de nieuwe kleren. Trots besluit de keizer zijn nieuwe gewaad aan het volk te tonen. Geheel naakt paradeert hij door de straten. Iedereen houdt zijn mond als ze de naakte keizer zien. Tot een klein kind roept dat de keizer bloot rondloopt. Dan durven opeens meer onderdanen zich te roeren. Al snel begrijpt de keizer dat hij is beetgenomen en snelt terug naar het kasteel. De oplichters zijn natuurlijk al gevlogen, met de rijkelijke beloning voor hun “gewaad”.

De nieuwe kleren van de keizer

De moraal van De nieuwe kleren van de keizer

Het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer neemt natuurlijk ijdelheid op de hak. Als je zo ijdel bent dat je geen weloverwogen beslissingen meer kunt nemen dan zul je daar uiteindelijk voor gestraft worden.

Meer sprookjes

Vorig sprookje
Pinocchio pinokkio
Andere Sprookjes

Pinokkio

volgend sprookje
princess_iris_illustration_limousine_by_patricia_heijmen
Andere Sprookjes

Prinses Iris en Het Regenboogmuseum

Reacties

  • Jules Vismale
  • 10 maart 2019
  Beantwoorden

  Dit sprookje heeft zelfs een symbolische waarde voor talloze bestuurders en het gewone volk die zich op precies dezelfde wijze gedragen!
  De ijdele keizer (EU-politici) wordt door twee bedriegers (linkse bestuurders) benaderd uit zelfverrijking, zij vonden dat hij een lesje nodig had en door te beweren dat zij de mooiste kleren ter wereld konden maken.
  Wie de kleren alleen niet aanschouwde was volgens hen oliedom of ongeschikt voor zijn/haar functie en dat zijn inderdaad HEEL wat linkse bestuurders! Toen de oplichters zogenaamd mooie kleren maakten en daarvoor om goud, geld en juwelen vroegen wilde alleen niemand beweren dat hij/zij geen kleren zagen (die waren er namelijk helemaal niet) omdat ze zich dan oliedom voelden of voor hun functie ongeschikt! Feitelijk strooit de elite ook met bakken vol geld voor niet-bestaande luchtkastelen!
  Op een gegeven moment ging de keizer met zijn zogenaamde mooie kleren de straat op maar dan gewoon in Adamskostuum maar dat durfde niemand te roepen maar alleen een klein kind (klokkenluiders) kon dit niet weerstaan en riep eerlijk uit dat de keizer totaal NIETS aan had wat op een gegeven moment vrijwel iedereen overnam!
  Toen besefte de keizer pas hoe dom en ijdel hij was geweest maar het feitelijk ook wel had verdiend om zo te worden bestraft, iets wat nog niet opgaat voor de linkse elite!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *