klein duimpje tom thumb

Klein duimpje en de reus

BoekenBoeken

Klein duimpje is een sprookje dat in veel verschillende versies voorkomt. De bekendste versie is die van Klein Duimpje en de reus, opgetekend door Charles Perrault in de sprookjes van Moeder de Gans. Het sprookje heeft sterke gelijkenis met Hans en Grietje. De ouders van Klein Duimpje zijn ook arm en hebben geen geld om voor hun kinderen te zorgen. Als ze ze willen achterlaten in het bos strooit ook Klein Duimpje kiezels en vindt de weg weer terug. Als bij een tweede poging hij ook brood gooit wordt dit opgegeten en kunnen de kinderen de weg naar huis niet meer terugvinden. Ze beleven avonturen en uiteindelijk komt alles weer goed.

Het sprookje Klein Duimpje en de reus

klein duimpje
CC BY-SA by Sander van der Wel

Klein Duimpje komt uit een gezin met 7 kinderen. Hij heet Klein Duimpje omdat hij toen hij geboren was slechts zo groot was als een duim en nooit echt is gegroeid. De ouders zijn arm en hebben geen geld om eten te kopen voor alle kinderen. Daarom besluiten ze met pijn in hun hart hun kinderen achter te laten in het bos. Klein Duimpje heeft dit echter gehoord en bedenkt een plan. ’s Avonds sluipt hij het huis uit en verzamelt kiezelsteentjes en stopt dat in zijn zak.

De volgende dag…

De volgende dag worden de kinderen door vader meegenomen naar het bos. Zonder dat zijn vader het doorheeft strooit het kleine ventje steeds een kiezelsteentje en zo vinden de kinderen de weg terug naar huis. De volgende dag wagen de ouders weer een poging en verhinderen dat Klein Duimpje kiezelsteentjes kan verzamelen. Het enige dat de kinderen deze meer meekrijgen is een stuk brood. Klein Duimpje strooit deze keer dan maar korreltjes brood. Maar als de kinderen terug willen lopen blijkt het brood opgegeten door de vogels. En zo verdwalen ze in het bos.

Het huis van de reus

Om de uitweg te vinden klimt Klein Duimpje in een boom. In de verte ziet hij licht branden. Dat moet het huis van zijn ouders zijn. Vlug lopen de kinderen naar het huisje toe. Het huis blijkt echter van iemand anders te zijn. Het is een reuzenhuis. Als ze aanbellen doet een lief vrouwtje open. Ze schrikt. Weten jullie niet dat dit het huis van de reus en zijn zeven dochters is? En dat hij mensenkinderen eet? Maar het lieve vrouwtje wil de kinderen ook niet in het donker weer wegsturen en laat ze binnen. Ze moeten alleen heel stil zijn zodat de reus niet wakker wordt.

Maar de reus wordt wel wakker

De reus wordt echter al snel wakker omdat hij honger heeft. En dan ruikt hij mensenkinderen. Klein Duimpje schrikt. Vlug pakt hij de kroontjes van de dochters van de Reus en zet die op de hoofden van zijn broertjes. De reus komt de kamer binnen en in het donker voelt hij aan de hoofdjes. Hij voelt op de hoofden van zijn dochters geen kroontjes en per abuis eet hij hen op.

Klein Duimpje op zevenmijlslaarzen

klein duimpje tom thumb
CC BY-NC-ND by Judy **

Klein Duimpje en zijn broertjes zetten het op een lopen. De volgende morgen bedenkt de reus echter dat hij zich heeft vergist en dat hij zijn dochters heeft opgegeten. Met grote stappen rent hij achter de broertjes aan. Met zijn zevenmijlslaarzen heeft hij hen al snel ingehaald. Maar Klein Duimpje was slimmer. Hij wist een verstopplek in een hol in het bos. Daar waren ze zo goed verstopt dat de reus ze niet kon vinden. Van vermoeidheid viel de reus daarna snel in slaap.

Klein Duimpje heeft een plan

Snel trok Klein Duimpje de zevenmijlslaarzenlaarzen van de reus aan. Hij stuurde zijn broertjes richting huis en zelf liep hij met reuzenstappen terug naar het huis van de reus. Daar vertelde hij dat de reus gevangen was genomen en pas weer werd vrijgelaten in ruil voor alle kostbaarheden. De vrouw van de reus gaf alles mee en daarmee ging Klein Duimpje ook snel weer naar huis. Daar bleek dat de ouders heel veel spijt hadden van hun daad en waren heel blij dat de kinderen er weer waren. Met de rijkdommen van de reus hoefden ze nooit meer honger te lijden.

De reus was inmiddels ook wakker geworden. Hij ging weer naar huis en omdat hij zijn zevenmijlslaarzen niet meer had deed hij daar dagen over. Hij besloot toen dat hij zich nooit meer met mensen zou bemoeien. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Meer sprookjes

De hoofdpersonen in dit sprookje

De hoofdpersonen in het sprookje Klein Duimpje zijn:

  1. Klein Duimpje: Hij is de kleinste en slimste van de zeven broers. Hij is degene die de weg naar huis vindt en zijn broers redt van de reus.
  2. De zes broers van Klein Duimpje: Ze worden samen met Klein Duimpje achtergelaten in het bos en gered door Klein Duimpje.
  3. De ouders van Klein Duimpje: Ze zijn zo arm dat ze hun kinderen in het bos achterlaten, maar zijn dolblij als ze terugkeren met de schatten.
  4. De reus: Hij is een menseneter die Klein Duimpje en zijn broers wil opeten, maar uiteindelijk door Klein Duimpje wordt bedrogen.
  5. De dochters van de reus: Ze worden per ongeluk door hun vader gedood omdat Klein Duimpje hun kroontjes met de mutsen van zijn broers heeft verwisseld.

Thema’s uit het sprookje Klein Duimpje

Het sprookje Klein Duimpje behandelt verschillende thema’s die ook in andere sprookjes voorkomen:

  1. Overleven in moeilijke tijden: Net als in het sprookje van Hans en Grietje, worden de kinderen in Klein Duimpje in het bos achtergelaten omdat er niet genoeg eten is. Dit thema van overleven in tijden van schaarste is een terugkerend thema in veel sprookjes.
  2. Slimheid en vindingrijkheid: Klein Duimpje gebruikt zijn intelligentie om zijn broers en zichzelf te redden. Hij vindt de weg naar huis door witte steentjes en broodkruimels achter te laten. Dit thema van slimheid en vindingrijkheid komt ook voor in andere sprookjes, zoals in het sprookje van de gelaarsde kat.
  3. Overwinnen van reuzen of monsters: In Klein Duimpje moeten de kinderen een reus overwinnen om te overleven1. Dit thema van het overwinnen van grote obstakels of vijanden komt ook voor in sprookjes zoals Jack en de bonenstaak.
  4. Transformatie en groei: Klein Duimpje begint als het kleinste en zwakste lid van zijn familie, maar door zijn avonturen groeit hij uit tot de held van het verhaal. Dit thema van transformatie en groei is een gemeenschappelijk thema in veel sprookjes, zoals het lelijke eendje.
  5. Het gebruik van magische objecten: In Klein Duimpje gebruikt het hoofdpersonage de zevenmijlslaarzen van de reus om te ontsnappen. Het gebruik van magische objecten is een veelvoorkomend thema in sprookjes, zoals de glazen muiltjes in Assepoester of de magische bonen in Jack en de bonenstaak.

Deze thema’s zijn universeel en komen voor in sprookjes uit verschillende culturen en tijdsperioden. Ze raken aan fundamentele menselijke ervaringen en emoties, en daarom blijven ze resoneren bij lezers en luisteraars van alle leeftijden.

De moraal van Klein Duimpje

Door de verschillende versies van het sprookje is er niet 1 moraal te herkennen. Er zijn mensen die zeggen dat het sprookje gaat over goed en kwaad, terwijl anderen het hebben over knap en lelijk. De dochters van de reus zijn dan aartslelijk, terwijl de Klein Duimpje en zijn broertjes heel knap zijn. De knappen overwinnen.

Klein Duimpje in Sprookjeswonderland in Enkhuizen

In Sprookjeswonderland in Enkhuizen vind je heel veel leuke sprookjes terug, waaronder deze.

Je vindt het sprookje ook in andere pretparken in Nederland:

  1. Efteling: Het sprookje van Klein Duimpje is hier een bekende attractie in de vorm van een sprookjesachtige rit.
  2. Slagharen: Het verhaal is hier te zien in de vorm van een live theater show.
  3. Toverland: Het verhaal van Klein Duimpje is hier te zien als onderdeel van de attracties en shows van het park. Dit zijn slechts een paar voorbeelden en het is mogelijk dat er nog meer pretparken zijn waar het verhaal van Klein Duimpje wordt vertoond.

Wist je dit over Klein Duimpje?

  • Het verhaal is vaak veranderd door verschillende culturen en tijden.
  • In sommige versies van het verhaal maakt Klein Duimpje gebruik van zijn slimheid om te overleven in plaats van zijn grootte.
  • Het verhaal wordt gezien als een waarschuwing voor ouders om hun kinderen goed op te voeden.
  • Klein Duimpje wordt vaak gebruikt als symbool voor iemand die klein is, maar toch grootse prestaties kan leveren.

1 gedachte over “Klein duimpje en de reus”

  1. Jules Vismale

    Klein Duimpje doet me soms denken aan David die Goliath tegenover zich kreeg. Hij is dan wel erg klein maar veel slimmer dan zijn broers ofschoon het feit dat de zeven broers in het bos worden achtergelaten ook bekend is van en ander beroemd sprookje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven